Manfaat Myriad dari Minyak Argan: Rahsia Kecantikan Timur Tengah

Di Indonesia, penggunaan minyak argan untuk rawatan kecantikan dan kesihatan keseluruhannya mungkin tidak begitu terkenal dengan minyak zaitun. Tetapi anda tahu, untuk masalah kecantikan, minyak argan mengandungi lebih banyak vitamin E daripada minyak zaitun, anda tahu! Jadi, apa itu minyak argan? Dan apa faedah minyak argan? Lihat penjelasan dalam artikel ini.

Apa itu minyak argan?

Siapa yang tidak kagum dengan kecantikan gadis-gadis Timur Tengah? Lihatlah, kulit mereka kelihatan lembab walaupun jauh dari kesan kering dan kusam. Selain itu, rambut mereka berwarna hitam berkilat dan kelihatan lembut walaupun tinggal di kawasan kering. Anda tahu, jika salah satu rahsia indah gadis-gadis Timur Tengah adalah mereka selalu menggunakan minyak Argan atau minyak argan.

Minyak argan adalah minyak yang berasal dari ekstrak biji pokok argan yang hanya tumbuh di daratan Morocco. Minyak argan sering disebut emas cair kerana sifat pelembabnya yang telah diketahui sejak SM.

Minyak ini kaya akan vitamin A dan vitamin E. Selain itu, minyak argan juga mengandungi antioksidan, asid lemak omega-6, dan asam linoleat. Apabila digunakan pada kulit, trocopherol dari vitamin E, membantu meningkatkan pengeluaran sel untuk meningkatkan kulit dan rambut yang sihat. Inilah sebabnya mengapa banyak syarikat kosmetik menggunakan minyak argan sebagai bahan mentah untuk produk penuaan, perawatan rambut, dan kulit berkualiti tinggi.

Banyak faedah minyak argan

Walaupun minyak terlalu banyak biasanya meninggalkan residu yang melekit, sukar diserap, berminyak, dan menyumbat pori, tetapi ini tidak berlaku dengan minyak argan. Minyak sihir ini mudah diserap dan tidak berbau. Berikut adalah beberapa kelebihan minyak argan dalam bidang kecantikan:

1. Melembapkan kulit

Inilah faedah utama minyak argan, iaitu melembapkan kulit. Minyak argan adalah pelembap semula jadi yang mudah diserap oleh kulit. Menjadikan kulit kita lebih kenyal dan tidak mudah kering.

2. Menghilangkan jerawat

Minyak argan telah terbukti dapat mengurangkan kadar sebum pada orang dengan kulit berminyak. Kandungan asid linoleik yang tinggi dalam minyak Argan membantu mengurangkan keradangan yang disebabkan oleh jerawat dan membantu menyembuhkan sel-sel kulit yang rosak pada masa yang sama.

3. Menghilangkan garis-garis halus dan kedutan

Garis halus dan kedutan adalah dua perkara yang menjadi bencana dan kebanyakan wanita mengelakkan. Tetapi yakinlah, sifat minyak argan mampu mengekalkan keanjalan kulit dan menghidupkan semula kulit dengan meningkatkan daya tahan kelembapan. Jadi, kulit anda akan lebih berseri dan kelihatan lebih muda.

Selain itu, minyak argan juga mampu memperbaiki kolagen kulit dan elastin. Kedua formula ini bertanggungjawab untuk mengekalkan ketegasan kulit, mengurangkan garis-garis halus dan bahkan kedutan yang kelihatan, serta memperbaiki kulit yang rosak. Ini menjadikan kulit anda lebih muda.

4. Mencegah kerosakan kulit dari sinaran matahari

Dengan formula antioksidan dan kandungan vitamin E yang sangat tinggi, minyak argan akan melindungi kulit anda dari kesan berbahaya dari sinar matahari dan pelbagai radikal bebas.

5. Menguatkan kuku

Adakah kuku anda rapuh? Hanya sapukan minyak argan. Nutrien dalam minyak argan terbukti bermanfaat untuk menguatkan kuku rapuh sambil melembutkan kutikula. Ia juga dapat mengurangkan kedutan di bahagian belakang tangan anda.

6. Penjagaan rambut

Minyak argan bukan sahaja bermanfaat untuk kulit, tetapi juga bagus untuk penjagaan rambut. Minyak ini dapat mengekalkan kelembutan rambut, menjadikan rambut lembut dan memperbaiki rambut dari hujung dan kelemumur.

7. Balsem bibir

Manfaat lain dari minyak argan adalah untuk penjagaan bibir anda. Bukan hanya menyembuhkan bibir yang pecah-pecah, tetapi minyak argan juga dapat menjaga bibir anda lembut, halus dan sihat.

Recent Posts