Kesakitan Kaki Atas (Kaki Belakang) Boleh Disebabkan Oleh 4 Perkara Ini

Kaki adalah bahagian badan yang dapat menopang hampir keseluruhan berat badan anda ketika melakukan pelbagai aktiviti, ketika berjalan, berlari, melompat, dan lain-lain. Tetapi malangnya, aktiviti fizikal yang berat sering membuat anda tidak menyedari bahawa kaki anda juga boleh mengalami kecederaan. Jadi, apa yang menyebabkan sakit kaki atas (belakang kaki)? Inilah ulasannya.

Pelbagai penyebab sakit kaki atas (belakang kaki)

Berikut adalah beberapa penyebab sakit kaki di bahagian atas:

1. Kecederaan Lisfrank atau midfoot (bonggol)

Pusat instep dikenali sebagai kawasan Lisfrank. Kawasan ini terdiri dari sekumpulan tulang kecil yang berfungsi membentuk lengkungan kaki anda ketika anda membengkok atau berjongkok. Sekiranya ada tulang tengah yang patah atau tendon meradang atau terkoyak, ia boleh menyebabkan rasa sakit, bengkak, lebam, dan kemerahan di bahagian atas kaki.

Bentuk normal Lisfrank (gambar kiri) dan kecederaan lisfrank (gambar kanan) Sumber KakiPendidikan

Kecederaan lifsrank boleh disebabkan oleh kemalangan, misalnya, ketika benda berat memukul kaki. Walau bagaimanapun, ia juga boleh berlaku apabila seseorang jatuh dengan kaki dibengkokkan ke bawah, menarik atau memegang tendon atau tulang yang patah. Di samping itu, tekanan berulang kerana terlalu banyak penggunaan atau aktiviti jangka panjang dapat meningkatkan risiko kecederaan kaki atas.

Sebilangan besar kecederaan lisfrank dapat diatasi dengan rehat, bungkusan ais, dan mengangkat sisi kaki yang cedera. Namun, jika kecederaannya teruk atau tulang patah, anda mungkin memerlukan terapi fizikal atau pembedahan.

2. Kecederaan metatarsal

Kecederaan metatarsal adalah sakit kaki atas yang sering dikaitkan dengan kecederaan pada jari, terutama jari kelingking. Tulang panjang ini menghubungkan jari kaki ke tengah kaki.

Kecederaan metatarsal (sumber: UVAHealth)

Berikut adalah jenis patah tulang yang paling biasa akibat kecederaan metatarsal:

  • Fraktur avulsion . Ini sering berlaku apabila terdapat kecederaan pada jari kaki yang bertepatan dengan pergelangan kaki yang terseliuh.
  • Fraktur Jones . Fraktur ini berlaku di puncak tulang metatarsal kelima, dekat dengan kawasan luar dan tengah kaki. Tulang patah boleh menjadi garis rambut kecil yang disebabkan oleh tekanan berulang, kecederaan, dan jatuh benda berat.
  • Fraktur midshaft. Ia boleh disebabkan oleh kemalangan atau putaran kaki yang tidak normal atau berlebihan.

Fraktur metatarsal biasanya memerlukan rawatan perubatan. Pembedahan bahkan perlu jika tulang anda telah bergeser dari tempatnya, terdapat serpihan patah tulang yang telah merebak ke bahagian kaki yang lain, dan / atau jika patah tulang anda tidak bertambah baik setelah rawatan sebelumnya.

3. Tendinitis ekstensor

Tendinitis atau tendonitis adalah gangguan dalam bentuk keradangan atau kerengsaan tendon, yang merupakan kumpulan tisu penghubung (urat) yang melekatkan otot ke tulang. Tendon ekstensor ini terletak di kaki atas, ia diperlukan semasa anda meregangkan atau menarik kaki ke atas.

Tendon instep boleh meradang atau terkoyak kerana memakai terlalu banyak kasut yang terlalu sempit. Sensasi nyeri di bahagian atas kaki akibat tendinitis ekstensor mungkin bertambah buruk jika anda terus melakukan aktiviti fizikal yang memberi tekanan terlalu banyak pada bahagian atas kaki. seperti senaman berlebihan atau terlalu cepat yang menyebabkan bengkak. Extensor tendinitis boleh dirawat dengan cara berikut:

  • Rehat.
  • Ubat anti-radang bukan steroid (NSAID), seperti ibuprofen.
  • Suntikan steroid.
  • Terapi fizikal atau senaman.

Sekiranya rasa sakit bertambah baik, latihan dapat dimulakan lagi dengan perlahan dan sedikit demi sedikit. Tetapi jangan terlalu menekan kaki anda.

4. Kista Ganglion

Kista ganglion adalah benjolan atau tumor di bahagian atas sendi atau tendon (tisu yang menghubungkan otot dan tulang). Benjolan ganglion kelihatan seperti kantung yang berisi cecair jernih dengan tekstur tebal dan melekit seperti jeli. Kista Ganglion bervariasi dalam ukuran, dari sekecil kacang hingga sebesar bola golf. Kista ganglion kecil biasanya berjumlah lebih daripada satu.

Punca kemunculan kista ganglion masih belum diketahui dengan pasti sehingga kini. Kista di bahagian belakang kaki boleh timbul akibat kecederaan pada kaki, atau keradangan tendon. Pembedahan boleh dilakukan jika benjolan menyebabkan sakit atau sakit di bahagian atas kaki, kesemutan, kebas, atau mengganggu aktiviti harian.

Recent Posts