4 Khasiat Bawang Dayak untuk Kesihatan yang Jarang Diketahui

Bawang Dayak tidak hanya digunakan sebagai rempah kelezatan masakan, tetapi juga sebagai ubat tradisional sejak puluhan tahun yang lalu oleh masyarakat Indonesia. Ini kerana kandungan bawang Dayak banyak, sehingga banyak yang percaya bahawa bawang jenis ini memberikan manfaat untuk kesihatan tubuh. Oleh itu, apakah kandungan dan faedah pemakanan bawang merah ini? Inilah ulasan penuh.

Kandungan khasiat bawang Dayak

Nama bawang Dayak berasal dari suku Dayak yang berasal dari pulau Borneo, yang telah lama menanam ubi-ubi ini. Bawang Dayak memiliki nama lain, seperti bawang berlian, bawang sabrang, dan bawang tiwai, dengan nama Latin Eleutherin palmifolia (L.) Merr atau Bulbosa Eleutherin Kilang.

Penampilannya tidak jauh berbeza dengan bawang merah biasa, kecuali ukuran mentol bawang sabrang lebih kecil, warnanya merah terang, dan permukaan kulit lebih halus.

Selain berguna sebagai rempah, penggunaan bawang Dayak dimasukkan sebagai ubat tradisional berkat pelbagai kandungan nutrisi dalam bawang Dayak.

Penyelidikan bawang Dayak masih sangat terhad, memandangkan bawang ini tidak mudah tumbuh di banyak tempat di dunia. Berdasarkan kajian 2018 di jurnal Food Science & Nutrisi, kandungan nutrien bawang Dayak kering, termasuk:

  • Mentol bawang Dayak mengandungi 4.5 mg flavonoid per 100 gram.
  • Daun Dayak mengandungi 3.5 mg flavonoid per 100 gram.
  • Bunga bawang Dayak mengandungi 11 mg flabonoid per 100 gram.

Khasiat bawang Dayak untuk kesihatan

Penyelidikan perubatan mengenai faedah bawang Dayak masih sangat terhad. Berikut adalah beberapa faedah kesihatan yang mungkin anda dapat dari bawang Dayak.

1. Mempunyai potensi mengatasi jangkitan

Satu kajian dalam jurnal Tropical sciences research dari kolaborasi antara pasukan penyelidik dari Jenderal Soedirman University Purwokerto dan Politeknik Kesihatan Kementerian Kesihatan Kalimantan Timur melaporkan bahawa bawang Dayak kaya dengan antioksidan seperti flavonoid, alkaloid, saponin, triterpenoids , steroid, dan tanin.

Baris antioksidan ini berfungsi dengan berkesan untuk menghambat dan membunuh pertumbuhan virus, bakteria, dan kulat yang menyebabkan penyakit. Berdasarkan kajian ini, bawang sabrang berkesan melawan bakteria Staphylococcus aureus (MRSA), B. bijirin, Shigella sp., dan P. aeruginosa.

Bakteria Staph, MRSA, dan P. aeruginosa Ini adalah beberapa contoh bakteria yang tahan terhadap antibiotik. Staph dan MRSA boleh menyebabkan banyak penyakit mulai dari jangkitan kulit, sepsis, radang paru-paru, hingga jangkitan darah. Pseudomonas aeruginosa (P. aeruginosa) adalah penyebab jangkitan saluran kencing, radang paru-paru, dan jangkitan buah pinggang, sementara Shigella sp adalah bakteria yang menyebabkan jangkitan shigellosis dan disentri.

Penyelidikan ini juga menguatkan kelebihan bawang Dayak dalam penemuan sebelumnya dari Universiti Jenderal Achmad Yani. Ekstrak mentol bawang Dayang digunakan pada kulit yang mempunyai sifat antimikroba yang dapat menghambat pertumbuhan bakteria Staph dan Trichophyton rubrum, yang sering terlibat dalam pembentukan luka dan bisul.

2. Meningkatkan kepadatan tulang wanita menopaus

Wanita menopaus berisiko mengalami osteoporosis, alias masalah kehilangan tulang. Menopaus berlaku apabila badan tidak lagi dapat menghasilkan estrogen sebanyak yang dihidupkan pada usia muda. Menurut Perkhidmatan Kesihatan Nasional, wanita dapat kehilangan hingga 20% kepadatan tulang mereka dalam lima hingga tujuh tahun setelah menopaus.

Selain berfungsi untuk mengatur kesuburan, hormon estrogen juga membantu melindungi kekuatan tulang. Itulah sebabnya apabila tahap estrogen turun secara mendadak semasa menopaus ia boleh menyebabkan kehilangan kepadatan tulang dari masa ke masa. Kejadian menopaus awal dapat meningkatkan risiko wanita kehilangan tulang.

Nah, satu kajian yang diterbitkan pada tahun 2018 di Pharmacognosy Journal mendapati bahawa pemberian ekstrak bawang Dayak dos tinggi (18 mg / 200 g) selama 21 hari berturut-turut berpotensi untuk meningkatkan tahap kalsium tulang, berat tulang (jisim tulang), dan tulang panjang.

Walaupun begitu, hasil kajian ini masih terbatas pada tikus makmal setelah penyingkiran ovari melalui prosedur ovariektomi, untuk menghentikan pengeluaran hormon estrogen di dalam badan (hypoestrogen).

Penyelidik berpendapat bahawa penemuan ini dapat menjadi asas untuk mengembangkan ekstrak mentol bawang Dayak sebagai ubat terapi hormon alternatif untuk wanita pascamenopause. Walau bagaimanapun, penyelidikan saintifik yang lebih mendalam masih diperlukan mengenai keberkesanan bawang Dayak ini.

3. Membantu mengatasi gejala yang mengganggu pada wanita menopaus

Manfaat bawang Dayak sekali lagi didapati paling ampuh terhadap pelbagai masalah yang berkaitan dengan menopaus.

Pengurangan tahap estrogen dalam badan semasa dan selepas menopaus akan mempengaruhi kesihatan umum wanita. Itulah sebabnya sebilangan wanita memilih untuk menggunakan terapi hormon untuk menguruskan gejala menopaus mereka.

Malangnya, ubat terapi hormon seperti tamoxifen telah dilaporkan dapat meningkatkan risiko barah rahim pada wanita pascamenopause. Risiko ini timbul kerana penambahan hormon estrogen dapat menyebabkan penebalan dinding rahim yang dapat berkembang menjadi barah rahim.

Sebaliknya, terapi hormon estrogen juga dapat meningkatkan kadar lipid (lemak) dalam darah yang dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit jantung pascamenopause.

Baiklah, kajian di dalam talian Jurnal Sains Biologi melaporkan bahawa bawang Dayak kaya dengan sebatian aktif yang disebut eleutherinol yang boleh mengikat kuat dengan reseptor estrogen alpha (ERĪ±).

Para penyelidik mendapati, eleuterinol dapat mencetuskan kesan peningkatan hormon estrogen yang serupa dengan ubat tamoxifen, tetapi tanpa diikuti dengan risiko penebalan dinding rahim.

Kajian ini memerhatikan kesan ekstrak bawang sabrang pada tikus yang telah menjalani prosedur penyingkiran ovari (ovariektomi). Akibatnya, tikus menopaus ini tidak mengalami penebalan dinding rahim. Ini bermakna bawang Dayak tidak meningkatkan risiko barah rahim seperti terapi hormon estrogen perubatan.

4. Menurunkan kadar kolesterol dan berpotensi untuk mencegah penyakit jantung

Telah disebutkan bahawa terapi hormon estrogen dapat meningkatkan risiko penyakit jantung pada wanita yang memasuki fase menopaus. Nah, berdasarkan penelitian yang sama seperti sebelumnya, hasil penelitian menunjukkan bahawa kadar lipid darah (kolesterol) menurun kerana bawang Dayak.

Tikus menopaus dalam kajian ini tidak mengalami peningkatan kadar lipid darah. Ekstrak bawang Dayak sebenarnya dapat mengurangkan kadar lipid darah, jadi risiko penyakit jantung juga berkurang. Ini menunjukkan bahawa bawang Dayak berpotensi menjadi pengganti yang lebih selamat untuk terapi hormon estrogen.

Petua untuk makan bawang Dayak dengan selamat

Manfaat bawang Dayak yang banyak pastinya sangat disesalkan. Sekiranya anda ingin mendapatkan faedahnya, anda boleh menikmati bawang ini dengan pelbagai cara dan persediaan. Anda boleh memakannya sepenuhnya ketika masih segar, digunakan sebagai acar atau gula-gula, sebagai rempah memasak, hingga kering dan tumbuk hingga menjadi serbuk yang dicampurkan ke dalam makanan atau diseduh sebagai minuman suam.

Namun, anda harus berhati-hati kerana sebilangan orang mungkin alergi terhadap ramuan dalam bawang Dayak ini. Sekiranya anda mempunyai alahan bawang putih atau bawang, kemungkinan anda juga mempunyai alahan bawang.

Selain itu, anda juga perlu mencuci bawang ini dengan bersih kerana umbi kotor dengan tanah. Oleh itu, semasa mencuci lebih baik menggosok dan menanggalkan kulit luar, kemudian bilas dengan air yang mengalir.

Recent Posts