5 Cara Menghilangkan Bau Faraj Yang Mengganggu

Setiap wanita mempunyai bau faraj yang berbeza dan berbeza dengan wanita lain. Namun, pada dasarnya faraj dikatakan normal dan sihat jika baunya sedikit masam seperti cuka tetapi tidak menyengat. Jadi, bagaimana anda menghilangkan bau faraj yang tidak menyenangkan?

Cara menghilangkan bau faraj

Berikut adalah pelbagai cara yang boleh anda cuba menghilangkan bau faraj yang tidak menyenangkan:

1. Menjaga kebersihan faraj

Menjaga kebersihan vagina anda adalah kunci untuk mengurangkan bau busuk. Terutama jika anda baru sahaja melakukan aktiviti yang membuat badan anda berpeluh.

Namun, jangan bersihkan dengan cuai. Bilas faraj dengan air suam dan lap dari depan ke belakang. Ini bertujuan untuk mengelakkan kotoran dan bakteria bergerak di sekitar dubur ke kawasan faraj.

Membersihkan faraj sebenarnya tidak perlu menggunakan sabun sirih wangi atau alat douching. Kedua sabun pembersih ini bukanlah kaedah yang baik untuk menghilangkan bau faraj.

Menggunakan sabun yang keras sebenarnya akan mengubah keseimbangan pH dan bakteria baik di dalam vagina. Apabila terdapat lebih banyak bakteria buruk, vagina dapat mengeluarkan bau busuk.

Sekiranya anda mahu, gunakan sabun ringan tanpa wangian dan pewarna hanya untuk kulit luar vagina.

Selepas mencuci, keringkan faraj dengan tisu tanpa bau atau kain lap bersih. Jangan biarkan faraj masih basah atau lembap ketika memakai seluar dalam.

2. Ganti seluar dalam secara berkala

Mengubah seluar dalam secara berkala sekurang-kurangnya dua kali sehari adalah cara untuk menghilangkan bau faraj yang kuat.

Kerana seluar dalam yang kotor dan lembap dapat membuat bau vagina tidak sedap. Baunya berpunca dari campuran peluh, sel kulit mati, atau sisa-sisa air kencing dan keputihan yang menempel pada seluar dalam.

Jadi, jangan memakai seluar dalam yang sama sepanjang hari tanpa menukarnya. Kebiasaan ini juga dapat meningkatkan risiko jangkitan yang membuat bau faraj menjadi lebih parah.

Penting juga untuk memperhatikan kain seluar dalam anda. Sentiasa gunakan seluar dalam kapas yang mudah menyerap peluh dan cecair lain.

Elakkan seluar yang diperbuat daripada satin, sutera, atau poliester yang sukar untuk menyerap cecair sehingga mereka sentiasa dapat menjaga kelembapan kawasan vagina.

3. Tukar pembalut secara berkala

Faraj cenderung berbau lebih menyakitkan semasa haid. Untuk menghilangkan atau sekurang-kurangnya mengurangkan bau, anda mesti kerap menukar pembalut.

Tukar dengan pembalut baru setiap 3-4 jam, terutama pada hari-hari pertama haid ketika darah banyak keluar.

Cara lain untuk menghilangkan bau faraj adalah dengan menggunakan cawan haid sebagai alternatif untuk pembalut. Sebabnya, pembalut akan terus menyerap darah yang menjadikan vagina terasa lembap sehingga mudah berbau.

4. Menggunakan probiotik

Probiotik adalah bakteria baik yang membantu mengekalkan sistem pencernaan dan meningkatkan sistem imun.

Makan makanan yang mengandungi probiotik juga menjaga kesihatan vagina daripada jangkitan, terutamanya jangkitan bakteria dan jangkitan yis. Yogurt, kefir, dan tempe adalah makanan kaya probiotik yang boleh anda pilih.

Bakteria baik dari makanan probiotik akan membantu mengembalikan keseimbangan pH vagina, sehingga membantu menghilangkan bau vagina.

5. Menggunakan dadah

Keputihan dengan bau yang menyakitkan biasanya merupakan tanda jangkitan.

Menurut Mayo Clinic, bau faraj yang tidak normal biasanya berasal dari keradangan vagina, yang disebabkan oleh jangkitan dengan vaginitis atau trichomoniasis. Jadi, bagaimana untuk menghilangkan bau faraj seperti ini, tentunya mesti ada dengan ubat.

Walau bagaimanapun, pilihan ubat akan bergantung kepada punca.

Sekiranya bau disebabkan oleh jangkitan yis, ubatnya adalah antijamur dalam bentuk ubat oral, krim atau salap, atau supositoria. Ubat ini digunakan untuk menghentikan pertumbuhan jamur yang menyebabkan jangkitan.

Ubat antijamur untuk menghilangkan bau akibat jangkitan faraj termasuk:

Clotrimazole

Clotrimazole boleh didapati dalam bentuk krim yang boleh digunakan terus ke vagina dan kawasan kulit di sekitarnya. Krim biasanya disapukan sekali sehari sebelum tidur.

Walaupun terdapat produk di kaunter, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum membeli ubat ini.

Miconazole

Miconazole adalah krim antijamur lain yang juga digunakan pada kulit di sekitar faraj. Ubat ini digunakan untuk mengurangkan rasa gatal, tidak selesa, dan mengurangkan bau. Biasanya krim miconazole mampu berfungsi dengan berkesan setelah digunakan selama 3 hari.

Fluconazole

Fluconazole adalah ubat antijamur oral yang membunuh kulat yang menyebabkan jangkitan sambil mencegahnya berulang. Walau bagaimanapun, hanya kes jangkitan teruk yang akan diresepkan ubat antijamur ini.

Tetapi jika penyebabnya adalah bakteria, doktor akan menetapkan antibiotik sebagai cara untuk menyingkirkan jangkitan dan juga masalah bau faraj. Pilihan antibiotik yang biasa ditetapkan adalah:

Metronidazole (Flagyl)

Metronidazole adalah antibiotik yang paling berkesan untuk merawat jangkitan bakteria pada vagina. Metronidazole boleh didapati dalam bentuk gel yang biasanya diminum sekali sehari. Sapukan gel mengikut arahan pada bungkusan agar ubat dijamin berfungsi dengan berkesan.

Tinidazole (Tindamax)

Tinidazole adalah antibiotik oral untuk merawat jangkitan vagina bakteria (vaginosis bakteria) dan trichomoniasis. Ubat ini berfungsi untuk menghentikan pertumbuhan bakteria dan parasit tertentu.

Tinidazole biasanya perlu diambil sekali sehari. Walaupun berkesan, ubat ini boleh menyebabkan pelbagai kesan sampingan seperti:

  • Rasa pahit atau logam di mulut
  • Sakit perut
  • Pening
  • Mual
  • Air kencing berwarna lebih gelap

Tetapi jangan risau, kesan sampingan ini akan hilang dengan sendirinya apabila anda menghentikan pengambilan ubat.

Biasanya ubat adalah jalan terakhir untuk menghilangkan bau faraj. Oleh itu, cubalah lakukan pelbagai rawatan di atas untuk membantu menghilangkan bau faraj.

Sekiranya baunya tidak hilang atau bertambah buruk, berjumpa doktor untuk mendapatkan ubat yang betul.

Recent Posts