Bukan hanya mencegah barah, ini adalah 7 kebaikan teh hijau yang luar biasa

Pada masa ini, minuman berasaskan teh adalah salah satu kegemaran semua peringkat umur. Salah satu jenis teh yang popular adalah teh hijau atau sering disebut sebagai teh hijau. Selain menyegarkan, teh hijau juga kaya dengan nutrien yang memberikan manfaat kesihatan. Ingin tahu, apakah kandungan dan faedah pemakanan? Ayuh, periksa ulasan berikut.

Pemakanan teh hijau

Teh hijau (teh hijau) yang mempunyai nama Latin Camellia sinensis adalah teh yang sangat popular bukan sahaja di Indonesia, tetapi juga di Jepun dan China. Teh ini boleh didapati dalam bentuk daun kering atau serbuk. Anda boleh menghidangkannya dengan membancuh dengan air panas atau mendidihnya.

Peminat teh hijau bukan sahaja menyukai rasanya, tetapi juga tergoda dengan kandungan nutrien di dalamnya yang berpotensi memberikan manfaat kepada tubuh. Dalam 100 gram hijau mengandungi pelbagai nutrien berikut:

 • Protein: 28.3 gram.
 • Lemak: 4.8 gram.
 • Karbohidrat: 53.6 gram.
 • Serat: 9.6 gram.
 • Kalsium: 245 mg.
 • Fosforus: 415 mg.
 • Besi: 18.9 mg.
 • Natrium: 60 mg.
 • Kalium: 5,873.9 mg.
 • Tembaga: 0.50 mg.
 • Zink: 0.0 mg.
 • Beta-Karoten: 8,400 mcg.
 • Tiamin atau vitamin B1: 0.38 mg.
 • Riboflavin atau vitamin B2: 1.24 mg.
 • Vitamin B3: 4.6 mg.
 • Vitamin C: 230 mg.

Pelbagai faedah kesihatan teh hijau

Berdasarkan nutrien yang terdapat dalam teh ini, penyelidikan menunjukkan beberapa potensinya dalam kesihatan, seperti:

1. Mempunyai potensi untuk menurunkan risiko barah

Sehingga kini, para penyelidik masih meneroka faedah teh hijau dalam mencegah barah. Dalam teh hijau, terdapat sebatian aktif Epigallocatechin-3-gallate (EGCG) yang berpotensi membunuh sel barah di payudara, paru-paru, dan usus tanpa merosakkan sel normal.

Kanser itu sendiri berlaku kerana pertumbuhan sel yang tidak normal di dalam badan. Sel-sel yang tidak normal ini terus tumbuh dengan tidak terkawal dan tidak mati, menyebabkannya terkumpul dan dapat membentuk tumor.

2. Menurunkan risiko keradangan otak

Masih berkaitan dengan sel tubuh, kandungan aktif teh hijau juga dapat mencegah keradangan. Keradangan boleh berlaku di mana-mana bahagian badan anda, termasuk sel-sel di otak. Sel yang meradang dapat disebabkan oleh radikal bebas, yang merupakan molekul yang terdapat dalam asap rokok, pencemaran udara, dan radiasi matahari.

Menurut kajian dalam jurnal Phytomedicine Terdapat dua komponen aktif, seperti L-theanine dan epigallocatechin gallate dalam teh hijau yang bermanfaat untuk otak.

Pertama, pengambilan teh hijau secara berkala dapat mengurangkan risiko keradangan pada sel otak yang sering menyebabkan penyakit Alzheimer atau penyakit Parkinson.

Kedua, gabungan l-theanine dengan kafein dalam teh hijau dapat meningkatkan hubungan dari lobus parietal kanan ke gyrus frontal tengah di otak, menghasilkan fungsi kognitif otak yang lebih baik.

3. Membantu meningkatkan mood

Adakah anda merasa tertekan dan letih dari aktiviti harian? Cuba luangkan masa dan nikmati secawan teh hijau. Sebabnya, kandungan l-theanine, epigallocatechin gallate, dan kafein dalam teh hijau memberikan manfaat kepada mood anda.

Komponen aktif ini dapat mengurangkan kegelisahan dan ketegangan serta mengurangkan denyutan yang lebih cepat berkaitan dengan tekanan. Selain itu, teh hijau juga mempunyai khasiat untuk meningkatkan kewaspadaan, mengurangi keletihan, dan sakit kepala.

4. Menjadikan tidur lebih nyenyak

Tidak hanya ketika anda mengalami tekanan, jika anda menghadapi masalah tidur, minum teh hijau sebelum tidur dapat memberi manfaat. Kandungan theanine dalam teh hijau mempunyai kesan antistress pada haiwan dan manusia. Ini dapat membantu anda tidur lebih lena dan juga membantu meningkatkan kualiti tidur yang buruk.

Walaupun teh hijau mengandungi kafein, kadar zat ini dalam teh cukup rendah sehingga kesannya terhadap peningkatan kewaspadaan tidaklah besar.

5. Mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular

Dilaporkan dari laman Harvard Medical School, penyelidikan di Jepun menunjukkan keberkesanan teh hijau dalam mengurangkan penyakit kardiovaskular. Dari kajian ini, risiko kematian akibat serangan jantung dan stroke menurun sebanyak 26 persen, dan risiko penyakit arteri koroner juga menurun 28 persen.

Para penyelidik mendedahkan bahawa teh hijau dapat menurunkan kadar kolesterol dan kolesterol LDL, sehingga mengurangkan risiko penyakit jantung dan strok.

6. Menghilangkan bau mulut

Manfaat teh hijau yang mungkin anda tidak tahu, yang dapat mengatasi bau mulut. Teh hijau mengandungi tanin yang mempunyai sifat antibakteria, sehingga dapat mencegah pembentukan bakteria di dalam mulut. Ini bermaksud, teh jenis ini dapat menekan pertumbuhan bakteria yang menyebabkan bau mulut.

Selain mengatasi bau, teh hijau juga dapat mencegah karies gigi dan pembentukan plak pada gigi. Oleh itu, banyak orang menggunakan teh hijau sebagai ubat kumur tradisional.

7. Membantu menurunkan berat badan

Katekin adalah antioksidan semula jadi yang terdapat dalam teh hijau. Antioksidan dalam minuman ini dapat membantu menurunkan berat badan. Katekin dapat mempercepat proses metabolik, salah satunya memecah lemak badan yang berlebihan. Ini bermaksud, teh hijau dapat membantu membakar lemak.

Oleh itu, keberkesanan teh hijau dapat mengurangkan risiko diabetes. Sebabnya, risiko diabetes cukup tinggi pada orang yang gemuk (berat badan berlebihan). Manfaat ini menjadikan teh hijau baik untuk pesakit kencing manis atau orang yang sedang menjalani diet.

Petua untuk minum teh hijau

Manfaat teh hijau banyak, bukan? Sekiranya anda ingin mendapatkan faedahnya, cubalah minum teh hijau secara berkala. Namun, jangan minum teh hijau setiap hari tidak boleh berlebihan. Sebabnya, teh hijau mengandungi oksalat yang dapat meningkatkan risiko batu karang.

Jadi, anda tidak boleh menggunakan teh hijau sebagai pengganti air. Anda juga harus membuat teh hijau sendiri dan bukannya membeli teh hijau yang dibungkus.

Recent Posts