Kesan Sampingan Paracetamol yang Perlu Anda Perhatikan

Paracetamol biasanya digunakan untuk mengurangi demam, melegakan gejala selesema dan selesema, untuk menyembuhkan sakit kepala dan sakit gigi. Tetapi seperti ubat perubatan lain, parasetamol juga boleh menimbulkan risiko kesan sampingan tertentu. Apakah kesan sampingan paracetamol yang mungkin?

Tidak semua orang boleh mengambil parasetamol, anda tahu!

Paracetamol adalah ubat penghilang rasa sakit yang umumnya selamat digunakan oleh semua orang, termasuk wanita hamil dan ibu yang menyusu. Bayi dari usia 2 bulan ke atas juga dapat mengambil parasetamol dosis rendah, sebagai alternatif untuk mengambil ibuprofen.

Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai satu atau lebih masalah berikut, doktor anda biasanya tidak akan menasihati anda untuk mengambil paracetamol:

  • Menghidap penyakit hati atau buah pinggang.
  • Peminum alkohol berat.
  • Mempunyai berat badan yang sangat rendah.
  • Mempunyai alergi parasetamol.

Di samping itu, jika anda mengambil ubat lain, doktor anda mungkin mengesyorkan ubat penahan sakit yang lebih selamat.

Apakah kesan sampingan parasetamol?

Kesan sampingan parasetamol sebenarnya jarang berlaku, tetapi boleh menyebabkan:

  • Tindak balas alahan. Reaksi ini boleh menyebabkan ruam atau bengkak pada kulit. Satu daripada 100 orang boleh mengalami keadaan ini.
  • Tekanan darah rendah dan degupan jantung yang cepat. Ini sering berlaku dengan parasetamol yang diberikan sebagai suntikan di hospital.
  • Gangguan darah. Contohnya termasuk trombositopenia (bilangan platelet rendah) dan leukopenia (bilangan sel darah putih rendah). Kesan ini jarang berlaku. Hanya satu daripada 1000 orang yang berisiko untuk menghidap penyakit ini.
  • Gangguan hati dan buah pinggang. Kerosakan hati dan ginjal boleh berlaku jika anda mengambil atau mengambil terlalu banyak dos parasetamol. Ini adalah kesan sampingan yang paling teruk.
  • Gejala overdosis ubat. Paracetamol selamat jika digunakan mengikut arahan dos. Namun, kerana ubat ini biasanya dimasukkan ke dalam banyak ubat lain, anda berisiko mengambil terlalu banyak dos tanpa menyedarinya. Gejala berupa mual, muntah, hilang selera makan, berpeluh berlebihan, sakit perut, berasa sangat letih, mata mendung atau menguning, kencing yang sangat gelap.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found