Perbezaan Antara Diabetes Jenis 1 dan Jenis 2 yang Anda Perlu Tahu

Diabetes mellitus (DM) terbahagi kepada dua jenis, iaitu jenis 1 dan jenis 2. Kedua-dua jenis diabetes tersebut kedua-duanya dicirikan oleh tahap gula (glukosa) yang tinggi dalam darah yang melebihi had normal. Sebenarnya, penting bagi anda untuk mengetahui perbezaan antara diabetes jenis 1 dan jenis 2 kerana rawatannya berbeza.

Perbezaan umum antara diabetes jenis 1 dan jenis 2

Perbezaan asas dari diabetes jenis 1 dan jenis 2 terletak pada keadaan yang menyebabkan peningkatan gula darah.

Walaupun terdapat juga perbezaan dari segi rawatan dan masa gejala.

Diabetes jenis 1 berlaku apabila tubuh tidak dapat menghasilkan hormon insulin, yang membantu menyerap gula dalam darah menjadi tenaga.

Walaupun pada diabetes jenis 2, kadar gula darah meningkat disebabkan oleh pengeluaran atau penyerapan insulin yang kurang optimum oleh tubuh.

Berikut adalah perbezaan umum antara diabetes jenis 1 dan jenis 2 berdasarkan sebab, gejala, rawatan:

1. Perbezaan penyebab DM jenis 1 dan 2

Perbezaan paling asas antara diabetes jenis 1 dan 2 adalah penyebabnya. Penyebab diabetes jenis 1 adalah keadaan autoimun.

Keadaan ini menyebabkan sistem kekebalan tubuh secara salah menyerang sel-sel badan yang sihat.

Seperti yang dijelaskan oleh A.S. Perpustakaan Nasional Perubatan, dalam kes diabetes jenis 1, sistem ketahanan badan merosakkan sel beta di pankreas.

Sel beta bertanggungjawab untuk menghasilkan hormon insulin. Akibatnya, pengeluaran hormon insulin di pankreas menurun atau bahkan berhenti sepenuhnya.

Sebenarnya, insulin adalah hormon yang memainkan peranan penting dalam proses metabolik mengubah glukosa menjadi tenaga.

Insulin membantu sel-sel tubuh menyerap glukosa dan mengubahnya menjadi tenaga. Tidak diketahui mengapa sel imun badan dapat menyerang sel beta pankreas.

Walau bagaimanapun, faktor seperti genetik, sejarah keluarga penyakit ini, dan jangkitan virus tertentu dianggap mempengaruhi keadaan ini.

Tidak seperti diabetes jenis 1, diabetes jenis 2 disebabkan oleh kehilangan keupayaan tubuh untuk bertindak balas terhadap insulin. Keadaan yang menyebabkan diabetes dikenali sebagai ketahanan insulin.

Pankreas masih menghasilkan insulin, hanya sel-sel badan yang tidak lagi sensitif atau kebal terhadap kehadiran hormon.

Akibatnya, insulin tidak dapat berfungsi secara optimum untuk membantu penyerapan glukosa. Terdapat penumpukan gula dalam darah.

Punca ketahanan insulin juga tidak dijelaskan dengan jelas, tetapi keadaan ini berkait rapat dengan faktor risiko diabetes, seperti kelebihan berat badan (kegemukan), pergerakan atau senaman yang jarang berlaku, dan peningkatan usia.

2. Jenis diabetes yang berlainan berdasarkan usia pesakit

Sebilangan besar kes diabetes jenis 1 telah dikesan pada zaman kanak-kanak dan remaja. Itulah sebabnya keadaan ini juga disebut diabetes pada kanak-kanak.

Sementara itu, diabetes jenis 2 pada umumnya adalah orang yang berumur lebih dari 30 tahun.

Walau bagaimanapun, usia tidak boleh menjadi rujukan yang pasti untuk mengenali perbezaan antara diabetes jenis 1 dan jenis 2.

Sebabnya, diabetes jenis 1 juga boleh dialami oleh orang dewasa. Begitu juga, kanak-kanak yang mempunyai berat badan berlebihan berisiko tinggi menghidap diabetes jenis 2.

3. Jenis diabetes yang berbeza dari penampilan gejala

Secara umum, tidak ada perbezaan dalam gejala yang dialami oleh orang dengan diabetes jenis 1 dan jenis 2. Kedua-dua penyakit ini menunjukkan gejala yang sama.

Gejala diabetes yang paling biasa adalah kencing yang kerap, rasa lapar dan dahaga yang mudah, gangguan penglihatan, dan luka yang sukar sembuh.

Perbezaannya adalah pada masa permulaan dan seberapa cepat gejala berkembang. Gejala diabetes jenis 1 biasanya kelihatan lebih ketara dan cepat dalam beberapa minggu.

Sebaliknya, kemunculan gejala diabetes jenis 2 berlaku secara perlahan. Pada awal kenaikan gula darah, bahkan gejala tidak jelas.

Sebilangan besar pesakit diabetes jenis 2 hanya mengetahui penyakit mereka ketika mereka melakukan pemeriksaan diabetes secara tidak sengaja.

4. Perbezaan rawatan DM jenis 1 dan 2

Walaupun kedua-duanya bertujuan untuk mengekalkan kadar gula darah normal, terdapat perbezaan yang signifikan mengenai rancangan rawatan diabetes jenis 1 dan jenis 2.

Kerana diabetes jenis 1 disebabkan oleh pemusnahan sel penghasil insulin, mereka memerlukan suntikan insulin untuk menggantikan hormon insulin yang hilang.

Rawatan diabetes jenis 1 akan sangat bergantung pada insulin, tidak boleh bergantung pada ubat atau perubahan gaya hidup sahaja.

Sementara itu, penghidap diabetes jenis 2 yang tidak mengalami gangguan pengeluaran insulin tidak selalu memerlukan rawatan insulin.

Rawatan diabetes untuk jenis 2 membawa kepada perubahan gaya hidup yang lebih sihat. Anda melakukan ini dengan memperhatikan pengambilan makanan untuk diabetes dan melakukan senaman secara teratur.

Pengambilan ubat diabetes tidak diperlukan sekiranya diet dan gaya hidup yang sihat berjaya menurunkan kadar gula darah pada orang dengan diabetes jenis 2.

Walau bagaimanapun, seseorang yang menghidap diabetes jenis 2 mungkin memerlukan suntikan insulin, jika terdapat kerusakan sel beta di pankreas.

Keadaan ketahanan insulin pada orang dengan diabetes jenis 2 boleh membahayakan kesihatan pankreas. Lebih banyak pengeluaran insulin bermaksud lebih banyak kerja untuk pankreas.

Lama kelamaan, sel-sel beta di pankreas dapat "letih" sehingga mereka berhenti menghasilkan insulin sekaligus.

Ringkasan

Untuk kemudahan, anda dapat melihat jadual di bawah untuk lebih memahami perbezaan antara diabetes jenis 1 dan jenis 2.

Walaupun anda sudah mengetahui perbezaannya, kadang-kadang masih sukar untuk memastikan jenis diabetes yang anda alami.

Itulah sebabnya, langkah terbaik adalah dengan berjumpa doktor untuk pemeriksaan.

Hasil diagnosis, kedua-dua ujian autoantibodi dan ujian HbA1C dapat menentukan dengan pasti jenis diabetes yang mungkin anda miliki.

Adakah anda atau keluarga anda menghidap diabetes?

Anda tidak keseorangan. Mari sertai komuniti pesakit diabetes dan cari kisah berguna dari pesakit lain. Daftarlah sekarang!

‌ ‌

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found