PH badan yang ideal, dan akibatnya jika terlalu berasid atau beralkali

Ginjal dan paru-paru berperanan menjaga keseimbangan tahap pH tubuh, sehingga semua fungsi tubuh dapat berjalan dengan baik. Apabila badan anda terlalu beralkali, misalnya, anda akan mengalami alkalosis. Sebaliknya, asidosis dapat terjadi apabila pH tubuh meningkat menjadi terlalu berasid. Gangguan nilai pH dalam tubuh boleh menimbulkan banyak risiko kepada masalah kesihatan. Betul, berapa pH badan yang ideal?

Apakah pH badan yang ideal?

Nilai pH (hidrogen berpotensi) adalah ukuran keseimbangan tahap asid dan alkali dalam darah. Dilaporkan dari Medicine Net, pH badan dalam keadaan normal semestinya berada dalam lingkungan alkali cenderung netral, yang berada di sekitar 7.35 hingga 7.45. Tahap pH yang kurang dari 7 dikatakan berasid dan jika lebih dari 7 ia dikelaskan sebagai alkali.

Tubuh mengekalkan tahap pHnya dengan bantuan buah pinggang dan paru-paru untuk mengatur tahap bikarbonat. Bikarbonat digunakan sebagai perlindungan jika pH tiba-tiba berubah.

Ginjal bertanggungjawab untuk mengubah jumlah asid dan basa yang ada di dalam badan, sementara pusat pernafasan di otak mengatur paru-paru untuk mengawal jumlah karbon dioksida yang anda hembuskan ketika anda bernafas. Gangguan pada satu atau tiga faktor yang menyeimbangkan pH badan akan menjadikan darah menjadi terlalu berasid atau terlalu beralkali.

Anda boleh menguji tahap pH anda dengan kerap menggunakan sehelai kertas litmus yang meneteskan air liur atau air kencing anda pada waktu pagi sebelum makan atau minum apa-apa. Warna kertas akan berubah bergantung pada tahap pH. Contohnya, warna merah menunjukkan pH 2; Ungu menunjukkan pH 4; Violet menunjukkan pH 6; Biru menunjukkan pH 8; Biru-hijau menunjukkan pH 10; Hijau-kuning menunjukkan pH 12.

Apakah akibatnya jika tahap pH badan tidak seimbang?

Tahap pH badan harus selalu berada dalam julat ideal. Sekiranya keadaan cecair badan terlalu berasid atau terlalu beralkali, ini akan memberi kesan kepada fungsi organ tubuh dan kerja metabolisme badan. Kerana, organ anda hanya dapat berfungsi pada keadaan pH tertentu.

Sekiranya cecair badan terlalu berasid

Sekiranya cecair badan anda terlalu berasid akibat menyimpan dan menghasilkan terlalu banyak asid, atau anda tidak mempunyai cukup cecair alkali untuk mengimbangi asid ini, anda akan memasuki fasa asidosis. Gejala biasa adalah:

 • Pening dan muntah
 • Kekeliruan
 • Sakit kepala
 • Kesukaran bernafas (pernafasan pendek dan cepat)
 • Letih dengan sangat mudah
 • Jaundis (menguning kulit dan putih mata)
 • Denyutan jantung meningkat
 • Selera makan berkurang
 • Nafas mempunyai bau khas, menunjukkan berlakunya ketoasidosis
 • Mudah mengantuk

Beberapa faktor dapat meningkatkan risiko anda terkena asidosis, termasuk:

 • Pengambilan karbohidrat tinggi lemak dan terlalu sedikit
 • Mengalami kegagalan buah pinggang
 • Mengalami kegemukan
 • Mengalami dehidrasi
 • Mengalami keracunan dengan sebatian alkohol metanol dan aspirin
 • Menghidap diabetes

Sebilangan besar kes asidosis tidak berbahaya. Namun, dalam kes tertentu, keadaan ini boleh mengancam nyawa. Terutama jika badan telah memasuki fasa ketoasidosis.

Sekiranya tahap cecair badan terlalu beralkali

Nilai pH badan sedikit meningkat dari had ideal, sifat darah cenderung lebih alkali. Ini akan mengganggu keseimbangan mineral kalium dalam badan dan kalsium darah. Keadaan peningkatan tahap alkali dikenali sebagai alkalosis.

Gejala alkalosis boleh berbeza-beza. Dalam jangka pendek, cairan tubuh yang terlalu beralkali boleh menyebabkan rasa mual, kekejangan otot dan sakit, kekejangan otot, gegaran tangan, pengsan, dan rasa mati rasa di sekitar wajah, tangan dan kaki.

Sekiranya tidak dirawat atau dibiarkan bertambah teruk, alkalosis boleh menyebabkan pening, degupan jantung tidak teratur (aritmia), kesukaran bernafas, merasa keliru, kesukaran memproses maklumat (kegagahan), walaupun koma.

Penyebab alkalosis juga berbeza-beza. Secara amnya, peningkatan kadar alkali badan disebabkan oleh beberapa keadaan kesihatan, seperti demam, hiperventilasi, kekurangan oksigen, penyakit paru-paru dan hati, cirit-birit, muntah atau berkeringat terlalu banyak, penyakit ginjal, hingga gangguan kelenjar adrenal. Alkalosis juga boleh berlaku sebagai kesan sampingan ubat-ubatan tertentu, seperti pencahar, keracunan salisilat, ubat diuretik, hingga kesan sampingan dari pengambilan alkohol yang berlebihan.

Bagaimana doktor mendiagnosis tahap pH badan yang tidak seimbang?

Sekiranya anda mengalami simptom di atas dan mengesyaki pH badan anda tidak seimbang, segera berjumpa doktor.

Nilai pH badan dapat diperiksa melalui serangkaian ujian darah. Jenis asidosis pernafasan dapat diperiksa melalui pemeriksaan sinar-X dada atau fungsi paru. Sementara itu, jika anda mengesyaki anda mengalami asidosis metabolik, doktor anda akan melakukan ujian air kencing.

Untuk mengesahkan diagnosis alkalosis, doktor biasanya akan melakukan ujian air kencing, panel metabolik asas, dan analisis gas darah arteri.

Bagaimana untuk mengelakkan pH badan tidak kemas?

Pencegahan utama keadaan nilai pH badan yang tidak seimbang adalah menjaga kesihatan paru-paru dan ginjal, dengan:

 • Kurangkan pengambilan alkohol.
 • Gunakan ubat mengikut peraturan.
 • Elakkan / berhenti merokok.
 • Mengekalkan berat badan yang ideal.
 • Keperluan cecair yang mencukupi.
 • Jaga diet yang sihat, dengan meningkatkan sumber makanan buah-buahan dan sayur-sayuran seperti wortel, susu, pisang, kacang-kacangan dan sayur-sayuran hijau.

Sekiranya anda menghidap diabetes, perhatikan kadar gula darah anda agar tidak terjerumus dalam komplikasi ketoasidosis, yang boleh membawa maut.

Recent Posts