Apakah Ubat Buasir Berkesan dari Doktor?

Buasir (buasir) menyebabkan kesakitan dan kesukaran membuang air besar. Sungguh menyakitkan sehingga hanya duduk sangat menyakitkan. Tidak perlu risau terlebih dahulu, keadaan ini umumnya tidak berbahaya dan dapat disembuhkan dengan ubat buasir.

Ubat doktor yang kuat untuk melegakan sakit buasir

Penggunaan ubat buasir ini bergantung pada ukuran, lokasi, dan keparahan gejala buasir yang anda rasakan. Pelbagai ubat buasir ini boleh dibeli di farmasi, tetapi untuk lebih selamat anda boleh berjumpa terlebih dahulu sebelum memilih ubat yang akan diambil.

Berikut adalah pilihan ubat buasir yang berkesan untuk mengatasi pembengkakan dan kesakitan buasir di dubur.

1. Naproxen

Naproxen adalah sejenis ubat penahan sakit dari kumpulan NSAID.ubat anti-radang bukan steroid). Ubat ini berfungsi untuk mengurangkan kesakitan yang timbul ketika anda mengalami gejala buasir.

Naproxen boleh didapati di farmasi tanpa preskripsi doktor. Ubat ini berfungsi untuk menghilangkan rasa sakit yang lebih ringan, dengan mengurangkan pengeluaran hormon yang menyebabkan kesakitan dan keradangan.

Biasanya naproxen diambil ketika anda mula merasa sakit di dubur, atau anda boleh menggunakannya mengikut arahan pada bungkusan.

Harap maklum, naproxen tidak boleh dimakan untuk jangka masa panjang. Ini kerana ubat ini boleh menyebabkan kesan sampingan seperti sensasi terbakar di sekitar dubur dan belakang.

Di samping itu, ubat ini tidak boleh digunakan jika anda mengalami pendarahan dubur yang berlebihan, kerana NSAID sebenarnya boleh memburukkan keadaan.

2. Ibuprofen

Sama seperti ubat NSAID, ibuprofen juga berfungsi untuk mengurangkan kesakitan. Sebilangan ubat buasir ini sering dijumpai di farmasi dan boleh dibeli tanpa preskripsi doktor.

Biasanya ibuprofen digunakan untuk meredakan sakit kepala atau sakit haid, tetapi juga dapat digunakan untuk menghilangkan rasa sakit di dubur kerana kesannya yang dapat mengurangkan keradangan.

Ambil ubat mengikut dos yang dinyatakan pada bungkusan. Sekali lagi, ubat ini hanya boleh digunakan secara pendek atau sementara. Sekiranya gejala buasir semakin teruk, hentikan penggunaan ubat itu dan segera berjumpa doktor.

3. Hidrokortison rektum

Hydrocortisone adalah ubat yang tergolong dalam kelas kortikosteroid. Ubat ini berfungsi dengan mengaktifkan bahan semula jadi pada kulit yang dapat mengurangkan bengkak, kemerahan, dan gatal.

Hidrokortison rektum digunakan untuk merawat gejala penyakit yang berkaitan dengan masalah di sekitar dubur atau rektum. Anda boleh membeli ubat buasir ini di farmasi.

Selalunya, ubat ini terdapat dalam bentuk krim, tetapi juga boleh berbentuk busa atau salap. Bagi orang dewasa, ubat ini digunakan 3-4 kali sehari. Ingat, ubat itu hanya digunakan pada kulit luar dubur, tidak dimasukkan ke dalamnya.

Sekiranya selepas seminggu gejala tidak membaik, berhenti menggunakan ubat dan berjumpa doktor.

4. Lidocaine

Lidocaine adalah ubat yang boleh menyebabkan rasa tidak selesa dan gatal akibat buasir (buasir). Ubat ini antara yang paling banyak terdapat di Indonesia. Walau bagaimanapun, ikuti peraturan yang diberikan oleh doktor atau ahli farmasi anda semasa anda mendapat ubat ini.

5. Pencahar (julap)

Ubat di farmasi yang dapat membantu mengurangkan gejala buasir adalah julap.

Perlu diingat, buasir boleh dipicu oleh sembelit, tetapi juga boleh menyebabkan sembelit. Sembelit tentu akan mendorong anda untuk mendorong lebih kuat semasa buang air besar, yang boleh membuat buasir terasa lebih menyakitkan.

Atas sebab ini, julap atau pencahar akan berfungsi dengan berkesan dengan melancarkan pergerakan usus dan mempercepat pengosongan usus. Dengan begitu, tekanan pada dubur dapat dikurangkan dan mencegah buasir berulang.

Sebagai tambahan kepada pencahar, pengambilan suplemen serat juga memberikan faedah yang sama, yang membantu melembutkan najis dan mengurangkan tekanan tegang semasa buang air besar. Contohnya termasuk psyllium (Metamucil) atau methylcellulose (Citrucel).

Dadah di farmasi dapat membantu melegakan simptom buasir, selagiā€¦

Ubat ini dapat berfungsi dengan berkesan untuk mengurangkan ketidakselesaan yang disebabkan oleh buasir. Namun, ingat bahawa ubat di atas hanya boleh digunakan untuk keadaan buasir yang lebih ringan.

Selain itu, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor atau ahli farmasi anda mengenai kesan sampingan dan dos yang sesuai. Ini sangat penting agar penggunaan ubat tersebut tetap selamat dan tidak mendatangkan kesan berbahaya.

Anda juga tidak dinasihatkan untuk menggunakan ubat tersebut dalam jangka masa panjang. Sekiranya gejala tidak mereda atau bertambah buruk setelah menggunakan ubat tersebut, anda harus berjumpa doktor dengan segera.

Ketahuilah jika anda mengalami pendarahan melalui pergerakan usus yang tidak biasa atau jika najis telah berubah warna. Mungkin pendarahan disebabkan oleh keadaan lain yang lebih serius. Dapatkan pertolongan kecemasan ketika pendarahan membuat anda merasa pening.

Recent Posts