Air Padi Boleh Digunakan untuk Kecantikan Kulit, Dengan Cara Ini

Dari serum wajah, muka lebah, hingga topeng plasenta, industri kecantikan terus berinovasi dengan produk yang menjanjikan kelihatan cantik dan awet muda. Baru-baru ini, sebilangan jenama kecantikan terkenal bahkan menawarkan kelebihan air beras untuk wajah dalam produk mereka.

Manfaat air beras untuk kecantikan, terutama dalam mencegah penuaan kulit, sememangnya cukup popular. Bagaimana air beras menyuburkan kulit anda? Lihat ulasan berikut.

Kebaikan air beras untuk kecantikan

Air beras adalah cecair yang tersisa setelah anda mendidih atau merendam nasi. Cecair ini mengandungi 75-80% pati, vitamin B dan E, mineral, dan pelbagai antioksidan yang terdapat dalam beras.

Air yang tinggal dari nasi mendidih berbeza dengan air yang digunakan untuk mencuci beras. Anda boleh menggunakan kedua-duanya, tetapi faedah air basuh beras tidak sama dengan air rebusan beras yang cenderung lebih pelbagai.

Memang, belum banyak kajian mengenai manfaat air beras untuk kulit wajah dan badan. Walau bagaimanapun, berikut adalah beberapa potensi yang telah ditemui.

1. Melindungi sel kulit dari kerosakan

Air beras kaya dengan antioksidan, terutama inositol. Sebatian ini mampu melindungi sel kulit anda dengan melawan radikal bebas. Radikal bebas adalah bahan berbahaya yang boleh menyebabkan kerosakan pada sel badan.

Manfaat ini terbukti oleh beberapa penyelidik di Portugal pada tahun 2018. Setelah memberikan gel air beras ke kulit peserta selama 28 hari, mereka mendapati bahawa air beras mempunyai aktiviti antioksidan yang kuat seperti vitamin C.

2. Mengurangkan kegatalan pada kulit

Selain wajah, air beras juga mempunyai manfaat untuk kulit badan. Pada tahun 2002, sekumpulan penyelidik menguji kebaikan mandi beras dalam dua kumpulan, iaitu orang dengan eksim atopik dan mereka yang mengalami kerengsaan kulit kerana natrium lauril sulfat.

Mereka mendapati bahawa merendam dalam air beras selama 15 minit sehari membantu proses penyembuhan kulit dan mencegah kerengsaan kulit. Walaupun berguna, ingatlah bahawa ini adalah hasil penyelidikan lama yang belum dikaji lebih lanjut.

3. Melambatkan penuaan kulit

Penyelidikan di Portugal pada tahun 2018 juga mendapati bahawa air padi dapat mengurangkan aktiviti enzim elastase yang berperanan dalam proses penuaan kulit. Ini bermaksud bahawa air padi mungkin dapat memperlambat penampilan tanda-tanda penuaan dan garis-garis halus.

Walau bagaimanapun, penyelidikan mengenai faedah air beras untuk wajah yang satu ini masih terhad. Oleh itu, ada baiknya anda meneruskan rutin penjagaan kulit anda dan jangan hanya bergantung pada air beras sahaja.

4. Mengurangkan kedutan

Kandungan antioksidan dalam air beras tidak hanya berguna untuk menangkal radikal bebas. Bagi anda yang berusia pertengahan, antioksidan juga membantu menyamarkan kedutan yang ada dan mencegah keriput baru muncul.

Menurut kajian lama di Korea, faedah ini berasal dari kandungan inositol dan asid fitik dalam beras. Mereka mendapati bahawa menggunakan air beras selama 2-4 minggu menambahkan kelembapan pada kulit dan mengurangkan kedutan.

5. Mengurangkan keradangan

Terdapat banyak keadaan yang boleh menyebabkan radang wajah, termasuk eksim, jerawat, rosacea, hingga jangkitan bakteria. Nasib baik, air beras mempunyai kelebihan tersendiri untuk kulit wajah yang sering mengalami masalah ini.

Sebilangan pakar percaya bahawa air beras mempunyai kesan melembutkan, menenangkan, dan melembapkan pada kulit. Namun, sebelum menggunakan air beras di wajah yang meradang, ada baiknya berjumpa doktor terlebih dahulu.

Cara mendapatkan khasiat air beras untuk wajah

Untuk membuat air beras, kukus beras selama 20-30 minit sehingga air beras kelihatan putih. Namun, tambahkan air untuk menghasilkan lebih banyak rebusan beras. Anda boleh menggunakan air botol atau air suling dari keran.

Selepas itu, tapis air beras dan biarkan hingga suhu tidak lagi panas. Jangan gunakan air beras yang masih panas kerana ini sebenarnya boleh menyebabkan ruam dan kerengsaan kulit.

Setelah suhunya cukup sejuk, simpan air beras di dalam botol bersih. Anda juga boleh menggunakannya secara langsung sebagai penyegar wajah. Air beras adalah toner semula jadi dengan manfaat untuk wajah yang tidak kurang daripada toner kimia.

Gunakan air beras dengan menuangkannya ke kapas muka, kemudian sapukan secara merata pada wajah dan leher anda. Selepas itu, urut lembut wajah dan leher anda sehingga toner diserap. Anda boleh membilasnya mengikut kehendak anda.

Air padi mempunyai sejumlah potensi manfaat untuk kulit wajah. Namun, memandangkan penyelidikan yang berkaitan dengan hal ini masih terhad, ada baiknya anda tidak bergantung sepenuhnya pada air padi untuk merawat wajah anda.

Anda juga harus berhati-hati menggunakan air beras jika anda mempunyai keadaan kulit yang istimewa. Hentikan penggunaan jika kulit wajah anda menjadi kering, merah, jengkel, atau menunjukkan keluhan lain.

Recent Posts