Menjelajah Biseksual, Bila Seseorang Boleh Meminati Lelaki dan Wanita |

Pernahkah anda mendengar satu orientasi seksual, iaitu biseksual (biseksual) sebelum ini? Jenis orientasi seksual ini tergolong dalam kumpulan LGBT (lesbian, gay, biseksual, dan transgender). Untuk lebih jelas, lihat maklumat lengkap di bawah, ya !.

Apa itu biseksual?

biseksual (biseksual) adalah istilah untuk menggambarkan seseorang yang mengalami tarikan emosi, romantis, dan / atau seksual kepada lebih dari satu jantina.

Oleh itu, apabila anda mempunyai orientasi seksual ini, anda mungkin melakukan hubungan seksual atau bercinta dengan lebih daripada satu jantina atau satu orang.

Laman web Kempen Hak Asasi Manusia menyatakan bahawa biseksual adalah orientasi seksual yang menunjukkan minat terhadap lebih daripada satu jantina, seperti panseksual, pelik, dan cecair.

Harap maklum bahawa jantina dan jantina adalah dua perkara yang berbeza. Jantina adalah sifat biologi semasa kelahiran yang dikenali sebagai lelaki dan wanita.

Manakala jantina adalah identiti sosial seseorang tanpa mengira jantina.

Sebuah laporan yang diterbitkan oleh Pusat Kawalan dan Pencegahan Amerika Syarikat, CDC, pada tahun 2016 menggambarkan kajian mengenai jumlah LGB (lesbian, gay, biseksual) di Amerika Syarikat.

Hasil kajian mendapati 1.3% wanita dan 1.9% mengatakan mereka homoseksual dan lesbian, sementara 5.5% wanita dan 2% lelaki mengatakan mereka biseksual.

Ini bermaksud bahawa biseksual mungkin merupakan kumpulan terbesar dalam komuniti LGB, baik wanita maupun lelaki.

Kajian ini dilakukan pada 10,416 wanita dan lelaki berusia 15-44 tahun dalam populasi isi rumah di Amerika Syarikat, pada tahun 2011-2013.

Walau bagaimanapun, laporan ini hanya menunjukkan data dari 9,175 orang.

Ia bukan hanya kekeliruan atau tidak dapat memilih

Orang biseksual yang mempunyai tarikan seksual terhadap lawan jenis dan jantina yang sama sering dilihat sebagai orang yang keliru mengenai orientasi seksual mereka.

Walau bagaimanapun, penyelidikan yang diterbitkan dalam Biologi Psikologi mendedahkan fakta yang bertentangan.

Para penyelidik melihat kira-kira 100 lelaki dari Chicago yang mengidentifikasi diri mereka sebagai heteroseksual, homoseksual, atau biseksual.

Peserta kajian kemudian dilengkapi dengan sensor pada alat kelamin mereka untuk mengukur tahap ereksi sambil menonton video keintiman lelaki atau wanita.

Menurut hasil kajian, orang biseksual memang mempunyai rangsangan seksual orang lain atau lawan jenis.

Artinya, tidak ada yang dapat menuntut biseksual untuk "memilih" mana yang dia lebih suka, sama ada lelaki atau wanita.

Begitu juga, heteroseksual tidak boleh dipaksa menjadi homoseksual atau biseksual.

Apa yang menyebabkan orientasi seksual ini?

Menentukan penyebab seseorang menjadi biseksual boleh dikatakan sangat rumit.

Sama seperti ketika anda ditanya oleh orang lain: mengapa anda menyukai lawan jenis? Apa yang menyebabkannya? Bilakah anda menyedari bahawa anda heteroseksual?

Soalan-soalan ini tentunya sukar dijawab, bukan?

Menurut Planned Parenthood, penyebab kemunculan orientasi seksual, sama ada heteroseksual, gay, lesbian, atau biseksual, tidak diketahui dengan pasti.

Walau bagaimanapun, para penyelidik mengesyaki orientasi biseksual ini kemungkinan besar disebabkan oleh faktor biologi sebelum kelahiran.

Anda mungkin menyedari orientasi seksual anda pada usia yang sangat muda.

Malah, ada juga yang mengaku menyedari bahawa mereka adalah lesbian, gay, atau biseksual sebelum mereka menjalani akil baligh.

Apakah risiko kesihatan menjadi biseksual?

Sama seperti orientasi seksual yang lain, biseksual juga boleh membuat anda berisiko lebih tinggi untuk mengalami pelbagai masalah kesihatan.

Sebuah artikel dalam Laporan Kesihatan Seksual Semasa menyatakan bahawa orang yang tertarik secara romantik dan / atau seksual kepada lebih dari satu jantina berisiko lebih tinggi terkena penyakit mental dan penyakit kelamin.

Pelbagai penyakit mental sering dialami oleh orang yang mempunyai orientasi seksual biseksual kerana diskriminasi dan stigma dari masyarakat.

Sementara itu, orang biseksual lebih cenderung mengalami penyakit kelamin kerana tingkah laku seksual dengan lebih daripada satu pasangan, sama ada jenis kelamin yang sama atau lawan jenis.

Bagaimana saya tahu bahawa saya biseksual?

Rasa tidak yakin dengan orientasi seksual anda adalah perkara biasa. Ini tidak bermaksud ada yang tidak kena dengan anda.

Bagi sesetengah orang, menyedari orientasi seksual mereka memerlukan masa bertahun-tahun seumur hidup.

Apabila anda menyedari bahawa orientasi seksual anda adalah biseksual, anda mungkin teragak-agak untuk membukanya dan mengakuinya di khalayak ramai.

Ini kerana terdapat budaya dan kepercayaan yang menganggap bahawa orientasi seksual selain heteroseksual adalah sikap menyimpang.

Jangan risau, anda mungkin dapat memberitahu orang terdekat anda mengenai orientasi seksual anda sebelum menjadikannya umum.

Sekiranya keraguan mengganggu aktiviti harian anda, jangan ragu untuk berjumpa doktor atau perkhidmatan kesihatan.

Penyedia perkhidmatan kesihatan dapat memberikan nasihat terbaik untuk keadaan kesihatan anda.

Recent Posts