Berhenti Makan Mie Segera Setiap Hari! Ini adalah pelbagai risiko untuk badan

Mie segera sering digunakan sebagai menu penggalak rasa lapar andalan ketika kita tidak mempunyai masa (atau wang) untuk makan. Selain sedap dan senang dibuat, harga semangkuk mi segera juga cukup murah. Itulah sebabnya mengapa ramai orang suka makan mi segera. Tidak sedikit orang yang menjadikan mi segera sebagai makanan wajib mereka setiap hari. Walaupun begitu, makan mi segera setiap hari tidak baik untuk kesihatan.

Kandungan nutrien dalam mi segera

Sebelum anda benar-benar mengetahui kesan makan mi segera setiap hari, tidak berbaloi jika anda tidak benar-benar memahami kandungan nutrien dalam satu bungkus mi segera.

Mie segera sebenarnya padat dalam karbohidrat, tetapi kandungan serat dan protein, vitamin, dan mineral di dalamnya agak minimum.

Di samping itu, satu bungkus mi segera juga "diperkaya" dengan perasa yang mengandungi micin aka MSG dan garam natrium. Kira-kira 1,700 mg natrium akan memasuki badan anda sebaik sahaja selesai menyediakan satu hidangan mi segera.

Jumlah ini mencukupi untuk 85 peratus keperluan garam harian anda dari had yang disyorkan.

Lalu, apa bahaya makan mi segera setiap hari?

Setelah mengetahui kandungan nutrien dalam mi segera, mungkin sekarang anda boleh mula meneka risiko apa yang boleh timbul jika anda suka makan mi segera setiap hari.

Mie segera boleh dianggap sebagai makanan berkhasiat minimum, bahkan mungkin tidak mempunyai khasiat sama sekali. Oleh itu, anda boleh mengatakan bahawa makanan kegemaran sejuta orang Indonesia tidak dapat memenuhi keperluan pemakanan anda dalam sehari.

Plus, mi segera sangat tinggi kalori daripada karbohidrat berkanji dan juga tinggi garam natrium. Makan banyak makanan berkalori tinggi dan garam tinggi telah terbukti oleh banyak kajian mempunyai kesan negatif terhadap kesihatan dalam jangka masa panjang. Bermula dari kenaikan berat badan, darah tinggi, diabetes, hingga penyakit jantung.

Kurangkan bahagian

Bahaya memakan mi segera setiap hari tidak boleh dipandang rendah. Tetapi itu tidak bermakna anda tidak boleh memakannya sama sekali.

Sekiranya anda terbiasa makan mi segera setiap hari, mulailah mengurangkan bahagiannya dengan perlahan tetapi pasti. Atau jika anda ingin menjadi lebih sihat, anda boleh menambah sayur-sayuran cincang untuk melengkapkan hidangan mi segera anda.

Anda juga harus mengimbangkannya dengan memakan makanan berkhasiat yang lebih sihat dan bervariasi, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran, untuk mengekalkan tubuh yang sihat.

Recent Posts