6 Kebaikan Bawang Putih yang mesti anda ketahui •

bawang putih hitam alias bawang putih hitam, termasuk makanan yang ditapai dari bawang putih dalam suhu dan kelembapan tertentu. Proses penapaian ini juga mengubah kandungan nutrien bawang putih, sehingga bawang putih hitam mempunyai manfaat yang berbeza dan lebih beragam. Lalu, apakah barisan faedah dan khasiat bawang putih hitam atau bawang putih hitam untuk kesihatan?

Apa itu bawang hitam?

bawang putih hitam diproses dari bawang putih mentah segar (Allium sativum) yang biasanya anda ada di rumah. Bawang ini kemudian melalui proses penapaian, dan penyimpanan pada suhu 140 hingga 170 darjah Fahrenheit (bersamaan 60-77 darjah Celsius) selama 30-90 hari.

Semasa proses penapaian, bawang putih berubah menjadi hitam, dengan tekstur yang lebih lembut dan kenyal, dan rasa lebih manis. Sebenarnya, ramai orang menganggap rasanya sama seperti asam jawa atau permen karamel yang sedikit masam.

Atas sebab ini, banyak orang sering makan bawang mentah. Namun, ada juga yang menggunakannya sebagai rempah memasak, seperti pasta, pizza, atau bahkan ais krim.

Kandungan nutrien dalam bawang putih hitam

Tidak kira bagaimana anda memakannya, bawang putih hitam mempunyai pelbagai kandungan khasiat yang membawa manfaat kesihatan kepada penonton. Berikut adalah kandungan nutrien dalam 100 gram bawang putih hitam berdasarkan data Pusat Data Makanan dari Jabatan Pertanian AS:

  • Tenaga: 143 kcal
  • Protein: 3.57 gram
  • Lemak: 7.14 gram
  • Karbohidrat: 14.29 gram
  • Serat: 3.6 gram
  • Kalsium: 71 mg
  • Zat besi: 1.29 mg
  • Natrium: 571 mg
  • Vitamin C: 4.3 mg

Berbanding dengan bawang putih, kandungan kalori sebanyak bawang putih hitam ia lebih tinggi. Ini sesuai dengan kandungan gulayang juga lebih tinggi, pada 8 gram dalam 35 gram bawang putih hitam, yang menjadikan bawang jenis ini lebih manis.

Selain itu, bawang putih hitam juga mempunyai kandungan vitamin yang lebih rendah. Melaporkan dari black-garlic.org, proses penghasilan bawang putih hitam merosakkan beberapa jenis vitamin yang sebelumnya disimpan dalam bawang putih.

Walau bagaimanapun, tahap beberapa mineral sebenarnya meningkat semasa proses pembuatan. Ini termasuk zink (zink), kalium, magnesium, besi, mangan, fosfor, selenium, tembaga, natrium, kalsium, dan sulfur.

Bukan hanya itu, bawang putih hitam juga mengandungi sebatian bioaktif yang lebih tinggi antioksidannya. Fungsi utama antioksidan ini adalah untuk melindungi sel-sel tubuh dari kerosakan yang disebabkan oleh paparan radikal bebas, yang menyebabkan berbagai penyakit. Para penyelidik mengatakan, kandungan antioksidan dalam bawang putih boleh mencapai dua kali ganda berbanding bawang putih pada umumnya.

Antioksidan dalam bawang putih termasuk polifenol, flavonoid, alkaloid, dan S-Allylcysteine ​​(SAC). Kandungan SAC dalam bawang putih hitam membantu tubuh mendapatkan khasiat allicin, yang merupakan sebatian antioksidan yang terdapat dalam bawang putih.

Keperluan Kalori

Pelbagai kebaikan bawang putih hitam untuk kesihatan

Berdasarkan kandungan dan ciri pemakanan, berikut adalah pelbagai faedah atau khasiat yang boleh anda perolehi jika anda makan bawang putih hitam:

1. Mencegah barah

Merujuk kepada penyelidikan dalam jurnal Kajian mengenai Bawang Putih , sebatian bioaktif di bawang putih hitam diketahui berpotensi untuk mencegah dan membantu rawatan barah. Bawang ini dianggap mempunyai manfaat bagi pesakit dengan kanser gastrik, usus besar, paru-paru, dan leukemia.

Sebatian bioaktif di bawang putih hitam bekerja dengan beberapa cara. Antaranya dengan memicu kematian sel barah, menghambat pertumbuhan dan penyebaran tumor, menghentikan kitaran pertumbuhan sel, dan merangsang pengeluaran protein khas untuk membunuh sel barah.

2. Menjaga kesihatan jantung

Kesan antioksidan dan anti-inflamasi sebatian bioaktif dalam bawang putih juga memberikan manfaat untuk menjaga kesihatan jantung. Sebatian ini terbukti dapat melindungi sel dalam sistem kardiovaskular dan mampu menghambat pengeluaran enzim dan protein yang memicu peradangan.

Sama dengan bawang putih, bawang putih hitam juga dapat menurunkan kadar kolesterol dan trigliserida yang tinggi dalam darah. Ini dapat membantu mengurangkan risiko penyakit jantung.

3. Menjaga kesihatan otak

Manfaat lain yang tidak dijangka dari bawang putih hitam adalah untuk menjaga kesihatan otak. Antioksidan di dalam b kekurangan bawang putih dapat membantu mengurangkan keradangan, yang merupakan kesan merosakkan bahan tambahan makanan (terutamanya monosodium glutamat) dan bahan lain.

Kesan ini dianggap berpotensi untuk meningkatkan fungsi kognitif, termasuk ingatan, serta melindungi otak dari berbagai penyakit yang berkaitan, seperti demensia, penyakit Alzheimer, dan penyakit Parkinson.

4. Meningkatkan sistem ketahanan badan

Sebatian antioksidan dalam bawang putih juga dapat membantu meningkatkan sistem imun anda. Sifat antioksidan ini berfungsi dengan melawan radikal bebas dan mencegah tekanan oksidatif yang menyebabkan kerosakan sel.

Keupayaannya untuk mengurangkan keradangan juga dapat menjadikan tubuh anda lebih sihat. Tubuh yang lebih sihat dapat melawan jangkitan, serta bakteria yang boleh menyebabkan penyakit.

5. Mengawal kadar gula dalam darah

Sama seperti sifat bawang putih, sebatian antioksidan dalam bawang fermentasi juga dapat membantu mengatur kadar gula darah. Dalam jangka pendek, gula darah terkawal dapat membantu mengurangkan risiko diabetes.

Walaupun dalam jangka panjang, sifat ini dapat mencegah gangguan fungsi ginjal, jangkitan kulit, dan penyakit jantung. Bukan hanya itu, kandungan antioksidan yang tinggi juga dapat membantu mencegah komplikasi pada pesakit diabetes.

6. Melindungi hati

Hati memainkan peranan penting dalam meneutralkan toksin dan memecah sel darah merah. Walau bagaimanapun, fungsi hati boleh terganggu oleh jangkitan, pendedahan berlebihan terhadap ubat-ubatan, bahan kimia, alkohol, dan makanan tambahan.

Untuk melindungi hati daripada gangguan ini, anda boleh mengambilnya bawang putih hitam. Sebabnya, kesan antioksidan bawang jenis ini dapat membantu mencegah kematian dan pengumpulan lemak di sel hati dan melindungi sel hati dari keradangan.

Risiko makan bawang putih terlalu banyak

bawang putih hitam memang mempunyai banyak manfaat kesihatan yang terbukti. Anda boleh memasukkan bawang putih hitam dalam menu harian untuk mendapatkan faedah. Walau bagaimanapun, pastikan untuk tidak menggunakan bahagian bawah hitam dan putih ini secara berlebihan.

Walaupun tidak menyebabkan kesan sampingan yang berbahaya, pengambilannya bawang putih hitam berlebihan boleh mencetuskan pencernaan dan peningkatan asid perut, seperti bawang putih.

Bagi anda yang mengambil ubat antikoagulan, anda harus mengelakkan memakan bawang putih dalam jumlah tinggi, kerana boleh menyebabkan risiko pendarahan. Selain itu, jika anda mempunyai alahan terhadap bawang putih, anda akan mengalami reaksi yang sama jika anda memakannya bawang putih hitam.

Beberapa reaksi alergi terhadap bawang putih dan bawang putih hitam termasuk sindrom iritasi usus (IBS), sariawan, sakit tekak, kesukaran bernafas, dan mual. Dalam kes yang jarang berlaku, anda mungkin juga mengalami anafilaksis.

5 Trik Tidak Menangis Semasa Memotong Bawang

Recent Posts