2 Jenis Kacamata Buta Warna untuk dipilih untuk Membantu Penglihatan Anda

Adalah salah untuk berfikir bahawa orang buta warna hanya dapat melihat putih dan hitam. Sebabnya, terdapat banyak jenis buta warna, dari mereka yang tidak dapat melihat biru, merah, kuning, hingga hijau. Sebenarnya, terdapat sebilangan kecil kes orang yang hanya dapat melihat putih dan hitam. Sebilangan besar tidak dapat melihat merah dan hijau. Nah, sekarang ada cermin mata khas untuk orang yang buta warna. Seperti apa mereka?

Cermin mata untuk orang buta warna

Kacamata buta warna adalah untuk anda yang buta warna sebahagiannya, terutamanya berwarna merah dan hijau. Kaca mata direka dengan lensa berwarna khas yang dapat membantu membezakan antara merah dan hijau dengan lebih baik.

Perlu diingat bahawa kacamata ini tidak dapat menyembuhkan rabun warna kerana masalah ini adalah penyakit kongenital. Walau bagaimanapun, cermin mata buta warna dapat membantu anda melihat dengan lebih tepat di seluruh spektrum warna. Terdapat beberapa jenis cermin mata yang boleh digunakan, iaitu:

1. Enkhroma

Merupakan produk kacamata warna buta dari California yang paling terkenal ketika ini. Menurut EnChroma, kekurangan penglihatan warna disebabkan oleh pertindihan gelombang cahaya yang tidak normal pada orang buta warna.

Gelombang warna tidak ditangkap dengan betul oleh sel kerucut, sel-sel di saraf mata yang berfungsi untuk melihat warna. Di sinilah lensa dari EnChroma berfungsi, membantu mengurangkan pertindihan gelombang cahaya yang tidak normal ini. Oleh itu, orang yang mempunyai buta warna dapat melihat lebih banyak spektrum cahaya yang sebelumnya tidak dapat dilihat oleh mata dengan betul.

Selain dari pelbagai video kejayaan EnChroma yang menjadi viral di media massa, masih banyak kontroversi mengenai kemampuan lensa kaca mata. Satu kajian yang melibatkan 10 orang dewasa dengan gangguan penglihatan warna merah-hijau mendapati peningkatan penglihatan warna hanya pada dua orang. Oleh itu, penyelidikan lebih lanjut diperlukan sebelum menyebut lensa EnChroma sebagai kaedah untuk meningkatkan penglihatan warna.

2. Sistem Pembetulan Warna (CCS)

Tidak jauh berbeza dengan gelas buta warna EnChroma, CCS juga menggunakan penapis khas untuk membantu meningkatkan penglihatan warna. CCS direka khas untuk memenuhi keperluan individu dan penapis juga boleh digunakan dalam kanta lekap.

Adakah itu bermaksud bahawa dengan bantuan saringan ini seseorang yang buta warna dapat melihat warna seperti orang normal? Tentu tidak, penglihatan warna merah dan hijau akan menjadi lebih baik hanya apabila memakai cermin mata dan masih tidak dapat membezakan spektrum warna seperti orang normal. Penapis juga tidak akan berfungsi jika dipakai oleh orang dengan buta warna total.

Nah, untuk mengetahui gelas mana yang sesuai untuk anda, anda harus berjumpa doktor. Sebabnya, cermin mata ini juga mesti disesuaikan dengan keadaan lensa mata anda, sama ada anda memerlukan lensa tolak, tambah, atau silinder tambahan.

Recent Posts