Berapa Pantas Anda Perlu Ejakulasi Sebelum Anda Mengatakan Anda Mengalami Ejakulasi Pramatang?

Ejakulasi pramatang adalah aduan seksual yang paling biasa dilaporkan oleh kebanyakan lelaki dewasa. Ini dibuktikan dengan kajian 2016 dari Drug Discovery Today Journal yang menyatakan bahawa sekitar 20-30 peratus lelaki di dunia mengalami ejakulasi dini. Berbagai kajian juga melaporkan bahawa 1 dari 3 lelaki di dunia mengalami ejakulasi terlalu cepat sekurang-kurangnya sekali seumur hidup mereka.

Sebenarnya, seberapa pantas air mani keluar untuk dianggap sebagai ejakulasi dini?

Berapa lama seorang lelaki boleh bertahan sehingga dia mengalami ejakulasi terlalu cepat?

Ejakulasi pramatang adalah orgasme yang berlaku terlalu cepat terhadap keinginan, sebelum atau tidak lama selepas penembusan seksual. Orgasme pada lelaki dicirikan oleh pembebasan air mani, yang merupakan tujuan aktiviti seksual secara umum. Ejakulasi pramatang bahkan boleh berlaku semasa melancap.

Sebenarnya, tidak ada had masa tertentu yang mesti dilalui oleh seorang lelaki untuk mencapai "garisan penamat" setelah bercinta. Setiap lelaki mempunyai orgasme yang berbeza-beza, bergantung pada keadaan dan keadaan pada masa itu. Rata-rata masa yang diperlukan lelaki untuk melakukan ejakulasi biasanya akan memakan masa sekitar 4-5 minit, kata Andrew C. Kramer, MD, seorang ahli urologi di University of Maryland School of Medicine di Amerika Syarikat.

Walau bagaimanapun, kebanyakan pakar kesihatan menafsirkan waktu ejakulasi dini biasanya hanya dalam masa 30-60 saat atau kurang dari dua minit selepas penembusan. Ejakulasi pramatang juga dicirikan oleh orgasme yang berlaku walaupun selepas rangsangan seksual yang minimum.

Ejakulasi pramatang dapat membuat seks terasa tidak memuaskan untuk kedua-dua pasangan yang akhirnya dapat memacu nafsu seks dalam jangka masa panjang.

Ejakulasi dini boleh disertai dengan masalah ereksi

Ejakulasi pramatang adalah salah satu daripada beberapa masalah seksual lelaki yang sering diadukan. Masalah ejakulasi yang terlalu cepat juga boleh berlaku bersamaan dengan disfungsi ereksi atau mati pucuk, walaupun ini tidak selalu berlaku.

Disfungsi ereksi boleh berlaku pada usia berapa pun, tetapi kebanyakannya dialami oleh lelaki berusia sekitar 60 tahun ke atas. Sementara ejakulasi pramatang umumnya dialami oleh lelaki muda.

Bolehkah keadaan ini dirawat?

Harap maklum bahawa masalah ejakulasi yang terlalu cepat dapat berakar dari pelbagai sebab. Bermula dari masalah psikologi seperti keyakinan diri yang terlalu rendah, tekanan, bahkan terlalu bersemangat untuk bercinta. Ejakulasi dini juga boleh disebabkan oleh penyakit dalam badan seperti darah tinggi, diabetes, dan penyakit jantung, walaupun ini jarang terjadi.

Itulah sebabnya mengapa sukar untuk menentukan apakah penyebab spesifik ejakulasi pramatang anda; sama ada disebabkan oleh faktor psikologi, masalah dengan struktur zakar, atau gabungan kedua-duanya.

Oleh itu, rawatan untuk ejakulasi dini biasanya juga melibatkan terapi kombinasi seperti kaunseling biasa dengan ahli terapi seks dan ubat-ubatan tertentu. Jenis ubat yang biasa digunakan untuk mengatasi ejakulasi mirip dengan ubat antidepresan, seperti Paxil (paroxetine), Zoloft (sertraline), dan Prozac (fluoxetine).

Sekiranya diperlukan, ahli terapi seks mungkin juga menyarankan agar anda dan pasangan anda menangguhkan hubungan seks untuk sementara waktu sehingga kemampuan anda untuk ejakulasi pulih.

Selain itu, terdapat beberapa cara lain di rumah untuk menolong lelaki mencegah ejakulasi dini seperti teknik melancap khas dan latihan Kegel secara berkala agar orgasme lebih terkawal.

Recent Posts