Strok pada Remaja: Kenali Punca dan Gejala •

Strok adalah salah satu penyakit biasa yang menyerang orang pada usia tua. Risiko akan meningkat pada orang yang berumur 55 tahun ke atas. Namun, ada kemungkinan penyakit ini juga menyerang orang yang lebih muda, misalnya remaja. Mengapa strok berlaku pada remaja? Ayuh, cari tahu penyebabnya dan kenali gejala berikut.

Penyebab utama strok pada remaja

Usia tua adalah salah satu faktor risiko strok. Walau bagaimanapun, beberapa kes kecil penyakit ini berlaku pada kanak-kanak dan remaja.

Penyebab utama strok adalah arteri tersumbat atau kebocoran dan pecah saluran darah. Keadaan ini menyebabkan gangguan sementara aliran darah ke otak, menyebabkan gejala di dalam badan.

Nah, pada remaja, strok mungkin berlaku jika dia mempunyai salah satu keadaan kesihatan berikut.

1. Anemia sel sabit

Anemia sel sabit adalah keadaan darah yang diwarisi dan menyebabkan pembekuan darah disebabkan oleh proses yang disebut 'sabit,' atau perubahan ciri bentuk sel darah merah sebagai tindak balas kepada tekanan fizikal seperti jangkitan.

Gumpalan darah ini dapat terbentuk di mana saja di badan, dan jika gumpalan darah terbentuk di otak atau dalam perjalanan ke otak, ia akan menyebabkan strok.

2. Gangguan vaskular kongenital

Kelainan pada saluran darah kongenital adalah salah satu penyebab risiko tinggi strok pada remaja.

Sebagai contoh, aneurisma otak dan malformasi arteri boleh menyebabkan pembekuan, mengakibatkan strok iskemia, tetapi lebih cenderung pecah, menyebabkan stroke hemoragik.

3. Masalah jantung

Penyakit jantung dan gangguannya dapat mengakibatkan degupan jantung yang tidak teratur, masalah dengan fungsi jantung, atau serangan jantung, yang semuanya dapat menyebabkan strok.

Penyakit jantung kongenital biasanya didiagnosis pada usia yang sangat awal, tetapi remaja harus menjalani pemeriksaan kesihatan secara berkala untuk mengesan dan merawat jenis masalah yang berlaku.

4. Hipertensi

Tidak biasa pada remaja, strok biasanya merupakan komplikasi keadaan perubatan seperti ketidakseimbangan hormon yang mempengaruhi tekanan darah normal.

Hipertensi yang tidak dirawat boleh merengsakan saluran darah dan boleh menyebabkan penyakit jantung atau strok.

5. Jangkitan

Dalam beberapa kes, strok pada remaja berlaku kerana jangkitan yang teruk. Keadaan ini boleh mengganggu sistem imun dan sel darah sehingga dapat meningkatkan pembekuan darah, dan menyebabkan strok.

Kaedah terbaik untuk melindungi diri anda daripada jangkitan serius adalah terus mengikuti perkembangan imunisasi.

6. Migrain

Ia jarang dikaitkan dengan strok, tetapi remaja yang menderita migrain mengalami kadar strok yang sedikit lebih tinggi, kata kajian dalam jurnal itu Cephalalgia 2015.

Remaja dengan keadaan ini harus mempunyai penilaian perubatan yang menyeluruh untuk menentukan sama ada migrain benar-benar hanya migrain ringan atau apakah itu sebenarnya strok mini.

7. Penggunaan ubat / bahan atau rawatan tertentu

Beberapa ubat atau rawatan yang dapat meningkatkan risiko strok termasuk:

 • Rawatan barah. Meningkatkan pembentukan gumpalan darah akibat perubahan fisiologi badan dan juga sebagai kesan sampingan dari rawatan antikanker.
 • Terapi hormon atau ubat yang mengubah hormon. Termasuk penggunaan steroid, pil kawalan kelahiran, dan terapi hormon dapat mempengaruhi hormon tubuh, fisiologi saluran darah dan fungsi pembekuan darah, sehingga meningkatkan risiko strok.
 • Rokok dan alkohol. Penggunaan rokok, minuman tenaga, pil kafein atau ubat-ubatan adalah faktor risiko utama strok.

8. Kolesterol tinggi

Ia agak jarang berlaku pada remaja, tetapi terdapat beberapa gangguan metabolik yang diwarisi yang dapat menyebabkan kadar kolesterol meningkat. Ini boleh menyebabkan penyakit jantung dan juga penyakit serebrovaskular, meningkatkan risiko strok.

9. Trauma kepala, gegar otak atau trauma teruk yang lain

Penyebab terakhir yang boleh meningkatkan risiko strok pada remaja adalah mengalami trauma kepala atau gegar otak.

Apakah tanda-tanda dan gejala strok pada remaja?

Tidak jarang remaja mengalami strok. Remaja mungkin tidak mengadu gejala penyakit ini. Walau bagaimanapun, sebilangan remaja yang didiagnosis dengan strok umumnya mengadu gejala berikut.

 • Sakit kepala yang teruk.
 • Penglihatan berubah.
 • Lemah.
 • Kekeliruan.
 • Kesukaran bercakap.
 • Kesukaran memahami.
 • Tingkah laku yang tidak biasa.
 • Kewaspadaan menurun.
 • Kesukaran berjalan.
 • Imbangan buruk.

Setiap remaja boleh menyebabkan simptom strok yang berbeza. Sebilangan daripada mereka mungkin mengadu gejala strok lain yang tidak disenaraikan dalam tinjauan di atas.

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Dapatkan rawatan perubatan segera sekiranya anda atau remaja anda mengalami tanda-tanda atau gejala strok, walaupun mereka kelihatan datang dan pergi atau hilang sama sekali.

Cubalah beberapa cara berikut untuk mengesahkan disyaki strok, seperti:

 • Adakah senyum di depan cermin. Sama ada sebelah muka anda terkulai atau tidak.
 • Angkat kedua lengan ke atas. Bolehkah kedua-dua lengan dinaikkan atau hanya satu lengan?
 • Perhatikan ketika anda mengalami gejala.

Sekiranya anda mengesyaki strok pada orang yang dekat dengan anda, minta mereka tersenyum dan perhatikan perubahan ekspresi mereka. Dan minta dia mengangkat lengannya dan bertanya kapan dia merasakan simptom strok.

Merakam masa gejala anda muncul dapat membantu doktor anda menentukan rawatan strok, iaitu menyuntikkan alteplase ubat khas (Activase). Ubat ini biasanya diberikan oleh doktor dalam masa 4.5 jam setelah gejala pertama muncul.

Bukan hanya dengan menyuntik ubat, ada banyak rawatan yang dapat membantu pesakit mengatasi strok, salah satunya adalah pembedahan.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found