Selain sedap dan menyegarkan, ini adalah 4 faedah kolang kaling yang perlu anda ketahui: kebolehgunaan, kesan sampingan, interaksi |

Selain digunakan sebagai campuran minuman es buah atau permen, ternyata kolang-kaling dapat digunakan sebagai alternatif makanan sihat. Ya, di sebalik kesegaran, keanjalan, kelembutan, dan rasa manis, fro mempunyai pelbagai manfaat kesihatan. Ketahui pelbagai faedah kolang kaling dalam artikel ini.

Asal-usul dari sana ke mari

Kolang-kaling berasal dari biji tanaman sawit yang mempunyai bahasa Latin Arenga pinnata. Buah ini terdapat di banyak negara Asia Tenggara, seperti Indonesia, Malaysia, dan Filipina. Di Indonesia, kolang-kaling juga sering disebut sebagai buah atap atau buah sawit.

Buah yang satu ini berwarna putih telus, berbentuk bujur, dan mempunyai tekstur kenyal. Sekiranya diproses menjadi minuman, kolang-kaling mempunyai rasa yang menyegarkan. Sebelum menjadi makanan enak untuk dimakan, kolang-kaling mesti melalui banyak proses sehingga ia menjadi buah yang biasa kita lihat di pasar.

Untuk membuat kolang-kaling, anda memerlukan buah sawit yang masih separuh matang. Biasanya buah sawit separuh matang mempunyai kulit hijau segar. Selepas itu, buah sawit mesti dibakar terlebih dahulu sehingga daging terasa hangus. Ini dilakukan sehingga getah yang melekat pada permukaan kulit hilang. Getah mesti dikeluarkan kerana getah telapak tangan pada kulit boleh menyebabkan gatal. Atas sebab ini, buah sawit tidak boleh dimakan secara langsung.

Setelah menjalani proses pembakaran, maka buah sawit mesti melalui proses mendidih yang biasanya memakan masa sekitar 1-2 jam. Setelah mendidih, buah sawit dikeringkan hingga sejuk. Bila sudah sejuk, barulah buah sawit dikupas satu demi satu untuk mengambil biji. Ia tidak berhenti di situ, kemudian biji buah sawit hancur atau diratakan sehingga bentuknya sedikit lebih lebar.

Biji kelapa sawit yang diratakan kemudian dibasuh dan segera direndam dalam air kapur selama beberapa hari atau sehingga warnanya berubah menjadi lebih jernih. Merendam ini bertujuan menghilangkan kotoran dan menjadikan biji sawit lebih kenyal. Nah, biji yang jernih dan mempunyai tekstur kenyal adalah yang kita kenal sebagai kolang-kaling.

Kelebihan kolang kaling untuk kesihatan

Di Indonesia, kolang-kaling sangat popular di kalangan masyarakat kerana rasa dan kesegarannya yang enak. Biasanya, buah yang satu ini biasanya disajikan dalam bentuk gula-gula, ais buah, atau campuran kompot. Selain enak dan menyegarkan, kolang-kaling juga menawarkan faedah kesihatan.

Berikut adalah pelbagai faedah kolang kaling yang sangat disesalkan:

1. Mencegah penuaan pramatang

arenga pinnata, Juga dikenali sebagai buah sawit, ia sangat kaya dengan sebatian galactomannan, yang merupakan sejenis gula polisakarida yang dipercayai mempunyai sifat anti penuaan. Satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal Pharmacognosy Research menguji tuntutan ini.

Hasil kajian yang terdapat di bawah galactomannan mampu menghalang tirosinase lebih daripada 50 peratus. Tyrosinase adalah sebatian yang terlibat dalam sintesis melanin, yang memberikan pigmen warna pada kulit.

Oleh kerana melanin juga bertanggungjawab untuk menjadi salah satu penyebab bintik-bintik gelap, kemampuan untuk galactomannan dalam menghalang tirosinase adalah isyarat positif. Bukan itu sahaja, galactomannan Ia juga diketahui dapat melawan radikal bebas yang mencetuskan penuaan pramatang.

Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk mengesahkan semula manfaat kolang kaling dalam mencegah penuaan pramatang.

2. Memperkemas sistem pencernaan

Manfaat kolang kaling yang kedua adalah membantu melancarkan sistem pencernaan. Ini kerana dalam 100 gram fro mengandungi sekitar 1.6 gram serat kasar, alias serat tidak larut. Seperti namanya, serat tidak larut tidak larut dalam air.

Jenis serat ini menyokong pergerakan sistem pencernaan dan meningkatkan jisim najis sehingga serat tidak larut bermanfaat bagi anda yang mengalami sembelit atau sembelit.

Selain dari sana ke mari, serat tidak larut juga dapat ditemukan dalam gandum, kacang, seperti kacang hijau, dan sayur-sayuran, seperti bayam, kangkung, dan kembang kol.

Kandungan kompaun galactomannan Ia juga dipercayai dapat mempengaruhi kadar serat makanan yang terkandung dalam buah kolang-kaling.

Serat makanan itu sendiri mempunyai banyak faedah kesihatan. Selain baik untuk kesehatan pencernaan, serat makanan juga dapat mengurangi risiko penyakit hati, stroke, darah tinggi, diabetes, dan obesitas.

3. Mencegah kehilangan tulang

Penurunan hormon estrogen secara drastik setelah wanita mengalami menopaus menjadikan mereka lebih rentan terhadap kehilangan kepadatan tulang dan tisu. Akibatnya, tulang mereka menjadi lebih nipis dan lebih terdedah kepada osteoporosis.

Tetapi jangan khawatir, ternyata kandungan kalsium dan fosfor di sana-sini juga dapat membantu mencegah penurunan kepadatan tulang pada wanita setelah menopaus. Ya, dalam 100 gram fro diketahui mengandungi sekitar 91 kalsium dan 243 fosforus. Kandungan kalsium dan fosforus menjadikan kolang kaling baik untuk kesihatan dan kekuatan tulang.

Ini disokong oleh kajian yang diterbitkan dalam jurnal IIOAB. Hasil kajian menunjukkan bahawa wanita pascamenopause yang makan buah dan melakukan latihan tai chi secara berkala mengalami peningkatan kepadatan tulang dibandingkan dengan wanita yang melakukan latihan tai chi sahaja.

Walaupun begitu, kajian lebih lanjut masih diperlukan dengan sebilangan besar responden untuk memastikan faedah kolang kaling ini.

4. Membantu penghidratan badan

Kolang kaling mempunyai kandungan air yang agak tinggi. Belum lagi vitamin dan pelbagai mineral di dalamnya yang menjadikan buah ini mampu membantu menghidrat badan anda.

Penghidratan atau mengekalkan jumlah cecair dalam badan sangat penting bagi semua orang, baik yang sihat dan yang sakit. Jadi, selain minum banyak air, anda juga boleh mendapatkan pengambilan cecair tambahan dari kolang kaling.

Tetapi ingat, pelbagai faedah kolang kaling di atas tidak akan dirasakan secara optimum jika anda memproses buah ini secara semula jadi. Elakkan memakan kolang kaling secara berlebihan. Terutama apabila anda memproses buah ini menjadi gula-gula atau sup buah manis.

Daripada mendapatkan pelbagai faedah yang disebutkan di atas, anda sebenarnya berisiko tinggi mengalami obesiti dan pelbagai penyakit kronik lain sekiranya anda makan terlalu banyak makanan manis. Oleh itu, bijak memproses setiap makanan yang akan anda makan.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found