Cara Mengatasi Rahang Yang Kaku dan Sakit Berdasarkan Sebabnya

Adakah anda pernah merasakan ketegangan dan kekakuan di leher anda? Nampaknya, keadaan itu disebabkan oleh rahang yang tegang kerana pelbagai perkara. Kerana penyebabnya banyak dan berbeza, cara mengatasinya juga berbeza. Mari kita lihat apakah cara untuk menangani rahang yang kaku berdasarkan faktor pencetus.

Cara mengatasi rahang yang kaku berdasarkan penyebabnya

Rahang yang kaku dan tegang pasti membuat anda merasa tidak selesa. Keadaan ini kadangkala menyebabkan kesakitan dari pelbagai jenis, seperti sakit leher, berdenyut, hingga rasa sakit yang timbul ketika mengunyah dan menguap.

Untuk mengatasinya anda tidak boleh sembarangan, memandangkan penyebabnya berbeza. Berikut adalah beberapa sebab dan cara untuk merawat rahang yang kaku.

1. Gangguan TMJ (sendi rahang)

TMJ atau Sendi temporomandibular adalah sendi rahang yang berfungsi untuk membuka dan menutup mulut anda. Sendi yang bekerjasama dengan otot ligamen ini berfungsi untuk membolehkan mulut anda mengunyah, bercakap, dan menelan.

Sekiranya terdapat gangguan TMJ, masalahnya akan menyebabkan kesakitan. Rasa sakit dapat dirasakan di telinga, rahang dan muka, jadi apabila digerakkan, anda dapat merasakan sakit dan menghasilkan suara 'mengklik'.

Petua untuk mengatasi gangguan TMJ:

Biasanya, gangguan ini bersifat sementara dan hanya memerlukan rawatan di rumah. Namun, jika rahang kaku yang disebabkan oleh TMJ mengganggu aktiviti anda, terdapat beberapa rawatan untuk merawat keadaan tersebut.

 • Ubat penahan sakit dan anti-radang, seperti ibuprofen.
 • Antidepresan trisiklik termasuk dalam ubat kemurungan. Walau bagaimanapun, dalam dos yang rendah dan seperti yang disyorkan oleh doktor, anda boleh menggunakannya untuk mengawal kesakitan.
 • penenang otot yang biasanya digunakan selama beberapa hari atau minggu untuk mengurangkan kesakitan yang disebabkan oleh TMJ.

2. Tekanan

Ternyata mengalami tekanan juga boleh mempengaruhi sendi dan otot di sekitar rahang anda. Ini kerana ketika anda mengalami tekanan, anda secara tidak sedar akan membuat rahang anda tegang.

Petua mengatasi rahang yang kaku kerana tekanan:

Untuk mengatasi rahang yang kaku akibat tekanan, caranya adalah dengan melakukan perkara yang dapat mengurangkan tekanan yang anda miliki, seperti:

 • Meditasi yang membantu minda anda menjadi lebih tenang.
 • Tulis apa yang anda rasa boleh menjadi cara untuk menguruskan tekanan.
 • Rehat dan jika perlu bercuti dan berehat sebentar.
 • Mulakan senaman secara berkala dan ubah diet anda menjadi lebih sihat
 • Bercakap mengenai masalah yang menekankan anda kepada mereka yang akan mendengarkan anda, seperti rakan dan keluarga.

Walaupun kaedah di atas nampaknya tidak banyak berkaitan dengan rahang yang kaku, menguruskan tekanan sebenarnya dapat mengurangkan ketegangan pada sendi dan otot di leher.

3. Bruxism (mengetuk gigi)

Bruxism atau mengisar gigi adalah salah satu keadaan yang timbul apabila anda mengalami tekanan. Selain itu, kedudukan gigi atas dan gigi bawah yang tidak normal boleh menyebabkan keadaan ini.

Bruxism berlaku secara tidak sedar, seperti semasa tidur atau berjalan. Akibatnya, beberapa gejala muncul yang mengganggu sendi dan otot rahang anda, seperti:

 • Rahang kaku dan tegang
 • Sakit telinga, kepala dan leher
 • Rahang terkunci dan sukar untuk membuka atau menutup mulut sepenuhnya

Petua untuk mengatasi rahang yang kaku kerana bruxism

Sumber: Pergigian Sekhon

Sekiranya ini berlaku kepada anda kerana anda sering mengetap gigi, terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk merawat rahang yang kaku akibat bruxism, iaitu:

 • Menggunakan penjaga gigi direka untuk melindungi gigi daripada kerosakan yang disebabkan oleh pengisaran berterusan. Biasanya, pelindung ini diperbuat daripada akrilik keras atau lembut yang sesuai dengan ukuran gigi atas dan bawah anda.
 • Kurangkan penggunaan gula-gula getah kerana itu membuat anda biasa mengisar gigi
 • Ambil relaksan otot untuk mengurangkan ketegangan otot di rahang anda.

4. Tetanus

Salah satu penyebab rahang kaku adalah tetanus. Tetanus adalah keadaan apabila terdapat kerosakan pada sistem saraf akibat jangkitan bakteria Clostridium tetani yang juga boleh menyebabkan pengecutan otot di leher dan rahang.

Petua mengatasi rahang kaku akibat tetanus:

Tetanus biasanya berlaku akibat tidak membersihkan luka dengan betul. Oleh itu, apabila kulit anda terdedah kerana luka, bersihkan dengan segera.

Sekiranya terlambat, segera pergi ke hospital terdekat dan bincangkan masalah ini dengan doktor anda.

Terdapat beberapa cara yang dapat membantu anda menangani rahang kaku yang disebabkan oleh tetanus, seperti:

 • Basuh luka dengan sabun dan air , jika perlu, gunakan antiseptik untuk menjadikannya lebih bersih.
 • Rujuk doktor

Cara lain untuk mengatasi rahang yang kaku

1. Latihan pembukaan rahang

Agar rahang tidak lagi kaku, anda boleh mencuba latihan ini. Lakukan pergerakan membuka dan menutup mulut sebagai pemanasan.

Selepas itu, letakkan jari anda di bawah bahagian depan. Cuba tarik rahang anda perlahan-lahan sehingga anda merasa tidak selesa. Pegang kedudukan ini selama 30 saat dan lepaskan cengkaman jari anda. Lakukan pergerakan ini tiga kali.

2. Amalan senyum

Ternyata, meregangkan mulut dengan senyuman dapat mengurangkan tekanan pada otot muka, rahang atas dan bawah, dan leher.

Anda boleh melakukan senaman ini dengan tersenyum sebanyak mungkin yang tidak menyebabkan rasa sakit atau sakit di wajah. Serentak, buka rahang selebar 5 cm, tarik nafas melalui mulut, dan hembuskan nafas dengan senyuman. Lakukan pergerakan ini 10 kali.

3. Makan makanan lembut

Apabila otot rahang anda tegang, anda mungkin sukar mengunyahnya. Oleh itu, buat sementara waktu, biasakan makan makanan ringan untuk memudahkan proses mengunyah di mulut, seperti:

 • Tahu
 • Yogurt
 • Bubur
 • Jus dan smoothie

Sebenarnya, terdapat banyak cara untuk mengatasi rahang yang kaku. Namun, apabila anda merasakan keadaan ini mempengaruhi kesihatan keseluruhan anda, lebih baik anda berjumpa doktor terlebih dahulu untuk mendapatkan rawatan yang lebih sesuai.

Recent Posts