Persediaan Mendaki Gunung untuk Pemula: 7 Perkara yang Perlu Diperhatikan

Kini banyak anak muda mula mengejar hobi mendaki gunung. Tetapi sebelum berusaha mendaki, ada banyak persiapan yang perlu dilakukan untuk pendaki pemula. Ini diperlukan untuk keselamatan dan keselamatan pendaki sambil meneroka alam semula jadi.

Aktiviti ini memang dapat memberikan kesan yang menenangkan dan menghilangkan tekanan sehingga dapat membuat kita lebih bahagia. Agar kesan positif tidak terganggu oleh risiko yang ada ketika mendaki, perhatikan dan perhatikan berbagai persiapan yang diperlukan sebelum mendaki ini, ya.

Persiapan sebelum mendaki gunung

1. Tentukan lokasi dan tahap pendakian

Ingat, itu bukan semua jalan mengembara diciptakan sama. Sekiranya ini adalah peluang pertama anda untuk mendaki gunung, jangan tamak dan terus ke lokasi yang sukar dijangkau dengan tahap kesukaran yang tinggi.

Pilih lokasi dengan laluan mendaki yang sesuai dengan kemampuan anda. Kenali laluan mendaki dari lokasi pilihan anda terlebih dahulu dengan bertanya atau membaca ulasan mendaki. Pertimbangkan juga masa yang diperlukan untuk mendaki. Untuk latihan, anda boleh memilih lokasi yang berdekatan dengan kawasan tempat anda tinggal dan boleh dihubungi hanya dalam beberapa jam. Oleh itu, anda tidak perlu membawa khemah, menukar pakaian, atau beban lain.

2. Sendiri atau membawa rakan?

Adakah anda akan lakukan kembara solo atau dengan rakan dan kumpulan? Bagi kebanyakan orang, mendaki gunung sahaja menjadi jalan keluar untuk mencapai ketenangan dalam diri. Walau bagaimanapun, berjalan kaki sendiri juga lebih berbahaya sekiranya berlaku ketika anda tidak berjaga-jaga dan tidak tentu arah. Untuk lebih selamat, jemput beberapa rakan untuk mendaki bersama.

3. Periksa lokasi dan cuaca

Penting untuk mengetahui bagaimana cuaca di lokasi mendaki supaya anda dapat menyiapkan dan mengubah rancangan jika diperlukan. Anda boleh memeriksa cuaca di lokasi melalui ramalan cuaca atau meminta pengawal pos atau penyelia pendakian di lokasi.

Periksa sama ada akan ada kabut lebat, hujan lebat terutamanya ribut petir, atau bahkan amaran letusan kerana beberapa gunung di Indonesia masih merupakan gunung berapi aktif. Pertimbangan ini diperlukan, sama ada pendakian perlu dilanjutkan atau ditunda dan menunggu cuaca lebih baik. Risiko cuaca buruk semasa pendakian boleh membawa akibat yang berakibat dari tersesat dalam perjalanan atau hipotermia, jadi sebaiknya jangan memaksa pendakian dan kembali lagi.

4. Beritahu ibu bapa atau adik-beradik anda mengenai jadual pendakian anda

Beritahu rakan dan keluarga di rumah mengenai jadual perjalanan anda. Maklumat mengenai waktu anda berlepas, berapa lama masa yang diperlukan, mana-mana rakan yang menyertai kenaikan, termasuk lokasinya harus diketahui oleh sekurang-kurangnya seorang ahli keluarga.

Luangkan sedikit masa sebelum pergi untuk menerangkan perincian jadual perjalanan anda. Ini penting sebagai jangkaan sekiranya sesuatu mungkin berlaku dalam perjalanan.

5. Siapkan fizikal anda lebih awal

Mendaki gunung memerlukan fizikal yang sangat baik. Ini kerana badan dapat membakar tenaga yang sangat besar semasa pendakian sekitar 8 jam di kawasan yang melampau. Selain itu, sukan ini juga menjimatkan pelbagai risiko kesihatan yang mesti anda perhatikan, mulai dari hipotermia, penyakit gunung, hingga edema paru.

Semua risiko ini boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, baik pendaki maju dan pemula. Kerana apabila anda naik ke ketinggian lebih dari 2 ribu meter di atas permukaan laut, tubuh anda mesti dapat menyesuaikan diri dengan jumlah oksigen yang habis.

Untuk memastikan kecergasan fizikal anda menjelang hari mendaki, anda perlu membina keseimbangan, kelenturan, dan kekuatan pada otot kaki dan punggung anda untuk melalui jejak tersebut. Latihan juga dapat membantu anda menguatkan punggung dan bahu untuk membawa beg galas gunung yang beratnya boleh mencapai 18 kilogram.

6. Perhatikan pengambilan makanan sebelum mendaki gunung

Sekiranya anda menaiki gunung di jalan yang cukup melelahkan, sarapan bubur ayam sahaja tidak akan cukup untuk memberi anda tenaga yang anda perlukan untuk kenaikan nanti. Apa yang anda makan dan minum sehari atau 2 sebelum pendakian boleh menjadi garis baik antara kejayaan dan kegagalan. Pengambilan makanan berperanan besar dalam memberikan tenaga yang anda perlukan semasa kenaikan anda, dan juga mencegah kemungkinan kecederaan.

Ahli diet berdaftar Kate Scarlata, seperti yang dilaporkan oleh Boston Magazine, mengatakan bahawa makanan mendaki yang ideal harus tinggi karbohidrat dan protein. Contohnya bubur dengan campuran yogurt Yunani atau penutup telur rebus, atau hidangan nasi putih suam dengan lauk pilihan daging dan sayur-sayuran pilihan anda. Ini adalah pilihan sarapan yang bijak sebelum mendaki gunung.

Sekiranya anda masih lapar, gandakan porsi (dari jenis makanan yang sama yang anda makan sebelumnya). Makanan ringan pisang atau jeruk sebelum dan semasa kenaikan juga sangat disyorkan untuk menggantikan kadar kalium yang hilang ketika anda berpeluh.

Minum sekurang-kurangnya 2 liter cecair (air, jus, susu, minuman sukan) sehari sebelum kenaikan anda. Minum 1 liter air atau minuman sukan sebelum memulakan kenaikan. Mula minum sebaik sahaja anda bangun dari tidur untuk hari itu.

7. Bawa hanya apa yang anda perlukan

Tidak kira lokasi, waktu, atau kesukaran kenaikan, anda harus membawa barang-barang berikut dalam perjalanan anda.

 • Peta dan kompas atau GPS
 • Peti pertolongan cemas
 • Penapis air
 • Pelindung matahari dan penghalau serangga
 • Pisau serba boleh
 • Kabel nilon
 • Lampu suluh (lampu suluh tangan atau lampu suluh kepala) ditambah bateri ganti
 • Cermin mata hitam
 • pemetik api / pemetik api
 • Makanan simpanan - Terdiri daripada sarapan, makan tengah hari dan makan malam setiap hari kenaikan; makanan ringan di antara kenaikan; simpanan air, dan peralatan memasak dan peralatan makan (pinggan, mangkuk, gelas, sudu) jika mendaki selama lebih dari 1 hari
 • Pakaian ganti - Terdiri daripada lapisan asas (atas dan bawah), lapisan tengah (penebat hangat), dan lapisan luar (jaket panjat / padding); baju hujan; Stoking tambahan; Topi dan sarung tangan; tuala kecil; Elakkan pakaian yang diperbuat daripada kapas, kerana menjebak peluh di dekat kulit anda
 • Tempat perlindungan (khemah / beg tidur) - Sekiranya mendaki lebih dari satu hari
 • Alas kaki yang betul untuk mendaki - Untuk kenaikan pendek, selipar gunung atau kasut sukan biasa tidak mengapa. Tetapi untuk kenaikan jarak jauh, disarankan untuk memakai kasut pendakian khas yang menawarkan lebih banyak sokongan.
 • Identiti peribadi; salinan jadual perjalanan; wang tunai yang mencukupi
 • Telefon bimbit atau radio 2 hala

Ada baiknya anda melihat persiapan mendaki gunung yang anda rencanakan, terutama untuk pemula, dengan rakan-rakan yang biasa mendaki, ya.

Recent Posts