Siwak, Sikat Gigi Zaman Nabi yang juga mempunyai banyak faedah lain

Prestij Siwak sejauh ini mungkin terdengar lebih dikenali oleh telinga Muslim. Bagaimana tidak, nama batang pokok ini dari Arabia sering dijumpai dalam kisah para nabi kuno sebagai sikat gigi semula jadi. Ingin tahu apakah faedah miswak untuk kesihatan selain untuk gigi dan gusi yang sihat?

Siwak telah wujud sejak peradaban awal dunia

Siwak atau miswak (dalam bahasa Arab) adalah ranting atau batang dari pokok Salvadora Persica yang juga biasa disebut "pohon berus gigi". Umumnya, batang miswak kecil, seperti ranting, dan berwarna coklat muda.

Ranting miswak dianggap telah digunakan untuk membersihkan dan merawat gigi dan mulut sejak peradaban awal Arabia, Yunani, dan Rom Kuno.

Walaupun tanaman ini berasal dari tanah gurun kering seperti di Afrika, Timur Tengah, atau di negara-negara semenanjung Arab, miswak juga dapat dijumpai di daerah lain. Umumnya, pohon miswak ini masih dapat dijumpai di Tanzania, di dataran berpasir yang mempunyai mata air di tengah (oase), dan di padang rumput savana.

Tradisi mengunyah siwak masih banyak berlaku di beberapa negara di semenanjung Arab pada zaman moden. Di Pakistan dan Arab Saudi, misalnya, didapati bahawa lebih daripada 50% orang lebih cenderung berbisik daripada menggosok gigi. Orang-orang di Nigeria dan India juga cenderung lebih kerap berbisik daripada menggosok gigi dengan ubat gigi.

Apa kelebihan miswak?

Bukan hanya nenek moyang yang memelihara miswak. Malah WHO atau Pertubuhan Kesihatan Sedunia juga mengesyorkan agar masyarakat dunia menggunakan batang pokok ini untuk menjaga kesihatan gigi dan mulut sejak tahun 1987.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) terus mempromosikan memberus gigi dengan miswak sebagai kaedah alternatif untuk menjaga kesihatan mulut dan gigi di negara berpendapatan rendah.

Berikut adalah beberapa faedah yang dapat diperoleh dengan membersihkan gigi dengan kerap menggunakan batang pokok miswak:

 • Membunuh bakteria penyebab penyakit gusi atau gingivitis.
 • Menghalang kemunculan plak gigi.
 • Mengekalkan warna putih semula jadi gigi tidak mudah pudar.
 • Mengurangkan risiko rongga dan kerosakan gigi yang lain
 • Menghilangkan bau mulut; menjadikan nafas anda berbau semula jadi.
 • Ia juga berfungsi sebagai benang gigi kerana serat kayu membantu membersihkan antara gigi.
 • Meningkatkan pengeluaran air liur dan mencegah mulut kering.

Bukan hanya batang yang berguna untuk menjaga kesihatan gigi. Daun tumbuhan ini juga boleh dijadikan ubat kumur dan sakit gusi. Ini kerana daun miswak mengandungi antibiotik yang menekan pertumbuhan bakteria dan pembentukan plak gigi.

Adakah lebih baik menggunakan siwak atau berus gigi?

Penyelidikan dari Sweden pernah mencari perbandingan antara keduanya dengan memeriksa 15 lelaki Arab Saudi berusia 21 hingga 36 tahun. Selepas pemeriksaan gigi awal, lelaki ini didapati mempunyai plak yang teruk pada gigi mereka. Mereka kemudian diminta untuk terus menjalani pembersihan gigi standard di doktor gigi.

Selepas itu, para penyelidik membahagikan peserta kepada beberapa kumpulan: ada yang diminta untuk menggosok gigi dengan kerap menggunakan tongkat miswak dan mereka yang menggunakan ubat gigi dan ubat gigi pengeluar. Hasilnya, para penyelidik menyimpulkan bahawa siwak lebih efektif untuk menjaga kesihatan gigi daripada berus gigi biasa. Jumlah dan keparahan plak gigi pada kumpulan lelaki yang kerap menggosok gigi dengan miswak didapati berkurang dengan ketara berbanding dengan lelaki yang hanya menggosok gigi seperti biasa.

Penemuan ini sejajar dengan siaran media dari WHO yang menyatakan bahawa mengunyah atau menghisap batang pokok miswak sama berkesan untuk menjaga kebersihan mulut seperti menggunakan sikat gigi dan ubat gigi.

Bagaimana anda menggunakan miswak untuk menggosok gigi?

Cara menggunakan miswak untuk menggosok gigi adalah mudah. Anda hanya perlu menggunakannya seperti menggosok gigi dengan berus gigi biasa.

Potong, kupas, atau kulit hujung miswak kira-kira 1 cm. Kemudian, kunyah hujung yang dikupas sehingga serat batangnya terbuka dan membentuk bulu. Gunakan bulu seperti menggosok gigi dengan kerap. Tidak perlu menambah ubat gigi.

Inilah cara menggosok gigi dengan betul:

 1. Letakkan bulu di permukaan gigi yang paling dekat dengan gusi pada sudut 45 darjah. Berus dengan perlahan dalam gerakan bulat dari atas ke bawah.
 2. Berus bermula dari barisan belakang gigi di satu sisi mulut dan kemudian bergerak ke hadapan dengan gerakan bulat. Contohnya, dari geraham kanan atas ke sisi depan kanan.
 3. Semasa menggosok gigi barisan depan, pegang batang miswak secara menegak dan sikat dengan gerakan bulat dari tepi gusi ke bahagian atas gigi.
 4. Gosok gigi selama kira-kira 2-3 minit untuk memastikan semua permukaan gigi disikat dengan teliti untuk mengeluarkan plak atau sisa makanan yang melekat.

Simpan "berus gigi semula jadi" ini di tempat yang bersih dan kering. Sekiranya anda ingin melembutkan rambut, celupkannya sebentar dalam air mawar dan keringkan sebelum menyikat semula.

Apabila rambut batang miswak sudah mulai rontok dan kelihatan seperti penyapu, potong dan buang sisa-sisa serat. Sekiranya anda ingin terus menggunakan miswak, kupas kulitnya lagi dan kunyah ujung baru untuk membentuk bulu "berus" baru.

Khasiat miswak selain kesihatan mulut dan gigi

Selain daun dan batang, akar siwak dapat digunakan untuk merawat sakit belakang, sakit dada, dan sakit perut. Pokok ini dari semenanjung Arab juga boleh dijadikan salap pening kepala jika disapu ke dahi.

Sementara itu, biji miswak yang diproses menjadi minyak pati dilaporkan dapat membantu menghilangkan rasa sakit reumatik kerana mengandungi sejumlah zat aktif seperti asid laurik, asid myristik, dan asid palmitik.

Tidak ketinggalan, menurut beberapa penyelidik, pokok berus gigi ini berguna sebagai ubat antibakteria untuk membantu melawan gejala TB paru. TB atau tuberkulosis adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh jangkitan bakteria.

Pokok Arab ini juga digunakan dalam pembuatan sabun mandi dan lilin aromaterapi kerana aromanya yang harum. Sementara itu, kandungan lateks kulit siwak berguna untuk merawat luka.

Recent Posts