Folavit Ubat apa? Dos, Fungsi, dll. •

Folavit Ubat apa?

Untuk apa Folavit digunakan?

Folavit adalah ubat untuk membantu merawat anemia (kekurangan sel darah merah), serta untuk membentuk atau mengekalkan sel-sel badan. Folavit dimasukkan sebagai makanan tambahan.

Ubat ini juga boleh digunakan sebagai makanan tambahan semasa mengandung dan menyusu untuk memastikan kadar asid folik ibu mencukupi.

Pengambilan asid folik yang mencukupi semasa kehamilan menyokong pertumbuhan dan perkembangan janin dalam rahim, mencegah atau mengatasi kekurangan asid folik dalam badan, dan mencegah gangguan kehamilan yang boleh berlaku kerana kekurangan asid folik.

Apakah peraturan untuk menggunakan Folavit?

Folavit ditelan melalui mulut (diambil dari mulut) seperti yang diarahkan oleh doktor atau seperti yang diarahkan pada bungkusan. Ubat ini biasanya diambil 1 kali sehari oleh wanita hamil, menyusu, dan merancang kehamilan. Ia boleh diberikan sebelum atau selepas makan.

Bagaimana cara menyimpan Folavit?

Folavit paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari cahaya matahari langsung dan tempat yang lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.

Recent Posts