Gejala Alahan Selsema Biasa dan Gejala Sering Selalunya Lain

Memasuki musim sejuk atau musim hujan, anda pasti akan terburu-buru mendapatkan selimut untuk menjadi panas. Tetapi bagi sesetengah orang, udara sejuk sebenarnya boleh mencetuskan reaksi alergi. Gejala alergi sejuk biasanya jelas pada kulit, terutama gatal pada tangan atau kaki yang dikenali sebagai gatal-gatal.

Malangnya, gejala alergi kadang-kadang tidak dikenali kerana gatal boleh memberi isyarat keadaan lain pada kulit. Jadi, bagaimana anda mengenali simptom alergi selesema sehingga anda tidak mengatasinya dengan cara yang salah?

Kenali tanda-tanda alergi selsema

Alergi sejuk adalah reaksi kulit yang muncul dalam beberapa minit setelah tubuh terkena suhu sejuk, baik dari air atau udara. Ini boleh disebabkan oleh cuaca sejuk, berada di bilik berhawa dingin, berenang, atau setelah mandi pagi.

Gejala alergi selsema setiap orang boleh berbeza. Anda mungkin mengalami gejala ringan, sementara yang lain lebih teruk sehingga anda pingsan. Berikut adalah senarai sifat yang paling kerap muncul.

1. Bengkak (angioedema)

Sekiranya tangan atau kaki anda membengkak setelah bersentuhan dengan benda sejuk atau mandi pada waktu pagi, anda mungkin mengalami gejala alergi. Bengkak juga boleh muncul di bahagian badan yang lain, seperti bibir, hidung, atau bahkan mata.

Bengkak bermula apabila badan terkena udara sejuk. Sistem kekebalan tubuh menganggap suhu sejuk sebagai berbahaya, dan bertindak balas dengan melepaskan antibodi dan histamin. Histamine adalah bahan kimia yang mencetuskan pelbagai gejala alergi.

Antibodi dan histamin kemudian memasuki saluran darah dan menyebabkan kebocoran cecair di bawah kulit. Lama kelamaan, cecair menumpuk di tisu, menyebabkan pembengkakan.

Dalam kes yang paling berbahaya, pembengkakan berlaku di lidah dan tekak, menyebabkan pesakit mengalami edema faring. Keadaan ini boleh menyebabkan kesukaran bernafas dan mengakibatkan kematian jika tidak dirawat dengan cepat.

Langkah Pertolongan Cemas Ketika Alergi

2. Kulit berwarna merah dan lebam merah muncul

Salah satu tanda alergi selesema yang paling jelas adalah kemunculan ruam merah dan gatal pada kulit. Suhu sejuk menjadikan sel darah putih melepaskan histamin ke dalam aliran darah. Pembebasan bahan kimia ini mencetuskan tindak balas keradangan.

Akibatnya, kulit menjadi lebam merah dan menjadi bengkak dan gatal. Mungkin ada perubahan lain pada kulit yang berlaku sebagai reaksi alahan.

Gejala alergi sejuk pada yang satu ini tidak semestinya hilang ketika pesakit bergerak ke persekitaran yang lebih panas. Dalam beberapa kes, kulit gatal akibat alergi sejuk boleh memburuk dan bertahan sehingga 24 jam.

Doktor biasanya akan melakukan ujian alergi dengan meletakkan ais batu pada kulit pesakit dan melihat tindak balas keradangan yang mungkin timbul. Sekiranya kulit anda menjadi merah dan ruam timbul, kemungkinan besar anda mengalami alergi selsema.

4. Demam dan sakit kepala

Selain kulit yang bengkak, merah, dan gatal, alergi sejuk juga boleh menyebabkan anda demam dan sakit kepala. Ciri-ciri ini biasanya muncul 30 minit setelah tubuh terkena suhu sejuk dan bahkan boleh bertahan hingga 48 jam.

Demam adalah tindak balas semula jadi tubuh yang menunjukkan keradangan berlaku kerana pembebasan histamin. Sementara itu, sakit kepala akibat alergi sejuk biasanya berlaku jika hidung anda juga tersumbat.

Apabila anda menghirup udara sejuk, ia dapat mencetuskan sistem imun untuk melepaskan histamin ke dalam hidung. Akibatnya, saluran darah melebar dan membuat hidung tersumbat.

Hidung yang tersumbat secara beransur-ansur menekan pada sinus anda, yang merupakan rongga di tengkorak dan tulang muka anda yang mengelilingi hidung anda. Tekanan pada sinus akhirnya menyebabkan sakit kepala.

5. Sesak nafas

Sesak nafas juga merupakan tanda alahan selsema. Keadaan ini mungkin berlaku kerana udara sejuk yang memasuki esofagus mencetuskan pembebasan histamin dan bahan kimia lain dari sistem imun.

Menghirup udara sejuk dapat mengeringkan saluran pernafasan atas. Kemudian, udara sejuk menjadikan hidung tersumbat, gatal, dan berair. Pada orang yang mengalami alergi sejuk, reaksi mungkin muncul dalam bentuk yang lebih teruk.

Di samping itu, apabila anda bernafas dengan cepat dalam cuaca sejuk (misalnya, kerana aktiviti fizikal seperti berjoging, berbasikal, atau berjalan kaki), udara sejuk yang disedut dengan cepat dapat mencetuskan pembebasan sel mast, histamin dan bahan kimia lain.

Pembebasan bahan-bahan ini mencetuskan penyempitan saluran udara sehingga anda merasa sesak nafas. Sekiranya anda menarik nafas semasa saluran udara anda menyempit, nafas anda akan terdengar seperti bunyi siulan, juga dikenali sebagai mengi.

6. Gejala alahan selesema lain

Dalam kes tertentu, penghidap alergi sejuk mungkin mengalami ciri lain yang tidak biasa. Mungkin terdapat kemerahan, gatal dengan demam, sakit kepala, sakit sendi, dan peningkatan jumlah sel darah putih (leukositosis) dalam darah.

Alergi selesema yang teruk juga boleh menyebabkan tekanan. Ini kerana gejala alahan disalahtafsirkan dengan penyakit lain. Kesannya, rawatan yang diberikan tidak dapat melegakan simptom.

Gejala alergi selesema yang teruk untuk diperhatikan

Gejala alergi selesema biasanya tidak berbahaya. Tetapi, jika anda terdedah kepada udara sejuk yang terlalu melampau dan tiba-tiba, tubuh akan mengeluarkan banyak histamin sehingga kesannya pada badan juga lebih teruk.

Tindak balas drastik ini kemudiannya boleh mencetuskan kejutan anafilaksis. Keadaan ini boleh menyebabkan penurunan tekanan darah secara drastik dalam waktu singkat, nadi lemah, penyempitan saluran udara, pengsan, dan juga koma.

Beberapa contoh kes pendedahan kepada alergi sejuk yang boleh menyebabkan kejutan anafilaksis adalah mandi, menyelam, atau berenang di air sejuk. Sekiranya kejutan anaphylactic berlaku di dalam air, pesakit pasti berisiko lemas.

Seperti jenis alahan lain, gejala alergi sejuk tidak boleh diabaikan. Sekiranya simptomnya membimbangkan, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan alergi selesema yang tepat.

Biasanya, doktor anda akan menetapkan ubat antihistamin dan meminta anda menjauhi selsema sehingga gejala alergi anda bertambah baik. Doktor juga boleh melakukan ujian alergi lebih lanjut untuk mengetahui bahan apa yang menjadi pencetus.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found