Cara Berkesan untuk Merawat Ulser gastrik •

Ulser perut mencetuskan gejala dalam bentuk sakit perut, kembung, pembakaran esofagus, mual dan muntah. Gejala yang menyusahkan ini sebenarnya dapat diubati. Oleh itu, apakah cara untuk merawat dan mengatasi bisul gastrik agar tidak bertambah buruk?

Cara merawat ulser perut dari doktor

Sebagai salah satu masalah dalam sistem pencernaan yang sering dialami oleh orang Indonesia, bisul gastrik biasanya dirawat dengan ubat-ubatan. Sekiranya dirawat dengan segera, kemungkinan ulser gastrik sembuh sepenuhnya sangat tinggi.

Itulah sebabnya mengetahui apakah pilihan rawatan untuk ulser peptik dapat membantu anda mengelakkan penyakit ulser peptik kronik. Berikut adalah beberapa cara untuk merawat ulser perut yang perlu anda ketahui.

Ambil ubat dari doktor

Salah satu cara untuk merawat ulser gastrik yang paling sering disyorkan oleh doktor adalah dengan mengambil ubat. Walau bagaimanapun, rawatan ulser gastrik pada yang satu ini bergantung kepada penyebabnya.

Pemilihan ubat untuk ulser peptik umumnya bertujuan untuk memerangi bakteria H. pylori untuk membantu proses penyembuhan luka, termasuk:

 • antibiotik untuk melawan jangkitan Helicobacter pylori , seperti amoksisilin,
 • perencat pam proton untuk mengurangkan pengeluaran asid perut, seperti omeprazole
 • Penyekat H2 untuk mengurangkan jumlah asid yang dihasilkan oleh perut, seperti ranitidine.
 • antasid dan alginat untuk meneutralkan sifat asam perut,
 • pelindung perut untuk melapisi dan melindungi ulser dari asid, seperti sucralfate dan
 • Bismuth subsalicylate untuk melindungi ulser perut daripada asid.

Sentiasa ikuti nasihat doktor mengenai pengambilan ubat yang ditetapkan dan berjumpa doktor jika anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut.

Operasi

Sebagai tambahan kepada ubat-ubatan, cara lain untuk merawat ulser peptik yang biasanya disyorkan oleh doktor adalah pembedahan. Walau bagaimanapun, pembedahan ulser gastrik pada umumnya merupakan pilihan rawatan terakhir, terutama untuk ulser gastrik kronik.

Sebenarnya, sebilangan negara seperti UK dan Amerika Syarikat jarang menggunakan pembedahan sebagai rawatan untuk ulser gastrik. Pembedahan ulser gastrik kini lebih kerap dilakukan oleh pesakit ulser peptik tua (tua).

Terdapat dua jenis prosedur pembedahan gastrik, iaitu vagotomi dan piloroplasti.

Vagotomi

Vagotomi adalah operasi yang biasanya disyorkan untuk pesakit dengan ulser peptik kronik. Prosedur ini akan menghilangkan sebahagian atau seluruh saraf vagus, yang mengawal sistem pencernaan.

Pembuangan saraf vagus bertujuan untuk mengurangkan jumlah asid perut sehingga tidak lagi memburukkan lagi ulser peptik.

Pyloroplasty

Pyloroplasty adalah pembedahan untuk meluaskan bukaan di bahagian bawah perut (pilorus). Ini supaya kandungan perut dapat mengalir dengan lancar ke usus kecil (duodenum).

Operasi ini biasanya digunakan sebagai cara menangani komplikasi pada pesakit dengan ulser gastrik.

Rawatan ulser perut di rumah

Selain menjalani rawatan dari doktor, cara merawat bisul perut di rumah juga perlu dilakukan untuk mempercepat proses penyembuhan.

Jadi, apa yang perlu dipertimbangkan sebagai rawatan untuk bisul pada organ perut di rumah?

1. Menjaga diet

Salah satu cara untuk merawat ulser peptik di rumah adalah dengan mengekalkan diet yang lebih berkhasiat. Anda boleh meningkatkan pengambilan buah-buahan, sayur-sayuran, dan biji-bijian.

Di samping itu, terdapat beberapa petua yang boleh anda gunakan untuk menjaga pemakanan ketika anda mengalami ulser perut seperti berikut.

 • Pengambilan makanan probiotik , seperti yogurt, untuk menghasilkan bakteria baik.
 • Makan makanan yang tinggi flavonoid , seperti kacang soya, brokoli, dan epal.
 • Makan lebih banyak makanan berserat untuk menguruskan asid perut.
 • Kurang minum susu kerana boleh memburukkan lagi ulser perut.
 • Berhenti minum alkohol untuk mengelakkan kerosakan gastrik selanjutnya.
 • Makan makanan yang kurang pedas supaya asid perut tidak naik.
 • Elakkan kopi dan minuman ringan supaya jumlah asid tidak meningkat.

2. Menguruskan tekanan

Bukan hanya menjaga diet, anda juga perlu menguruskan tekanan agar tidak memburukkan lagi ulser gastrik. Sebabnya, tekanan yang dibiarkan berlarutan boleh mencetuskan asid perut dan memburukkan lagi gejala penyakit pencernaan ini.

Dengan menjaga mood, cara mengatasi bisul perut dari doktor akan lebih berkesan. Anda boleh mulakan dengan meluangkan masa dengan orang tersayang, bersenam secara teratur, mendengar muzik kegemaran anda untuk mengatasi tekanan.

3. Berhenti merokok

Tahukah anda bahawa berhenti merokok dapat membantu gejala ulser peptik untuk sembuh dengan cepat?

Anda lihat, setiap kali anda menghisap rokok, racun akan menipis lapisan lendir tebal yang melindungi perut daripada cecair berasid. Merokok juga dapat membantu meningkatkan pengeluaran asid perut.

Sekiranya lapisan perut tidak dilindungi dengan betul, paparan asid akan merengsakannya dan berpotensi menyebabkan kecederaan. Itulah sebabnya, cara yang kuat untuk merawat ulser peptik agar tidak berulang adalah berhenti merokok.

4. Dapatkan rehat yang banyak

Rehat yang mencukupi adalah cara semula jadi untuk mengatasi ulser gastrik yang murah. Ini terbukti melalui penyelidikan dari Jurnal Persatuan Geriatrik Amerika .

Penyelidikan menunjukkan bahawa tidur membolehkan tubuh meregenerasi sel dan tisu yang rosak akibat penyakit. Pakar cuba memerhatikan hampir 2000 peserta yang menderita ulser gastrik akibat jangkitan H.Pylori.

Mereka kemudian mendapat resep agar antibiotik diambil selama 10 hari - 4 minggu. Setelah kajian dilakukan, para peserta nampaknya bertambah baik dan dinyatakan sembuh dari ulser gastrik.

Ini kerana pesakit juga diminta untuk membiasakan tidur yang cukup setiap malam selama rawatan. Oleh itu, dengan rehat yang lebih banyak juga membantu rawatan ulser gastrik.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, sila hubungi doktor anda untuk mendapatkan penyelesaian yang tepat.

Recent Posts