Perubatan Herba Kanser Payudara dan Perubatan Alternatif Lain

Cara merawat barah payudara secara semula jadi dengan ubat herba atau ubat alternatif masih banyak dicari oleh penghidap keadaan ini. Namun, benarkah ubat-ubatan semula jadi ini dapat merawat barah payudara? Apa pilihan ubat herba dan ubat alternatif yang sering digunakan untuk merawat penyakit ini?

Perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum menggunakan ubat barah payudara herba

Ubat-ubatan herba adalah produk yang berasal dari tumbuhan atau ekstrak tumbuhan, seperti minyak, akar, biji, daun, atau bunga. Jenis ubat ini telah digunakan selama berabad-abad untuk membantu merawat penyakit atau meningkatkan kesihatan.

Namun, sejauh ini belum ada penelitian yang membuktikan bahawa ubat herba mampu menyembuhkan barah payudara.

Sebilangan bahan semula jadi atau ubat tradisional tertentu yang sering digunakan hanya dapat membantu melegakan gejala barah payudara dan kesan sampingan dari rawatan. Oleh itu, jangan jadikan ubat herba sebagai terapi utama dalam rawatan barah payudara anda.

Sebaliknya, menggabungkan rawatan semula jadi ini dipercayai dapat membantu mengekalkan daya tahan dan stamina semasa rawatan utama.

Walau bagaimanapun, jika anda merancang untuk mengambil ubat-ubatan herba untuk barah payudara, anda harus terlebih dahulu berunding dengan doktor anda. Sebabnya, beberapa ubat herba boleh mempengaruhi cara tubuh memproses ubat barah, terutama jika anda menjalani kemoterapi barah payudara.

Sebilangan ubat-ubatan herba dikatakan dapat meningkatkan kesan rawatan barah, sehingga menjadikan rawatan itu berlebihan. Walaupun beberapa yang lain boleh mengganggu kerja ubat tersebut, maka rawatan yang dilakukan menjadi kurang efektif.

Selain berunding dengan doktor, pastikan ubat herba yang akan anda konsumsi telah mendapat izin dari Badan Pengawas Makanan dan Dadah (BPOM). Anda boleh menyemaknya melalui nombor pendaftaran, jenama, atau nama produk di halaman.

Cadangan untuk ubat herba barah payudara

Setelah melalui pelbagai pertimbangan di atas, berikut adalah pelbagai pilihan ubat herba yang boleh anda pilih untuk merawat barah payudara. Beberapa ubat semula jadi ini boleh anda dapatkan dalam bentuk suplemen dan telah diteliti secara perubatan untuk merawat barah payudara.

1. Kunyit

Kunyit adalah salah satu ubat herba yang boleh dimakan semasa rawatan barah payudara.

Rimpang dan akar kunyit kaya dengan kurkumin, bahan aktif yang sangat disyaki mempunyai sifat antikanker kerana zat fenoliknya. Selain itu, kurkumin juga dapat mengubah sebatian eicosanoid, seperti prostaglandin E-2 (PGE-2), dalam tubuh menjadi sebatian antioksidan dan bahan anti-radang.

Curcumin juga diketahui dapat menghalang fasa pertumbuhan barah dari pembentukan awal hingga pembelahan.

2. Echinacea

Penyelidikan yang diterbitkan di Jurnal Farmaseutikal Saudi disebutkan, satu jenis tanaman echinacea, iaitu: Echinacea purpurea, berpotensi membantu merawat barah.

Sebabnya, echinacea mengandungi flavonoid yang merupakan antioksidan. Flavonoid dapat merangsang sistem imun dan meningkatkan aktiviti limfosit, yang merupakan sebahagian daripada sel darah putih untuk meningkatkan sistem imun.

Kompaun ini juga disyaki dapat mengurangkan kesan sampingan kemoterapi dan radioterapi untuk barah payudara. Oleh itu, ubat semula jadi ini dikatakan dapat membantu meningkatkan kualiti hidup pesakit dengan barah payudara lanjut semasa menjalani terapi.

3. Bawang putih

Bawang putih dapat digunakan sebagai obat herbal untuk barah payudara, karena mengandung zat yang disebut ajoene yang dikenal untuk sementara waktu menghambat pertumbuhan sel barah.

Selain itu, bawang putih juga mengandung sebatian antioksidan, seperti bioflavonoid, sianidin, dan quercetin yang diketahui mampu menangkal radikal bebas dalam tubuh. Pengumpulan radikal bebas dapat menyebabkan mutasi genetik yang boleh menyebabkan barah payudara.

Selain itu, jumlah sulfida organik dan polysulfida yang tinggi dalam bawang putih juga dianggap dapat meningkatkan potensinya sebagai ubat herba antikanker.

4. Ginseng

Ginseng adalah salah satu ubat herba terkenal yang dapat melegakan pelbagai masalah kesihatan, termasuk barah payudara. Tumbuhan yang banyak ditanam di China, Korea, dan Jepun mempunyai zat aktif yang dapat membantu menghalang penyebaran dan pembelahan sel barah.

Penyelidikan yang dilakukan di Korea mengesyorkan ginseng untuk mengurangkan risiko barah pada manusia. Ia adalah ekstrak dan serbuk kering dari akar ginseng yang dikatakan mempunyai ramuan paling kuat untuk membantu merawat barah payudara sebagai ubat herba.

Kandungan ginseng akan berfungsi dengan mengganggu pembentukan DNA, sehingga menghalang sel-sel tumor yang seharusnya tumbuh. Di samping itu, sebatian aktif juga membantu meningkatkan antibodi dan sel yang rosak semasa kemoterapi dan radioterapi.

5. Biji rami

Biji rami atau biji rami mungkin tidak terdengar biasa di telinga anda, tetapi ternyata biji ini bermanfaat untuk penderita barah, termasuk barah payudara. Biji rami kaya dengan serat, asid lemak omega 3, dan antioksidan lignan.

Sekumpulan penyelidik di Universiti Toronto menunjukkan bahawa biji rami juga mempunyai sifat antikanker yang kuat. Hasil eksperimen menunjukkan bahawa biji rami membantu mengurangkan keganasan tumor, termasuk tumor payudara.

Walau bagaimanapun, penyelidikan ini masih terhad pada tikus. Penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk dapat membuktikan manfaatnya pada manusia.

6. Teh hijau

Daun teh hijau mengandungi salah satu sebatian polifenolik, iaitu epigallocatechin (EGGG), yang mempunyai sifat antitumor dan anti-mutagenik. Satu kajian menunjukkan, polifenol dalam teh hijau mampu membatasi pembahagian sel barah dan mencetuskan kerosakan sel.

Selain itu, teh hijau juga mengandungi sebatian antioksidan lain yang disebut katekin, yang dapat menghambat penyebaran dan pembelahan sel-sel tumor ke kawasan tubuh yang lain, selain dari payudara.

Oleh itu, teh hijau sering digunakan sebagai ubat semula jadi untuk barah payudara. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk melihat potensinya pada manusia.

7. Daun taro tikus

Sangat disyaki bahawa daun taro tikus dapat digunakan sebagai ubat herba untuk barah payudara. Kajian yang dilakukan di Malaysia membuktikan bahawa ekstrak daun talas tikus dapat membantu menghambat pertumbuhan sel barah payudara, iaitu MDA-MB-231.

Walaupun dapat menghambat, keberkesanannya untuk menyembuhkan barah pada manusia tidak diketahui dengan pasti. Sebabnya, penyelidikan mengenai daun taro tikus sebagai ubat herba barah payudara masih dilakukan pada haiwan.

8. Daun sirsak

Sirsak tidak hanya enak dimakan buahnya, tetapi daunnya juga dapat digunakan sebagai ubat herba barah payudara.

Menurut kajian yang diterbitkan di Perubatan Oksidatif dan Panjang Umur Sel , Daun sirsak mengandungi sebatian asetogenin dan alkaloid yang dipercayai dapat mengurangkan pertumbuhan barah. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan pada manusia untuk membuktikan keberkesanannya.

9. Daun belalai gajah

Daun belalai gajah mengandungi banyak antioksidan, seperti flavonoid, triterpenoid, dan asid fenolik.

Penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Perubatan Pelengkap Dan Alternatif Berasaskan Bukti menunjukkan fakta bahawa, daun belalai gajah berguna untuk membantu mengatasi sel adenokarsinoma dan karsinoma (sel barah) pada payudara. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk membuktikan keberkesanannya.

Ubat alternatif sebagai ubat semula jadi untuk barah payudara

Selain perubatan herba, ubat alternatif juga boleh menjadi kaedah lain untuk merawat barah payudara secara semula jadi. Walau bagaimanapun, ubat alternatif tidak dapat menyembuhkan penyakit ini, tetapi hanya dapat meredakan gejala sehingga kualiti hidup menjadi lebih baik.

Berikut adalah pelbagai rawatan alternatif yang boleh dicuba untuk membantu merawat barah payudara:

1. Akupunktur

Akupunktur adalah cara semula jadi yang dipercayai dapat melegakan gejala dan kesan sampingan ubat barah payudara, seperti menghilangkan rasa sakit, mengurangkan rasa mual, muntah, dan keletihan.

Akupunktur merangsang sistem saraf untuk melepaskan ubat penahan sakit semula jadi dan sel-sel imun. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk membuktikan ini.

2. Yoga

Yoga adalah gabungan latihan dan meditasi yang bertujuan untuk menyatukan minda, badan dan semangat. Ubat semula jadi ini dipercayai dapat menghilangkan gejala dan kesan sampingan dari rawatan, seperti keletihan dan tekanan, dan dapat meningkatkan kualiti tidur, fungsi fizikal, dan kualiti hidup bagi penghidap barah payudara.

3. Aromaterapi

Aromaterapi biasanya menggunakan minyak pati wangi untuk mewujudkan sensasi yang menenangkan di dalam badan. Minyak boleh disedut melalui pertolongan peresap, disapukan pada kulit sambil diurut, atau dititis ke dalam tab mandi untuk membantu merehatkan badan sebagai rawatan alternatif untuk barah payudara.

Ubat alternatif ini dapat membantu melegakan loya, kesakitan, dan tekanan dan kegelisahan yang berlebihan pada pesakit barah payudara.

4. Hipnoterapi

Hipnosis atau hipnoterapi adalah rawatan barah payudara alternatif yang membantu membimbing anda untuk berehat dan memasuki tahap pendalaman anda. Ahli hipnoterapi biasanya menggunakan hipnosis untuk mengatasi pelbagai masalah emosi dan fizikal, seperti kegelisahan, kilat panas, loya, dan sakit yang timbul akibat rawatan barah payudara.

5. Urut

Urut boleh menjadi rawatan alternatif yang membantu menghilangkan rasa sakit dan menghilangkan kegelisahan, keletihan, dan tekanan pada pesakit barah, termasuk barah payudara. Ubat semula jadi ini juga dapat meningkatkan fungsi imun anda dalam menjalani rawatan barah payudara.

6. Shiatsu

Shiatsu adalah urut Jepun menggunakan akupresur. Dalam urutan shiatsu, ahli terapi menggunakan tekanan berirama yang berbeza-beza, menggunakan jari ke bahagian tubuh tertentu.

Sejauh ini belum ada kajian yang membuktikan kesan shiatsu terhadap barah payudara. Namun, sebilangan pesakit barah payudara yang mengambil rawatan alternatif ini melaporkan bahawa mereka merasa lebih santai dan sakit di leher, bahu, punggung, dan kepala kerana kesan rawatan barah payudara berkurang.

Namun, anda tidak disarankan untuk menggunakan ubat semula jadi ini jika anda menjalani kemoterapi atau radioterapi untuk barah payudara.

7. Tai Chi

Tai chi adalah sukan yang menggabungkan pergerakan lembut dan pernafasan dalam. Ubat alternatif ini dapat membantu menghilangkan tekanan dan meningkatkan kekuatan, keseimbangan, fleksibiliti, dan fungsi jantung dan paru-paru pada orang yang menghidap barah payudara.

8. Reiki

Reiki adalah terapi dari Jepun yang dilakukan dengan tangan dan boleh dipilih sebagai rawatan tambahan untuk barah payudara. Terapi ini bertujuan untuk mengimbangkan aliran tenaga dan merangsang kemampuan tubuh untuk sembuh.

Tidak ada kajian saintifik yang menunjukkan keberkesanan Reiki sebagai ubat semula jadi untuk barah payudara. Namun, anda boleh mendapatkan beberapa faedah, seperti relaksasi, perasaan hangat di dalam badan yang menyebabkan mengantuk, dan mengurangkan kegelisahan dan tekanan sehingga anda lebih bahagia.

9. Meditasi

Meditasi adalah amalan memusatkan perhatian dengan menekan aliran pemikiran normal yang membanjiri minda. Bagi penghidap barah payudara, meditasi boleh menjadi rawatan alternatif untuk mengurangkan tekanan, memperbaiki mood, membuat tidur lebih nyenyak, dan mengurangkan keletihan.

10. Terapi muzik

Kajian tahun 2001 di UK mendapati bahawa terapi muzik juga dapat digunakan sebagai rawatan alternatif untuk melegakan gejala barah payudara, seperti kegelisahan dan kesakitan.

Penyelidikan juga menyatakan bahawa fungsi sistem imun meningkat dan hormon stres kortisol menurun melalui terapi ini.

Apa sahaja jenis ubat alternatif dan barah payudara herba yang anda pilih, pastikan anda berjumpa doktor terlebih dahulu. Sekiranya doktor membenarkannya, jangan ragu untuk melakukan pelbagai terapi ini. Walau bagaimanapun, jika doktor anda tidak membenarkannya, ikuti nasihatnya untuk kesihatan anda.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found