10 Punca Dehidrasi yang Anda Tidak Sedari •

Kekurangan cecair badan atau dehidrasi biasanya berlaku apabila badan kehilangan lebih banyak air daripada yang kita minum. Sebilangan besar kandungan air badan hilang melalui kulit, yang dikeluarkan dalam bentuk peluh. Terdapat banyak penyebab dehidrasi, beberapa di antaranya mungkin tidak pernah anda jangkakan.

Apakah gejala dehidrasi?

Kekeringan ringan adalah perkara biasa, tetapi tidak selalu menyebabkan gejala yang ketara. Gejala dehidrasi serius hanya muncul apabila sebahagian besar sel badan mulai kekurangan paras air dan tidak diganti setelah beberapa lama atau dikenali sebagai dehidrasi sederhana. Beberapa gejala yang boleh muncul akibat dehidrasi ringan hingga sederhana merangkumi yang berikut.

 • Mengantuk
 • mulut kering
 • Haus
 • Pengaliran air kencing sedikit
 • Sedikit air mata
 • Sembelit
 • Kulit kering
 • Pening atau sakit kepala

Manakala gejala dehidrasi sederhana hingga teruk boleh menyebabkan gejala seperti berikut.

 • Rasa sangat dahaga
 • Tiada peluh
 • Hipotensi
 • Jantung berdegup pantas
 • Nafas terlalu cepat
 • Demam
 • Kulit berkedut
 • Mata kelihatan terbeliak
 • Air kencing gelap

Walaupun terdapat pelbagai gejala, dehidrasi sering tidak disedari kerana kita berpendapat bahawa minum air mencukupi. Sebenarnya, penyebab dehidrasi tidak semudah tidak minum air secukupnya

Pelbagai keadaan kesihatan yang menyebabkan dehidrasi

Dehidrasi biasanya berlaku ketika bekerja di persekitaran suhu tinggi dan bersenam atau mengalami masalah kesihatan akibat luka bakar, cirit-birit dan jangkitan saluran pencernaan lain serta mengalami gejala muntah dan demam.

Namun, ternyata terdapat beberapa keadaan lain yang menyebabkan dehidrasi yang mungkin tidak anda sedari, seperti yang disenaraikan di bawah.

1. Diabetes

Seseorang yang menghidap diabetes, terutamanya jika dia tidak menyedarinya, akan lebih berisiko mengalami dehidrasi. Keadaan diabetes menyebabkan dehidrasi kerana badan akan selalu berusaha untuk mengimbangkan kadar glukosa darah yang berlebihan dengan membuang air kecil lebih kerap daripada biasa.

2. Menstruasi

Hormon estrogen dan progesteron mempengaruhi tahap cecair badan. Apabila kedua-duanya mengalami perubahan, seperti semasa haid, pengambilan air secara berkala diperlukan untuk memastikan tubuh tetap terhidrasi. Lebih-lebih lagi, jika darah dikeluarkan terlalu banyak maka kehilangan cairan dapat terjadi secara besar-besaran.

3. Pengambilan ubat-ubatan tertentu

Beberapa jenis ubat mempunyai kesan sampingan dengan meningkatkan kekerapan membuang air kecil, salah satunya adalah ubat diuretik yang dimakan oleh orang yang menderita hipertensi. Ubat lain yang menyebabkan cirit-birit dan muntah kerana loya juga berpotensi menghasilkan lebihan cecair badan.

4. Pengambilan alkohol

Salah satu kesan minum alkohol adalah untuk mencegah hormon antidiuretik menyerap semula cecair yang telah dimakan. Alkohol juga mempunyai kesan diuretik yang memudahkan cecair memasuki pundi kencing untuk dikeluarkan. Kedua-dua proses tersebut dapat mengurangkan tahap cecair badan dengan ketara. Lebih-lebih lagi, alkohol boleh menyebabkan seseorang mengambil lebih sedikit air kerana penurunan keupayaannya untuk merasa dahaga dan letih.

5. Tekanan

Tubuh boleh kehilangan keupayaan untuk mengawal cecair dan elektrolit kerana penurunan kadar aldosteron hormon yang dipicu oleh hormon adrenal dan keadaan tekanan. Apabila mengalami tekanan kronik pengambilan air minum mungkin dapat mengatasi dehidrasi buat sementara waktu tetapi mengawal dengan tekanan dapat membantu mengatur fungsi cecair dan elektrolit.

6. Makanan rendah karbohidrat

Karbohidrat adalah sejenis nutrien yang disimpan bersama dengan air, itulah sebabnya anda dapat menurunkan berat badan begitu banyak setelah diet karbohidrat. Tetapi mengurangkan bahagian karbohidrat bermakna tahap cecair badan juga dapat menurun.

7. Sindrom usus radang (IBS)

Sindrom radang usus (IBS) adalah penyakit yang menyebabkan cirit-birit dan loya. Lebih-lebih lagi, makanan yang mencetuskan IBS adalah makanan yang mengandungi banyak air. Mengurangkan pengambilan makanan yang dianggap mencetuskan IBS boleh menyebabkan tubuh kurang mendapat cecair.

8. Kehamilan dan penyusuan

Keadaan kehamilan membuat seseorang memerlukan lebih banyak cecair daripada biasa, terutamanya jika cecair semasa kehamilan terbuang kerana sakit pagi. Selain itu, semasa proses penyusuan, kandungan air tubuh juga cenderung menurun bersamaan dengan elektrolit, protein dan nutrien lain.

9. Hidup di kawasan tanah tinggi

Apabila anda menuju ke ketinggian yang lebih sejuk, badan anda menyesuaikan diri dengan meningkatkan kadar pernafasan dan pengeluaran air kencing anda. Kedua-dua proses tersebut diperlukan untuk menyeimbangkan kadar oksigen sehingga lebih banyak cairan dikeluarkan melalui pernafasan dan buang air kecil.

10. Usia tua

Usia tua menyebabkan seseorang lebih mudah mengalami dehidrasi kerana penurunan kemampuannya untuk merasa dahaga atau lapar. Orang tua juga lebih sukar untuk merasakan gejala dehidrasi dan lebih mudah lupa atau tidak menyedari jika mereka sudah lama tidak minum air dalam satu hari.

Recent Posts