Punca kesemutan tangan yang sering tidak disedari

Kesemutan atau kebas boleh berlaku secara tiba-tiba. Walaupun tidak menyakitkan, tetapi aktiviti yang cukup mengganggu. Untuk mencegah dan merawatnya, anda pasti harus mengetahui punca kesemutan atau kekejangan tangan yang anda alami. Apa kebiasaan yang mencetuskan keadaan ini dan apakah ubat kesemutan yang dapat digunakan untuk merawatnya? Ayuh, lihat ulasan berikut.

Tabiat yang menyebabkan kesemutan pada tangan yang mungkin anda lakukan

Kesemutan, yang dikenali secara perubatan sebagai paresthesia, dijelaskan oleh penampilan sensasi tusukan, mati rasa, dan gatal. Keadaan ini secara amnya mempengaruhi kaki, tetapi juga boleh berlaku di tangan anda.

Walaupun boleh terjadi kapan saja, biasanya kesemutan, di tangan kanan dan kiri, timbul kerana gangguan pada saraf. Ini boleh berlaku kerana tabiat tertentu. Mari kita bincangkan beberapa tabiat harian yang menjadi pencetus kesemutan di bawah.

1. Tidur dengan tangan di kepala

Adakah anda tahu bahawa posisi tidur boleh menyebabkan kesemutan pada tangan? Ya, kesemutan kemungkinan besar berlaku jika anda tidur di perut. Ini juga berlaku ketika anda tidur di punggung dengan tangan di belakang kepala.

Kedua-dua posisi tidur ini memang selesa bagi sesetengah orang. Namun, sebagai akibatnya, saraf di sekitar tangan mendapat beban dan tekanan yang besar. Prestasi saraf akan terganggu dan menyebabkan sensasi pin dan jarum dan kebas.

Nasib baik, kesemutan dan kebas-kebas disebabkan oleh keadaan tidur yang buruk ini tidak bertahan lama. Untuk cepat pulih, tingkatkan posisi tidur anda dengan segera dan bebaskan tangan anda dari sebarang beban atau tekanan.

2. Pergerakan berulang

Menurut American Surgery Society of the Hand, carpal tunnel syndrome (CTS) adalah gangguan kesihatan yang merupakan penyebab kesemutan tangan yang paling biasa. Keadaan ini disebabkan oleh masalah dengan saraf median di tangan, menjadikannya sensitif terhadap tekanan.

Orang yang mempunyai keadaan ini cenderung mengalami kesemutan dan kesakitan di sekitar ibu jari ke pergelangan tangan. Menulis, menaip, memotong, mengangkat barang, menunggang motosikal, atau pergerakan lain yang berulang kali dilakukan oleh tangan boleh mencetuskan kesemutan di tangan.

Untuk melegakan simptom sindrom karpal, anda disarankan untuk minum ubat yang mengandungi ibuprofen serta vitamin B1, B6, dan B12 untuk mengekalkan saraf dan otot yang sihat. Jangan lupa, berjumpa doktor sebelum memutuskan untuk menggunakan ubat tersebut.

3. Terlalu banyak alkohol dan merokok

Minum alkohol yang berlebihan dikaitkan dengan banyak masalah kesihatan, seperti penyakit hati dan barah. Bukan hanya itu, jika disertai dengan merokok, kebiasaan ini juga boleh menjadi penyebab kesemutan di tangan.

Alkohol yang dikonsumsi dalam jumlah banyak, boleh mengganggu saraf autonomi yang mengatur fungsi badan. Walaupun merokok boleh mengganggu peredaran darah yang kaya dengan oksigen ke tulang dan tisu. Kesan gabungan ini bukan sahaja menyebabkan sensasi kesemutan, tetapi juga rasa sakit di badan.

Sekiranya tangan anda masih kesemutan atau mengalami simptom 3K yang lain, hilangkan rasa sakit dan kesemutan yang mengandungi ibuprofen, vitamin B1, vitamin B6, dan vitamin B12. Kandungan ubat dan vitamin neurotropik dapat membantu menjaga kesihatan saraf dan otot anda.

Jangan teragak-agak untuk berjumpa doktor atau ahli psikologi sekiranya anda mengalami kesukaran untuk mengurangkan alkohol dan berhenti merokok.

4. Kekurangan pengambilan makanan berkhasiat

Walaupun jarang berlaku, kekurangan pengambilan vitamin dan mineral tertentu juga boleh menjadi penyebab kesemutan pada tangan. Salah satu keadaan yang menyebabkan gejala kesemutan di dalam badan adalah kekurangan vitamin B12.

Vitamin B12 diperlukan oleh tubuh untuk menjaga saraf yang sihat, pengeluaran sel darah merah, dan DNA. Secara amnya, keadaan ini berlaku pada orang tua, orang dengan tabiat makan yang tidak sihat, orang yang mengikuti diet vegan yang ketat, atau mengalami gangguan makan.

Untuk mengelakkan keadaan ini, perhatikan pengambilan makanan yang dimakan setiap hari. Tingkatkan pengambilan ikan, telur, daging merah dan produk tenusu anda. Jangan lupa untuk mengimbangkan pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan. Sediakan juga ubat penahan sakit yang mengandungi vitamin neurotropik sekiranya berlaku gejala 3K.

Ubat untuk mengatasi kesemutan di tangan

Pada dasarnya, kesemutan di tangan boleh mereda jika anda berjaya menangani penyebabnya. Namun, secara umum, ada beberapa ubat yang boleh anda gunakan untuk mengatasi kesemutan di tangan anda. Antaranya:

1. Ubat penahan sakit

Sekiranya anda merasa kesemutan atau sakit di bahagian tangan tetapi masih agak ringan, cubalah mengatasinya dengan ubat penghilang rasa sakit yang boleh anda beli di kaunter farmasi terdekat. Contohnya, ibuprofen atau aspirin.

Walau bagaimanapun, jika kesemutan di tangan tidak selesa dan tidak bertambah baik, anda boleh minum ubat penahan sakit dengan preskripsi doktor. Walaupun begitu, doktor biasanya akan menetapkan bukan sahaja untuk mengatasi kesemutan, tetapi juga penyebab kesemutan pada tangan.

Untuk keberkesanan penggunaan ubat, cubalah minum ubat ini pada siang hari dan bukannya perlu menunggu pada waktu malam ketika gejala kesemutan berulang.

2. Salap

Satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal Rehabilitasi Research and Practice menyatakan bahawa ubat topikal yang mengandungi mentol juga dapat menghilangkan rasa sakit akibat sindrom karpal. Selain itu, krim capsaicin boleh disapu pada kulit tangan yang mengalami kesemutan untuk menghilangkan rasa sakit.

3. Antidepresan

Terdapat beberapa jenis antidepresan yang dapat membantu anda mengawal kesakitan anda. Lebih-lebih lagi, rasa sakit yang sudah diklasifikasikan sebagai teruk sering menyebabkan kemurungan, dan keadaan ini dapat meningkatkan kepekaan anda terhadap kesakitan.

Oleh itu, antidepresan dapat digunakan agar rasa sakit akibat kesemutan dan pelbagai masalah saraf lain lebih terkawal.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found