Aspirin, apa faedahnya dan apakah kesan sampingannya?

Aspirin adalah salah satu ubat tertua di dunia. Ubat ini pertama kali direkodkan digunakan oleh orang Sumeria dan Mesir dalam perubatan sehari-hari, terutama untuk merawat kesakitan. Aspirin pada zaman dahulu dibuat dari tanaman daun willow. Hippocrates juga mengembangkan aspirin melalui ekstrak tumbuhan ini. Kemudian, banyak kajian dibuat untuk mengetahui pelbagai sifat aspirin dan dos yang digunakan. Sebenarnya, aspirin kini menjadi ubat yang mampu mengatasi banyak masalah kesihatan.

Tetapi, di sebalik sifatnya yang pelbagai fungsi, ubat ini juga mempunyai beberapa kesan sampingan yang perlu diperhatikan. Apa ubat yang baik dan buruk untuk berjuta-juta orang ini? Ayuh, ikuti penjelasan berikut.

Kandungan aspirin pelbagai fungsi

Aspirin, atau di dunia farmaseutikal yang disebut asetil salisilat, adalah bentuk sebatian salisin yang diproses yang terdapat di banyak tumbuhan. Sebatian ini mempunyai beberapa fungsi, mengikut dos. Pada dasarnya, aspirin berfungsi dengan menghambat enzim yang menghasilkan dan mengatur kerja prostaglandin, sebatian dalam badan yang dihasilkan ketika keradangan berlaku. Jadi, apa sahaja yang melibatkan prostaglandin dapat dicegah oleh aspirin.

Beberapa kesan aspirin termasuk:

  • Kesan antipiretik → berfungsi untuk menurunkan suhu badan ketika demam.
  • Kesan anti-radang → berfungsi untuk mengurangkan keradangan.
  • Kesan analgesik → melegakan kesakitan.
  • Kesan anti-platelet → mencegah sel darah (platelet) melekat pada dinding saluran darah, sehingga pembekuan darah dapat dihambat.

Berapakah dos aspirin yang betul?

Terdapat perbezaan antara aspirin over-the-counter dan ubat yang ditetapkan oleh doktor. Aspirin yang dijual bebas di farmasi biasanya tersedia dalam bentuk tablet oral, tablet kunyah, bentuk serbuk, dan permen karet. Sedangkan apa yang diresepkan doktor biasanya dalam bentuk tablet longgar berkala, sehingga ubat dapat dilepaskan secara perlahan. Dengan tablet pelepasan sekejap-sekejap, tahap darah ubat dapat dikekalkan dan menghasilkan kesan terapeutik jangka panjang.

Dalam farmakologi, Katzhung et al menyebutkan bahawa dos aspirin untuk kesan anti-sakit dan anti-demam adalah 300-900 mg, diberikan setiap 4-6 jam. Dos maksimum adalah 4 gram sehari, kerana jika lebih dari itu, aspirin akan menunjukkan kesan sampingan. Sementara itu, untuk mendapatkan kesan anti-radang, dos yang digunakan adalah 4-6 gram sehari.

Untuk mendapatkan kesan anti-platelet, dos yang digunakan adalah 60-80 mg secara lisan setiap hari. Dalam proses pembekuan darah, aspirin menghalang jalur siklooksigenase yang menghasilkan tromboksana A2 dan prostaglandin yang menyebabkan pembekuan darah yang dapat menyumbat saluran darah.

Pengambilan aspirin disyorkan untuk mengikuti dos mengikut keperluan. Pada orang yang mengalami gangguan fungsi ginjal dan hati, penyesuaian dos sangat diperlukan. Begitu juga untuk penggunaan jangka panjang. Sekiranya anda kerap mengambil aspirin dan akan melakukan pembedahan, pembedahan besar dan pembedahan kecil (seperti pencabutan gigi), pengambilan aspirin mesti dihentikan untuk mengelakkan pendarahan semasa pembedahan.

Walaupun aspirin umumnya selamat, aspirin masih mempunyai kesan sampingan, dan bahkan boleh membahayakan beberapa orang. Oleh itu, pengambilan aspirin yang selamat harus berada di bawah pengawasan doktor.

Manfaat kesihatan aspirin

1. Mengatasi demam

Apabila anda demam dan gejala yang menyertainya seperti sakit badan, satu dos tablet aspirin dapat membuat anda merasa lebih baik. Sebatian anti-piretik dalam aspirin dapat mengirimkan isyarat ke otak untuk mengatur suhu badan, sehingga demam dapat dikendalikan.

2. Ubat sakit kepala yang berkesan

Prostaglandin adalah sebatian yang bertugas menghantar isyarat sakit ke otak, sementara aspirin berfungsi untuk menyekat sebatian ini, menjadikannya berguna untuk rawatan sakit kepala. Sakit kepala satu sisi atau migrain dapat diatasi oleh aspirin dalam waktu yang agak singkat.

3. Baik untuk kesihatan kulit

Bukan hanya untuk kesihatan organ dalaman, aspirin juga berguna sebagai ubat luaran kerana kesan anti-radang. Aspirin dapat menghilangkan jerawat dan gigitan serangga pada kulit. Untuk tujuan ini, aspirin tidak digunakan untuk minum, tetapi dalam bentuk adunan / pasta.

Aspirin pasta boleh dibuat dari dua aspirin yang dihancurkan, ditambah beberapa tetes air. Hanya letakkan pada bekas gigitan jerawat atau serangga dan biarkan sehingga kering. Selepas itu, bilas dengan air. Hati-hati bagi orang yang sensitif terhadap aspirin, kerana pasta aspirin tidak menghilangkan noda pada kulit, tetapi menyebabkan kerengsaan.

4. Mengurangkan kadar kematian akibat barah dan hati berlemak

Hati boleh berlemak pada orang yang mengonsumsi alkohol dalam jangka masa panjang. Aspirin dapat menghambat proses hati berlemak, sehingga tidak mengalami komplikasi lebih lanjut, yaitu barah hati. Beberapa kajian juga telah dikembangkan untuk mencari manfaat aspirin yang lain. Hasilnya, sebuah kajian dari John Radcliffe Hospital, Oxford, menunjukkan bahawa ubat aspirin dapat mengurangkan kematian akibat beberapa jenis barah.

Kadar kematian turun sebanyak 34% untuk semua kanser dan 54% untuk kanser gastrousus. Selepas 20 tahun, risiko kematian akibat barah adalah 20% lebih rendah pada kumpulan aspirin berbanding kumpulan tanpa aspirin. Walau bagaimanapun, penyelidikan lain masih dijalankan dan diharapkan dapat meningkatkan hasil ini.

5. Sebagai pengencer darah

Kesan anti-pembekuan Aspirin menjadikannya darah lebih nipis. Terdapat beberapa penyakit yang dapat dicegah, termasuk penyakit jantung koronari dan penyumbatan vena kerana duduk terlalu lama. Walaupun aspirin dapat membantu mencegah serangan jantung, pesakit tidak boleh mengambil aspirin setiap hari tanpa nasihat doktor. Biasanya doktor akan memberikan aspirin sebagai pengencer darah untuk:

  • Pesakit yang pernah mengalami serangan jantung atau strok
  • Pesakit dengan cincin jantung / stent, atau telah menjalani pembedahan pintasan
  • Pesakit berisiko terkena serangan jantung dan diabetes

Kemungkinan kesan sampingan aspirin

1. Pendarahan organ dalaman

Ciri penipisan darahnya boleh menyebabkan pendarahan di pelbagai tempat di dalam badan apabila dimakan dalam jumlah yang tidak terhad dan melebihi dos. Tapak pendarahan yang paling biasa adalah perut. Gejala yang timbul akibat pendarahan akibat aspirin termasuk sakit perut yang teruk, najis menghitam, dan kencing kemerahan.

2. Aspirin berbahaya bagi kanak-kanak

Aspirin boleh menyebabkan gangguan serius yang dikenali sebagai Reye's Syndrome. Dalam sindrom ini, terdapat pengumpulan lemak di otak, hati, dan organ lain anak, terutama jika aspirin diberikan ketika anak menderita cacar air atau selesema.

3. Aspirin berbahaya bagi wanita hamil

Aspirin tidak digalakkan untuk wanita hamil. Ubat ini berbahaya bagi janin kerana menyebabkan banyak kelainan kongenital, seperti penyakit jantung kongenital dan penurunan berat lahir. Ini kerana aspirin mampu menembusi lapisan plasenta dan mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan janin.

Walaupun aspirin mempunyai banyak faedah seperti ubat tuhan, penggunaannya harus berhati-hati. Sentiasa berhubung dengan doktor anda sebelum memulakan terapi dengan ubat ini.

Recent Posts