15 Khasiat Susu Kedelai untuk Badan Anda Ditambah Kandungan Pemakanannya

Susu kedelai menjadi topik perbincangan akhir-akhir ini, terutama di kalangan vegetarian. Selain rasanya yang enak, susu kedelai juga mempunyai pelbagai khasiat yang baik untuk tubuh kita.

Susu soya adalah minuman yang kaya dengan nutrien. Ia boleh menjadi sumber protein, karbohidrat. gula, serat dan lemak baik. Susu kedelai juga kaya dengan mineral dan vitamin yang bermanfaat untuk tubuh.

Kandungan nutrien susu soya

Sebelum menerangkan tentang faedah susu soya, mari kita perhatikan kandungan susu soya berikut.

Berdasarkan data dari laman web Panganku, 100 gram susu kedelai mengandungi nutrien berikut.

 • Air: 87.0 g
 • Tenaga: 41 Cal
 • Protein: 3.5 g
 • Lemak: 2.5 g
 • Karbohidrat: 5.0 g
 • Serat makanan: 0.2 g
 • Kalsium: 50 mg
 • Fosforus: 45 mg
 • Zat besi: 0.7 mg
 • Natrium: 128 mg
 • Kalium: 287.9 ​​mg
 • Tembaga: 0.12 mg
 • Zink: 1.0 mg
 • Jumlah Karotenoid: 200 mcg
 • Vitamin B1: 0.08 mg
 • Riboflavin (Vitamin B2): 0,05 mg
 • Niacin: 0.7 mg
 • Vitamin C: 2 mg

Apakah faedah susu soya?

Susu soya adalah minuman yang kaya dengan nutrien dan baik untuk kesihatan. Berikut adalah beberapa kelebihan susu soya yang perlu anda ketahui.

1. Membantu proses pertumbuhan

Manfaat pertama susu soya adalah untuk menyokong proses pertumbuhan dan perkembangan pada anak-anak yang masih bayi. Ini kerana kandungan susu kedelai kaya dengan protein.

Protein memainkan peranan penting dalam memberi nutrien kepada tubuh. Selain itu, soya adalah salah satu sumber protein nabati terbaik. Selain mempunyai kandungan yang tinggi, ia juga mudah dicerna oleh badan.

2. Membantu menurunkan kolesterol

Protein diperbuat daripada asid amino yang mempunyai kelebihan mencegah pelbagai penyakit. Asid amino dan isoflavon yang terkandung dalam susu kedelai berfungsi untuk menurunkan kadar kolesterol dalam darah.

Dengan memakan makanan yang rendah kolesterol, tubuh akan terhindar dari pelbagai penyakit kardiovaskular seperti penyakit jantung, strok, dan sebagainya.

3. Membantu menurunkan tekanan darah

Beberapa kajian membandingkan susu kedelai dengan susu lembu dalam menurunkan tekanan darah. Didapati bahawa susu kedelai dapat menurunkan tekanan darah lebih baik daripada susu lembu pada pesakit dengan hipertensi ringan hingga sederhana.

Oleh itu, orang yang mempunyai tekanan darah tinggi sangat disarankan untuk menyesuaikan diet mereka dengan memakan makanan yang baik untuk mengekalkan tekanan darah, seperti susu kedelai.

4. Membantu mengawal gula dalam darah

Menurut penyelidikan yang diterbitkan dalam Archives of Internal Medicine, dinyatakan bahawa pengambilan makanan yang diproses dari biji-bijian dapat membantu mengawal gula darah pada penderita diabetes.

Di kalangan pesakit diabetes jenis 2, pengambilan susu soya mempunyai kesan yang baik terhadap tekanan darah dan gula darah. Ini kerana susu soya mengandungi indeks glisemik rendah.

5. Membantu menurunkan berat badan

Manfaat susu kedelai seterusnya adalah sebagai menu diet yang baik untuk menurunkan berat badan dan mencegah kegemukan. Ini kerana kandungan protein yang tinggi dalam kacang soya.

Bekalan tenaga yang berasal dari protein sangat disyorkan jika anda ingin menurunkan berat badan. Tujuannya adalah untuk tidak merasa lemah walaupun anda sedang menjalani diet.

6. Mengurangkan simptom selepas menopaus

Susu soya dapat mengurangkan masalah kesihatan pada wanita selepas menopaus. Beberapa kajian mendapati bahawa isoflavon dalam soya dapat mengekalkan kadar estrogen pada wanita selepas menopaus .

Sistem kekebalan tubuh dapat ditekan setelah menopaus kerana kesan penuaan dan penurunan estrogen. Isoflavone adalah komponen yang mengandungi bahan estrogenik dan antioksidan, sehingga dapat membantu memperkuat sistem kekebalan tubuh pada wanita selama periode ini.

7. Memberi khasiat untuk ibu hamil

Kacang soya yang terdapat dalam susu soya mengandungi folat atau Vitamin B9. Kedua-dua bahan ini memainkan peranan penting sebagai pemakanan bagi wanita hamil.

Menurut penyelidikan yang diterbitkan dalam Nutrition Journal, ibu yang menggunakan soya semasa mengandung mempunyai plasenta yang lebih sihat dan berat janin yang baik.

8. Mencegah osteoporosis

Manfaat lain dari susu kedelai adalah untuk mengurangkan kemungkinan osteoporosis. Osteoporosis adalah risiko yang dialami oleh wanita pada usia menopaus atau pada usia tua.

Kandungan kalsium dalam susu kedelai berperanan mencegah kehilangan tulang yang sering terjadi akibat proses penuaan.

9. Memelihara tulang dan gigi yang sihat

Bukan hanya untuk mencegah osteoporosis, secara amnya tubuh memerlukan kalsium untuk menjaga tulang dan gigi yang sihat. Kalsium sangat diperlukan oleh semua peringkat umur, terutamanya kanak-kanak.

Menurut penyelidikan yang dilakukan oleh Shea M. Kyla dari Tufts University, Amerika Syarikat, susu kedelai mengandungi phylloquinone atau vitamin K yang dapat meningkatkan kepadatan tulang dan mencegah risiko patah tulang dan patah tulang.

10. Membantu proses pembekuan darah

Selain membantu proses penyerapan kalsium, vitamin K juga membantu proses pembekuan darah. Pembekuan darah diperlukan oleh tubuh untuk menyembuhkan luka dan luka.

Vitamin K yang terdapat dalam susu kedelai berperanan dalam menghasilkan prothrombin, protein khas yang berfungsi untuk pembekuan darah dan metabolisme tulang.

11. Menurunkan risiko barah usus besar

Kelebihan susu kedelai dapat mengurangkan risiko barah kolorektal atau barah usus besar. Ini kerana kandungannya butirat terdapat dalam kacang soya.

Butyrate adalah sejenis bakteria baik yang berfungsi sebagai anti-radang. Penyelidikan yang dijalankan oleh Universiti Sains Kesihatan Georgia menunjukkan bahawa butirat memainkan peranan penting dalam rawatan pelbagai penyakit kronik usus.

12. Mengurangkan barah prostat

Selain mencegah barah usus besar, satu lagi manfaat susu kedelai adalah untuk mencegah barah prostat. Ini kerana kandungan isoflavon dalam kacang soya yang bertindak sebagai anti-karsinogenik atau bahan yang berfungsi untuk mencegah barah.

Kajian yang dilakukan oleh Universiti Perubatan Sapporo menunjukkan bahawa mengonsumsi soya secara berkala dapat mengurangkan risiko barah prostat pada sejumlah lelaki di Jepun.

13. Mencegah barah payudara

Satu kajian menunjukkan bahawa kejadian barah payudara lebih rendah di negara-negara yang banyak menggunakan soya, seperti Jepun dan Singapura.

Penyelidikan yang dilakukan oleh Institut Paterson untuk Penyelidikan Kanser menjelaskan bahawa kandungannya fitoestrogen dalam produk soya yang diproses dapat mencegah perkembangan sel barah payudara di dalam tubuh manusia.

Selain itu, barah payudara yang juga dikaitkan dengan kadar estrogen juga dapat dicegah dengan memakan susu kedelai.

14. Membantu menjaga kesihatan hati

Susu kedelai mengandungi isoflavon yang dapat memberi kesan antioksidan pada tubuh. Antioksidan ini membantu mengurangkan tekanan oksidatif dan mencegah kerosakan pada hati.

Isoflavon dapat membantu prestasi hati dalam menawarkan bahan toksik yang masuk ke dalam badan. Manusia boleh terdedah kepada bahan toksik yang berasal dari makanan yang mengandungi bahan kimia berbahaya dan pencemaran.

15. Penghadaman yang lancar

Manfaat susu kedelai seterusnya ialah ia dapat membantu melancarkan pencernaan. Ini kerana kandungan serat makanan yang tinggi dalam susu kedelai.

Dengan mengonsumsi susu kedelai secara teratur dapat memenuhi keperluan serat yang diperlukan oleh tubuh.

S ketat dapat membantu anda untuk mengelakkan pelbagai masalah pencernaan seperti sembelit, buasir, dan sembelit.

Alahan susu soya

Walaupun mempunyai banyak manfaat kesihatan, anda tetap harus berhati-hati dengan reaksi alahan yang mungkin berlaku akibat pengambilan susu kedelai. Terutama pada bayi dan kanak-kanak.

Menurut kajian yang dilakukan oleh Universidad Nacional de La Plata, Argentina, dianggarkan bahawa 50 peratus bayi yang mengalami reaksi alergi terhadap susu lembu, juga mempunyai alergi terhadap susu kedelai.

Gejala alahan susu soya yang biasanya berlaku termasuk yang berikut.

 • sakit perut,
 • cirit-birit,
 • loya,
 • muntah,
 • selesema,
 • sesak nafas atau sukar bernafas,
 • mulut gatal,
 • reaksi kulit seperti; gatal, ruam, dan bengkak

Walaupun sangat jarang berlaku, kejutan anaphylactic atau reaksi alahan yang mengancam nyawa juga mungkin berlaku.

Segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami simptom di atas setelah memakan susu soya atau produk soya yang diproses lain.

Recent Posts