5 Punca Bayi Leher Merah dan Apa Yang Boleh Dilakukan Ibu Bapa

Kulit bayi sangat sensitif dan terdedah kepada pelbagai masalah kulit yang mengganggu bayi. Kulit bayi lebih mudah terdedah kepada kerengsaan dan terdedah kepada keadaan tertentu, salah satunya adalah leher merah dan lepuh. Ruam sering membuat bayi tidak selesa sehingga bayi cerewet dan menangis. Apakah penyebab leher bayi mudah melepuh dan ruam merah? Bagaimana mengatasinya?

Punca leher bayi yang merah dan melepuh

Ruam merah yang jelas kelihatan di leher bayi sebenarnya adalah keadaan biasa pada bayi dalam lingkungan usia empat hingga lima bulan.

Sekiranya anda mendapati leher bayi anda berwarna merah dan ini mengganggu aktiviti anak kecil anda, beberapa perkara mungkin menjadi penyebabnya:

1. Kerengsaan kulit

Bayi montel dengan lipatan di lengan dan leher menggemaskan. Walau bagaimanapun, lipatan ini boleh menjadi pencetus kerengsaan kulit dan menjadikan leher bayi menjadi merah dan lecet ketika tergores.

Lipatan di leher ini kemudian akan mencetuskan kelembapan, ditambah dengan geseran berterusan ketika bayi menggerakkan kepala dan badannya. Semua perkara ini dari masa ke masa berperanan untuk menyebabkan kerengsaan kulit, yang dicirikan oleh penampilan gatal dan kemerahan pada leher si kecil.

2. Jangkitan kulat

Selain menyebabkan kerengsaan kulit, keadaan kulit lembab dan pengeluaran peluh yang berlebihan di lipatan leher bayi juga akan menjadi tempat yang sesuai untuk pertumbuhan kulat.

Jangkitan akibat perkembangan kulat adalah salah satu penyebab yang paling biasa apabila leher bayi tiba-tiba menjadi merah, gatal, dan lecet kerana kerap menggaru.

3. Panas berduri

Miliaria atau haba berduri adalah keadaan yang boleh dialami oleh sesiapa sahaja dan dari bayi hingga dewasa.

Tetapi ia paling biasa pada bayi dan kanak-kanak kerana kelenjar peluh masih berkembang. Ini menjadikan panas berdarah lebih biasa pada bayi.

Saluran peluh yang seharusnya berfungsi sebagai tempat berpeluh sebenarnya tersumbat, ini menjadikan peluh di bawah kulit tidak dapat keluar dengan lancar. Akhirnya, panas berdarah muncul bersama dengan gatal-gatal dan kemerahan di leher si kecil anda.

Memetik dari Anak Sihat, panas berdarah pada bayi boleh berada di kawasan lampin, kaki, dan siku. Bayi juga boleh mengalami ruam merah di leher dan dalam keadaan teruk boleh menyebabkan lecet.

Panas berduri biasanya berlaku ketika bayi berada di tempat di mana cuaca cenderung panas dan tropika.

4. Tanda lahir

Tidak seperti penyebab yang dijelaskan sebelumnya, penyebab leher bayi merah tidak menyebabkan gejala atau aduan.

Anda hanya akan melihat corak kemerahan abstrak pada kulit anak kecil anda, yang ternyata menjadi tanda lahir.

Jangan panik sebentar, kerana ini adalah keadaan biasa yang tidak perlu dibimbangkan. Pelebaran saluran darah di bawah lapisan kulit yang mencetuskan penampilan tanda lahir merah.

Keadaan ini biasanya akan pudar dalam beberapa minggu atau bulan selepas kelahiran, walaupun ada beberapa bayi yang mengalaminya seumur hidup.

5. Ekzema

Sekiranya anda melihat leher bayi yang berwarna merah dan melepuh, itu boleh menjadi eksim. Ini adalah masalah kulit yang dicirikan oleh kemunculan tompok merah, bersisik, kering, dan mengelupas.

Ekzema pada bayi biasanya akan berlangsung dari kelahiran sehingga usia satu tahun. Memetik dari Mayo Clinic, bayi yang mengalami eksim biasanya berasal dari keluarga yang mempunyai riwayat ekzema, asma, atau rinitis alergi.

Mutasi gen yang diturunkan dari ibu bapa kepada anak-anak dapat mempengaruhi kemampuan tubuh untuk melindungi kulit.

Penting untuk memperhatikan beberapa pencetus eksim, termasuk penggunaan produk perawatan kulit, pakaian, air liur, dan kulit bayi yang kering.

Cara mengatasi leher bayi yang merah dan melepuh

Sebilangan besar kes kemerahan di leher bayi akan hilang sendiri tanpa rawatan khas. Namun, memang dalam tempoh ini anda akan merasa terharu kerana anak kecil anda kelihatan sangat rewel dan tidak selesa dengan keadaannya.

Sekiranya ini berlaku, adalah idea yang baik untuk memulakan dengan melakukan beberapa perkara, seperti:

Gunakan krim khas

Anda boleh menggunakan krim bayi khas yang mengandungi lanolin dan zink oksida untuk melegakan kemerahan, dan melindungi kulit bayi dari kerengsaan atau ruam pada leher bayi. Sapukan krim ini pada bahagian kulit lain yang mengalami kemerahan.

Rujuk dengan pakar pediatrik anda terlebih dahulu jika anda merancang untuk menggunakan krim atau losyen untuk menghilangkan kemerahan dan gatal di leher bayi anda. Terutama jika anak kecil anda berumur kurang dari enam bulan.

Kerana kemungkinan bayi mengalami alahan yang sebenarnya dapat memperburuk masalah kulit.

Anda dapat menenangkan keradangan pada kulit bayi anda dengan menggunakan kompres sejuk ke kawasan yang bermasalah. Tepuk kawasan kering setelah kompres sejuk selesai.

Sapukan dengan air sejuk

Apabila kulit kawasan leher bayi menjadi lecet, disarankan agar badan bayi masih dibersihkan dan menggunakan air sejuk.

Mandi sejuk dapat membantu membuka pori-pori dan membersihkannya dari peluh peluh yang mencetuskan ruam dan lebam.

Menggunakan kipas

Semasa bayi pulih dari leher merah dan lepuh kerana panas berdarah, cubalah memastikan peredaran udara sentiasa baik.

Elakkan cuaca panas dan lembap dengan pengudaraan yang membolehkan udara di dalam dan di luar bertukar. Anda boleh menggunakan kipas atau penghawa dingin agar tetap kering.

Pakai pakaian nipis ketika leher bayi berwarna merah dan melepuh

Pakaian juga mempengaruhi keadaan kulit bayi. Pilih pakaian bayi yang longgar sehingga tidak menggosok kulit anak kecil anda. Anda boleh memilih pakaian kapas yang mempunyai peredaran udara yang baik dan menyerap peluh.

Pertimbangkan juga untuk menggunakan pencuci khas untuk pakaian bayi ketika mencuci semua pakaiannya.

Pastikan kawasan leher bayi bersih dan merah

Perkara yang paling penting adalah menjaga kebersihan kulit bayi anda. Pastikan mencucinya dengan kerap.

Ibu bapa juga perlu menukar semua pakaian mereka, menggunakan penjagaan kulit yang betul, dan perkara lain yang dapat membantu merawat dan mencegah masalah pada leher bayi dan bahagian badan yang lain.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts