Adakah lebih baik makan sebelum atau selepas bersenam?

Sekiranya anda menjalani program diet untuk menurunkan berat badan, senaman adalah sesuatu yang tidak boleh anda lewatkan. Namun, bilakah waktu yang sesuai untuk makan, adakah sebelum bersenam atau selepas bersenam?

Bolehkah makan sebelum bersenam menambah berat badan?

Kajian yang dilakukan di Belgium meneliti bagaimana perubahan berat badan pada orang yang makan sebelum dan selepas bersenam. Sebanyak 27 pemuda diberi makanan tinggi kalori dan tinggi lemak selama 6 minggu berturut-turut.

Mereka kemudian dibahagikan kepada tiga kumpulan: kumpulan yang sama sekali tidak bersenam, kumpulan yang makan diet karbohidrat tinggi sebelum bersenam, dan kumpulan yang makan diet karbohidrat tinggi selepas bersenam.

Tidak jarang berlaku kenaikan berat badan tertinggi dalam kumpulan yang sama sekali tidak melakukan senaman.

Menariknya, hasil lain menunjukkan bahawa kumpulan selepas latihan mempunyai kenaikan berat badan paling sedikit, atau tidak ada kenaikan berat badan sama sekali.

Walaupun tidak banyak kajian lain yang menemui hasil yang serupa, ini menunjukkan bahawa apa yang anda makan sebelum bersenam mempunyai pengaruh besar terhadap perubahan berat badan.

Makan terlalu banyak makanan sebelum bersenam juga boleh mengganggu sistem pencernaan dan menyebabkan sakit perut semasa bersenam. Ini disebabkan waktu makan yang tidak betul.

Namun, makan sebelum bersenam dapat memaksimumkan pembakaran kalori

Ramai yang berpendapat bahawa melakukan senaman dengan perut kosong dapat memaksimumkan pembakaran kalori dan lemak dalam badan. Walau bagaimanapun, ini tidak sepenuhnya benar.

Sekiranya anda bersenam dengan perut kosong, tubuh akan mengalami kekurangan tenaga. Ini menjadikan anda tidak dapat bersukan dengan betul dan tidak dapat membakar kalori sepenuhnya.

Pada prinsipnya, tubuh memerlukan masa untuk mencerna makanan dan memprosesnya menjadi tenaga yang boleh anda gunakan untuk aktiviti dan sukan.

Masa yang diperlukan tubuh untuk mencerna makanan bergantung pada jumlah dan jenis makanan yang dimakan. Makanan dengan lemak tinggi, protein, dan serat memerlukan waktu lebih lama untuk dicerna. Begitu juga, sebahagian besar makanan.

Oleh itu, lebih baik makan makanan yang rendah lemak dan kalori kira-kira 3-4 jam sebelum bersenam. Pilihan termasuk roti gandum dengan telur atau bijirin dengan susu.

Namun, jika anda bersenam di pagi hari dan tidak terbiasa makan makanan berat, anda boleh menikmati makanan ringan 1-2 jam sebelum bersenam, seperti buah dengan yogurt rendah lemak, jus buah, atau bijirin.

Makanan yang disyorkan selepas bersenam

Makan 15 - 30 minit selepas bersenam adalah masa yang sesuai untuk menggantikan tenaga dalam badan.

Makan makanan kaya karbohidrat untuk menggantikan glikogen (simpanan glukosa atau simpanan tenaga) di dalam badan dan makanan kaya protein untuk membantu tubuh membina jisim otot.

Satu kajian yang dilakukan di The Colorado State University Extension mengatakan bahawa makanan terbaik untuk dimakan selepas bersenam adalah makanan yang terdiri daripada karbohidrat dan protein dan mengandungi sedikit lemak.

Sementara itu, menurut The Academy of Nutrition and Dietetics, segelas coklat rendah lemak boleh menjadi gangguan yang tepat bagi anda yang ingin makan sihat makanan ringan setelah bersukan.

Oleh itu, perkara yang paling penting adalah masa untuk makan, jumlah hidangan, dan jenis makanan yang anda makan sebelum dan selepas bersenam.

Semua nutrien diperlukan untuk mengekalkan fungsi badan. Namun, memakannya sesuai keperluan adalah sesuatu yang sangat mempengaruhi kenaikan, penurunan, atau menjaga berat badan.

Dengan memperhatikan keseluruhan nutrien yang dimakan sebelum dan selepas bersenam, anda dapat memaksimumkan pembakaran kalori dan lemak di dalam badan.

Recent Posts