9 Langkah Mengatasi Kulit yang Terbakar Matahari

Selaran matahari biasanya disebabkan oleh sinar matahari terlalu lama atau terdedah kepada sinar buatan yang mengandungi sinar ultraviolet (UV). Jadi, bagaimana mengatasi kulit yang terbakar sinar matahari?

Apakah tanda-tandanya selaran matahari pada kulit?

Sebelum mengetahui cara mengatasinya, anda mesti terlebih dahulu mengenali pelbagai tanda ketika kulit terlalu lama terkena sinar matahari.

Tanda-tanda selaran matahari pada setiap individu berbeza bergantung pada jenis foto kulit dan panjang pendedahan kepada sinar UV pada kulit. Jenis Fotot adalah kadar tindak balas kulit anda terhadap cahaya matahari

Bagi orang berkulit pucat, 15 minit terik matahari boleh menyebabkan terbakar sinar matahari, sedangkan orang berkulit coklat dapat menahan cahaya selama berjam-jam.

Untuk keterangan lebih lanjut, mari lihat tahapnya jenis foto kulit terhadap sinar UV berdasarkan warnanya.

 1. Putih pucat: antara 15 - 30 minit ia akan terbakar tetapi tidak akan berubah menjadi coklat.
 2. Kulit putih: antara 25 - 40 minit ia akan terbakar dan akan sedikit kecokelatan.
 3. Kulit agak gelap: antara 30 - 50 minit ia akan disamak pada awal pembakaran.
 4. Zaitun: antara 40 - 60 minit ia akan menjadi coklat tetapi sukar dibakar.
 5. Sapodilla coklat: antara 60 - 90 minit akan menjadi coklat tetapi jarang terbakar.
 6. Kulit coklat atau hitam: antara 90 - 150 minit akan berwarna lebih gelap tetapi tidak akan terbakar.

Tanda-tanda selaran matahari Biasanya berlaku selepas 2-6 jam terdedah kepada cahaya UV dan memuncak selepas 12-24 jam. Tanda-tanda yang muncul adalah:

 • kemerahan (ruam pada kulit),
 • bengkak,
 • iritasi kulit,
 • kulit panas,
 • kesakitan juga
 • lepuh dari selaran matahari.

Dalam kes yang teruk, cahaya matahari boleh menyebabkan luka bakar tahap kedua, dehidrasi, ketidakseimbangan elektrolit, jangkitan, kejutan, dan bahkan kematian.

Cara merawat kulit yang terbakar sinar matahari

Berikut adalah pelbagai cara untuk mengatasi selaran matahari (selaran matahari) yang berkesan untuk anda.

1. Kompres sejuk

Salah satu cara yang paling praktikal adalah memampatkan kawasan yang terbakar sinar matahari menggunakan air sejuk atau ais. Kompres air sejuk adalah pertolongan pertama bagi anda yang terjejas selaran matahari.

Pertama, basahi tuala bersih atau kain dengan air sejuk, kemudian sapukan pada kulit yang terkena selama beberapa minit. Semasa menggunakan ketulan ais, jangan sapukan ais secara langsung ke kulit, tetapi tutup dengan kain untuk mengelakkan kegatalan.

2. Mandi

Cara lain yang boleh anda lakukan untuk mengatasi ketidakselesaan kulit yang terbakar sinar matahari adalah dengan mandi.

Sebaik sahaja anda sampai di rumah, segera mandi dengan air sejuk. Gunakan sabun ringan yang bertujuan untuk kulit sensitif. Anda juga boleh menambah baking soda ke dalam air yang anda gunakan untuk mandi.

Selepas itu, tepuk badan anda sehingga kering dengan menepuk lembut sehingga kering, tetapi masih meninggalkan sedikit air pada kulit.

3. Gunakan pelembap

Dengan tinggal sedikit air, sapukan produk pelembap pada kulit anda. Gunakan losyen pelembap lembut dan bukan yang dibuat dari minyak atau petroleum kerana ia sebenarnya boleh menjadikannya lebih teruk selaran matahari.

Sebagai gantinya, pilih pelembap yang mengandungi lidah buaya atau soya untuk menenangkan luka bakar. Sekiranya terdapat beberapa kawasan yang terasa sakit, anda boleh membeli krim hidrokortison tanpa preskripsi.

Elakkan produk yang mengandungi bahan yang berakhir dengan -caine, seperti benzocaine, kerana boleh menyebabkan reaksi alergi dan kerengsaan kulit.

Alahan Panas Matahari

4. Minum banyak air

Luka bakar akan menarik cecair ke permukaan kulit, sehingga badan mengalami dehidrasi. Air dapat mengisi cairan yang diperlukan oleh kulit sehingga Anda tidak mengalami dehidrasi. Jadi, minum air dengan kerap untuk mengurangkan risiko.

5. Ambil ubat

Kadang-kadang, selaran matahari boleh menyebabkan sensasi menyengat pada kulit yang tidak selesa dan bahkan boleh menyebabkan pembengkakan. Sekiranya sensasi menyengat akibat selaran matahari tidak dapat ditanggung, ambil ubat penahan sakit.

Mengambil ubat anti-radang seperti ibuprofen, naproxen, atau aspirin dapat mengurangkan kesakitan dan keradangan. Anda boleh menggunakan ubat sehingga selaran matahari memperbaiki.

6. Jangan memerah kulit yang melepuh

Sekiranya lepuh muncul, cuba jangan memerah kerana keadaan spongy ini mengandungi cecair badan semula jadi (serum) dan filem pelindung.

Memerah lepuh juga dapat memperlambat proses penyembuhan dan meningkatkan risiko jangkitan. Sekiranya perlu, tutup dengan kain kasa steril.

Sekiranya lepuh pecah, bersihkan kawasan itu dengan sabun, gosok dengan lembut, kemudian bilas dengan air. Selepas itu sapukan krim anti-bakteria dan tutup dengan kain kasa basah.

7. Merawat kulit yang mengelupas

Dalam beberapa hari, kawasan yang terjejas selaran matahari mungkin ia akan terkelupas. Ini adalah proses penyingkiran kulit. Semasa proses, gunakan pelembap. Pakai pakaian atau penutup lain yang dapat melindungi kawasan kulit yang terjejas.

Gunakan pakaian panjang yang boleh menutup kulit anda semasa melakukan aktiviti luar. Pilih bahan yang tidak menembusi cahaya.

8. Pakai pakaian yang longgar

Bukan hanya melindungi kulit anda ketika berada di luar rumah, anda juga harus memakai pakaian yang longgar semasa pemulihan anda. Penting untuk membiarkan kulit bernafas.

Untuk pilihan terbaik, pakai pakaian yang terbuat dari kain tenunan ketat gelap untuk menyekat sinar matahari dari menembusi kulit.

9. Pergi ke doktor jika perlu

Anda harus mendapatkan rawatan perubatan sekiranya anda melecur lebih dari satu bahagian badan anda, demam dan menggigil, dan mengalami pening.

Jangan menggaru kulit yang terkena kerana akan menyebabkan jangkitan. Tanda-tanda jangkitan kulit anda adalah penampilan nanah pada kulit disertai dengan garis merah.

Walaupun selaran matahari Kulit berpotensi menghilang, tetapi terlalu banyak terdedah kepada sinar UV dari sinar matahari dapat menyebabkan kerosakan pada kulit.

Kerosakan ini dapat meningkatkan risiko seseorang terkena barah kulit, jadi penting bagi kita untuk melindungi kulit kita dari terkena cahaya matahari.

Recent Posts