Ketahui pelbagai punca kekejangan otot yang anda alami

Kekejangan otot adalah keadaan yang dialami oleh hampir semua orang. Semasa menggunakan otot yang dapat dikawal seperti lengan dan kaki, otot akan bergantian menguncup dan berehat. Otot yang berkontrak secara sukarela disebut kekejangan, dan ketika kejang cukup kuat dan bertahan, kekejangan berlaku. Walau bagaimanapun, apa neraka apa yang sebenarnya menyebabkan kekejangan otot?

Pelbagai penyebab kekejangan otot

Terdapat pelbagai keadaan yang boleh menyebabkan kekejangan otot, termasuk:

1. Bekalan darah tidak mencukupi

Salah satu penyebab sakit otot adalah keperluan atau bekalan darah yang tidak mencukupi. Apabila saluran darah yang membawa darah ke kaki mula menyempit, ia boleh menyebabkan rasa sakit yang serupa dengan kekejangan. Terutama, semasa anda bersenam.

Walaupun begitu, kekejangan yang anda rasakan biasanya akan hilang sendiri setelah anda berhenti bersenam.

2. Tekanan saraf boleh menyebabkan kekejangan otot

Tekanan pada saraf di tulang belakang juga boleh menyebabkan kekejangan otot di kaki anda. Kesakitan ini biasanya bertambah teruk semasa anda berjalan.

Oleh itu, untuk mengatasi kekejangan otot ini, anda boleh berjalan dalam posisi ke depan yang agak condong seperti anda mendorong troli membeli-belah. Dengan cara itu, anda dapat mengurangkan kesakitan dengan menguruskan simptomnya.

3. Kekurangan mineral

Kekurangan mineral seperti kalium, kalsium, atau magnesium boleh menyebabkan kekejangan otot. Biasanya, keadaan ini berlaku kerana mengambil terlalu banyak ubat yang digunakan untuk merawat tekanan darah tinggi.

4. Cuaca panas

Cuaca panas juga menjadi penyebab kekejangan otot. Keadaan ini yang menyebabkan sakit otot boleh berlaku semasa anda bersenam atau melakukan aktiviti fizikal dalam cuaca panas dan terik.

Ini berlaku kerana apabila anda banyak berpeluh, badan akan kekurangan cecair dan mineral. Sebenarnya, seperti yang disebutkan di atas, kekurangan mineral juga boleh menjadi penyebab kekejangan otot.

Oleh itu, untuk menjaga kesihatan otot, cubalah membawa minuman ketika anda harus bersenam dalam cuaca panas.

5. Dehidrasi sebagai penyebab kekejangan otot

Masih berkaitan dengan penyebab sebelumnya, dehidrasi juga boleh menyebabkan kekejangan. Ia bukan hanya dehidrasi dalam cuaca panas.

Oleh itu, elakkan dehidrasi dan pastikan anda memenuhi keperluan cecair harian anda untuk mengelakkan keadaan ini.

6. Penggunaan otot secara berlebihan

Selain menjadi penyebab sakit otot, penggunaan otot secara berlebihan juga boleh menjadi penyebab kekejangan otot. Contohnya, apabila anda mengayuh jarak jauh atau melakukan senaman intensiti tinggi, risiko anda mengalami kekejangan otot meningkat.

Sekiranya saraf yang menghubungkan otak, saraf tunjang, dan otot terlalu banyak bekerja, otot-otot tersebut akan bertindak balas dengan menyebabkan kekejangan.

Ini juga boleh berlaku jika anda meningkatkan intensiti latihan secara tiba-tiba, kerana otot anda mungkin tidak terbiasa dengan pergerakan baru, menyebabkan kekejangan otot.

7. Duduk atau berdiri terlalu lama

Otot dibuat untuk bergerak. Oleh itu, otot yang dibiarkan terlalu lama tanpa boleh digerakkan boleh menjadi penyebab kekejangan otot atau kebas. Biasanya, anda yang bekerja di hadapan komputer sepanjang hari atau melakukan perjalanan dengan kereta api dan harus berdiri ketika berada di jalan raya mungkin mengalami keadaan ini.

Pelbagai faktor risiko mencetuskan kekejangan otot

Sebagai tambahan kepada penyebab kekejangan otot, anda mungkin mempunyai beberapa faktor risiko yang dapat meningkatkan potensi anda untuk keadaan ini, termasuk:

1. Penuaan

Pada dasarnya, sesiapa sahaja boleh mengalami kekejangan otot. Walau bagaimanapun, semakin tua anda, semakin tinggi risiko anda mengalami kekejangan otot. Ini kerana jisim otot menurun seiring bertambahnya usia. Oleh itu, otot yang tinggal akan lebih mudah mengalami tekanan.

Tekanan pada otot ini boleh menyebabkan kekejangan. Sebenarnya, keadaan ini bukan hanya akan berlaku sekali atau dua kali, tetapi ia juga sering berlaku.

2. Kehamilan

Menurut artikel yang diterbitkan di Cleveland Clinic, salah satu faktor risiko yang boleh menyebabkan kekejangan otot adalah kehamilan. Ya, biasanya wanita yang sedang hamil akan sering mengalami kekejangan di kawasan kaki.

Ini biasanya berlaku kerana tahap elektrolit yang rendah di dalam badan. Belum lagi bahawa perubahan dalam peredaran darah dan tekanan pada saraf yang disebabkan oleh pertumbuhan bayi pada janin meningkatkan risiko kekejangan otot.

3. Penggunaan ubat-ubatan tertentu

Terdapat beberapa jenis ubat yang, jika digunakan, dapat meningkatkan risiko terkena kekejangan otot. Ini termasuk pseudoephedrine, yang digunakan untuk mengobati kesesakan hidung, dan statin, yang digunakan untuk merawat kolesterol tinggi.

4. Masalah kesihatan tertentu

Bukan hanya penggunaan ubat-ubatan tertentu yang dapat meningkatkan risiko anda mengalami kekejangan otot. Terdapat juga masalah kesihatan yang boleh menjadi faktor penyumbang kepada kekejangan otot.

Beberapa di antaranya, termasuk saraf terjepit, kecederaan saraf tunjang, tekanan pada saraf, diabetes, dan hipotiroidisme juga dapat meningkatkan potensi anda untuk kekejangan otot.

5. Memakai kasut tumit tinggi untuk waktu yang lama

Salah satu faktor risiko yang mungkin dialami oleh wanita adalah menggunakan kasut tumit tinggi. Anda mungkin tidak akan mengalami kekejangan otot jika hanya menggunakannya dalam masa yang singkat.

Namun, semakin lama anda memakai kasut tumit tinggi, semakin besar risiko anda mengalami kekejangan otot. Untuk mengelakkan ini, anda boleh memilih tumit yang tidak terlalu tinggi atau memakai kasut tumit tinggi hanya pada waktu-waktu tertentu.

Recent Posts