Lipitor Merupakan Ubat Penurun Kolesterol Dengan Risiko Kesan Sampingan Ini

Kolesterol tinggi tidak boleh dipandang rendah. Selain perubahan gaya hidup yang lebih sihat, beberapa orang juga mungkin diberi ubat lipitor oleh doktor untuk menurunkan kolesterol mereka. Lipitor berfungsi dengan menyekat enzim HMG-CoA yang menghantar isyarat ke hati (hati) untuk menghasilkan kolesterol. Ubat lipitor juga sering digunakan untuk mencegah penyakit jantung.

Walaupun begitu, seperti ubat lain, ubat lipitor juga mempunyai risiko kesan sampingan yang perlu anda perhatikan.

Ubat lipitor adalah ubat penurun kolesterol dengan beberapa kesan sampingan di bawah

1. Kekejangan dan sakit otot

Kekejangan otot dan kesakitan adalah kesan sampingan yang paling biasa dalam penggunaan ubat lipitor. Sensasi dapat dirasakan hanya pada satu sisi badan atau kedua-duanya. Kesakitan biasanya berlaku pada otot-otot lengan, kaki, punggung, dan bahu.

2. Masalah fungsi hati

Lipitor adalah ubat statin yang boleh mencetuskan masalah fungsi hati. Walaupun begitu, risiko kesan sampingan pada ini jarang berlaku.

Masalah fungsi hati kerana penggunaan lipitor dapat dikesan melalui ujian fungsi hati. Sekiranya hasilnya menunjukkan peningkatan yang melebihi nilai normal, doktor akan mengganti lipitor dengan jenis ubat statin yang lain.

Orang dengan penyakit hati sangat berisiko mengalami masalah fungsi hati. Oleh itu, doktor akan melakukan pemeriksaan intensif terlebih dahulu sebelum menetapkan lipitor untuk anda.

3. Mencetuskan risiko diabetes

Satu kajian dari British Medical Journal pada tahun 2014 mendapati bahawa ubat lipitor statin berpotensi mencetuskan diabetes setelah memerhatikan 137,000 pesakit kolesterol tinggi. Kajian itu melaporkan bahawa risiko diabetes paling cenderung berlaku dalam 4 bulan pertama setelah mengambil ubat.

Lipitor adalah ubat statin yang dapat meningkatkan kadar gula darah anda, meningkatkan risiko anda menghidap diabetes. Risiko ini agak kecil, tetapi masih harus diperhatikan.

Apa yang perlu difahami, doktor menetapkan lipitor untuk anda kerana mereka memahami bahawa faedahnya melebihi risiko peningkatan gula darah yang sangat kecil. Sekiranya anda masih bimbang, anda harus berjumpa lebih lanjut dengan doktor yang merawat anda.

4. Begitu mudah dilupakan

Pada tahun 2014, FDA, badan pengawalseliaan makanan dan ubat di Amerika yang setara dengan BPOM, melaporkan bahawa ubat lipitor boleh menyebabkan kesan sampingan kehilangan ingatan sementara, alias lupa.

Walau bagaimanapun, kajian 2013 oleh pasukan penyelidik di Johns Hopkins Medicine pada 23,000 lelaki dan wanita tidak menunjukkan kaitan antara penggunaan statin dan kehilangan ingatan atau demensia. Sebaliknya, penggunaan statin dapat membantu mencegah demensia. Ini mungkin berlaku kerana satu jenis demensia berlaku kerana penyumbatan pada saluran darah otak. Statin membantu mencegah penyumbatan ini.

Recent Posts