Jangan Buat Tatu Sebelum Anda Memahami 7 Perkara Penting Ini

Sekarang nampaknya hampir semua orang mahu mendapatkan tatu. Sebenarnya, pada masa lalu, tatu hanya identik dengan pelaut, geng motosikal, dan juga penjenayah. Namun, kini nampaknya tatu telah menjadi alat solek badan yang popular bagi banyak orang. Bentuknya bukan lagi hanya sauh, tengkorak, dan kapal perang, tetapi tulisan, bunga, reka bentuk etnik, dan simbol yang indah yang dibuat oleh mereka sendiri. Ya, orang kini telah menemui cara untuk mengekspresikan diri melalui tatu.

Perkara yang perlu diketahui sebelum anda mendapat tatu

Mungkin anda juga pernah memikirkan untuk mendapatkan tatu. Namun, sebelum anda menuju ke studio tatu terdekat dan gulung lengan baju anda, berikut adalah beberapa perkara penting yang harus anda ketahui.

1. Pertama-tama fahami risiko mendapatkan tatu

Sekiranya anda menyuntik sebarang bahan ke dalam kulit anda, selalu ada risiko terkena jangkitan. Beberapa risiko yang mungkin timbul adalah hepatitis, jangkitan, atau kemunculan ketuat. Menggunakan jarum atau dakwat yang tidak steril boleh menyebabkan jangkitan. Oleh itu, pastikan studio tempat tatu anda mematuhi peraturan keselamatan untuk memastikan anda sihat dan bebas jangkitan. Risiko jangkitan adalah yang membuat pakar memberi peraturan untuk menunggu sekurang-kurangnya 1 tahun bagi anda yang membuat tatu dapat menderma darah. Pada minggu pertama sangat penting untuk mengambil semua langkah yang disyorkan untuk mencegah jangkitan.

Risiko kecil lain adalah jika anda alah kepada pigmen tatu. Sekiranya demikian, maka akan menjadi masalah besar kerana pigmen tatu sangat sukar untuk dikeluarkan. Bahkan mungkin ada reaksi alergi walaupun anda telah pigmen selama bertahun-tahun. Granuloma aka nodul yang mungkin muncul di sekitar bahan yang dianggap asing oleh badan, juga merupakan salah satu risikonya. Keloid (luka yang tumbuh melebihi batas normal) juga dapat muncul setiap kali anda cedera atau trauma pada kulit anda.

2. Pastikan keselamatan studio tempat anda mendapatkan tatu anda

Anda harus memastikan bahawa tatu anda dilakukan oleh artis tatu profesional yang biasa dengan prosedur keselamatan standard untuk tatu. Studio tatu anda mesti mempunyai sijil pensterilan (jangan takut untuk bertanya sama ada anda boleh melihatnya). Anda juga harus memastikan bahawa artis tatu anda memakai sarung tangan. Salap, tinta, air dan barang-barang lain mesti dikembalikan ke tempatnya setelah digunakan untuk menatu seseorang.

3. Bersedia untuk kesakitan

Sumber: Makanan Harian

Tahap kesakitan yang anda rasakan semasa mendapatkan tatu berbeza dari orang ke orang. Sekiranya saya jujur, semua orang pasti merasa sakit ketika bertatu. Walau bagaimanapun, kesakitan tatu bukanlah jenis kesakitan yang tidak dapat ditanggung. Mendapatkan tatu tidak akan terasa seperti ditikam atau sesuatu yang melampau.

Lebih seperti rasa sakit yang mengganggu, seperti sedikit cubitan. Kesakitan juga akan bergantung pada kawasan kulit yang akan ditatu. Sekiranya anda mendapat tatu pada kawasan kulit yang nipis dan sensitif, atau yang dekat dengan tulang atau urat anda, ia akan lebih menyakitkan.

4. Pastikan anda mempunyai wang yang mencukupi

Untuk tatu, jangan fikirkan berhemat. Pastikan anda melakukan matematik terlebih dahulu, dan berhati-hati jika seorang artis tatu mengenakan harga yang lebih rendah daripada yang lain. Lebih baik membayar lebih banyak untuk artis tatu yang sah dan selamat daripada tatu jalanan.

Juga, ingatlah, jangan pernah tawar-menawar dengan artis tatu kerana itu bermakna anda tidak menghormati artis tatu.

5. Perhatikan keadaan kesihatan anda

Bukan idea terbaik untuk mendapatkan tatu ketika anda sakit. Anda memerlukan sistem ketahanan badan anda agar 100 peratus baik. Sel darah putih anda inilah yang membantu anda menyembuhkan parut tatu. Sementara itu, jika badan anda sibuk melawan virus dan bakteria, sel-sel ini tidak akan dapat berfungsi sebagaimana mestinya. Jika anda mempunyaitempahan sesi tatu tetapi kemudian jatuh sakit, kembali jadual anda.

Juga, pastikan anda tidak mempunyai jadual yang sibuk selama beberapa hari selepas mendapat tatu. Terutama untuk aktiviti luar. Oleh itu, jika anda akan bercuti di pantai dalam masa terdekat, elakkan tatu dari awal, kerana cahaya matahari, peluh, dan bahkan klorin di kolam renang boleh merosakkan tatu baru anda.

6. Jangan lupa mencukur sebelum bertatu

Apabila anda mendapat tatu, kawasan yang akan ditatu harus dicukur terlebih dahulu, jadi anda akan memulakan dengan kulit yang telanjang. Selepas beberapa hari, pangkal rambut / bulu akan mulai tumbuh dan anda akan merasa seperti mencukurnya, tetapi mencukur boleh membawa maut pada tatu anda.

Memandangkan luka anda segar, mencukur akan meningkatkan risiko merosakkan tatu anda. Lebih selamat dicukur ketika tatu anda terkelupas, jadi pastikan anda bertanya kepada artis tatu anda tentang berapa lama masa yang diperlukan untuk sembuh.

7. Proses penyingkiran tatu

Banyak orang memutuskan untuk mendapatkan tatu secara tiba-tiba kerana mereka mahu, atau ketika mereka merasa impulsif dan kemudian menyesal. Suka atau tidak, tatu mesti dikeluarkan. Proses mengeluarkan tatu boleh menjadi sangat menyakitkan - seperti mengikat tali getah diikuti dengan sensasi terbakar.

Kosnya juga bergantung pada ukuran tatu. Pembuangan laser boleh menelan belanja minimum $ 3 juta setiap sesi dan anda mungkin memerlukan 1-10 sesi untuk menghilangkan tatu anda sepenuhnya. Jadi, sebelum mendapatkan tatu, pastikan anda telah memikirkan semua akibatnya dengan teliti.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found