Hati-hati, Ini Bahaya Jika Anda Selalunya Makan Telur Asin •

Telur masin adalah salah satu 'ikon' makanan Indonesia. Biasanya telur masin digunakan sebagai lauk untuk dimakan atau diproses dengan makanan lain. Kemudian, adakah telur masin mempunyai manfaat kesihatan yang sama dengan telur ayam biasa? Untuk maklumat lebih lanjut, lihat ulasan berikut mengenai faedah dan kandungan telur masin.

Kandungan nutrien dalam telur masin

Di Indonesia, telur asin biasanya sama dengan telur itik yang memiliki cangkang kebiruan sebagai bahan asas untuk membuatnya. Itik pelari ( Anas platyrhynchos domesticus ) telur lebih disukai kerana mempunyai tekstur tempurung yang memungkinkan penyerapan garam secara menyeluruh, serta rasanya lebih enak daripada telur ayam biasa.

Telur itik sengaja diasinkan dengan merendam dalam air masin selama 14 hari hingga sebulan. Setelah melalui proses pengasinan, kulit putih akan mempunyai rasa masin yang tajam, sementara kuning telur akan menjadi sedikit oren, berminyak, dan tidak terlalu masin rasanya.

Kawasan Brebes, Jawa Tengah terkenal sebagai pengeluar utama telur asin di Indonesia. Hidangan dilabel telur masin atau telur itik masin Ia juga lebih mudah dicari dengan menggunakan telur masin sebagai tambahan perasa atau sos.

Lalu, bagaimana dengan kandungan nutrien dalam telur masin ini? Dipetik dari Data Komposisi Makanan Indonesia (DKPI), setiap 100 gram telur itik asin mengandung nutrien, termasuk:

 • Air: 66.5 gram
 • Kalori: 179 kkal
 • Protein: 13.6 gram
 • Lemak: 13.3 gram
 • Karbohidrat: 4.4 gram
 • Serat: 0.0 gram
 • Kalsium: 120 miligram
 • Fosfor: 157 miligram
 • Besi: 1.8 miligram
 • Natrium: 483 miligram
 • Potasium: 140.1 miligram
 • Vitamin A: 253 mikrogram
 • Beta karotena: 13 mikrogram
 • Tiamin: 0.28 miligram
 • Riboflavin: 0.98 miligram
 • Niacin: 0.6 miligram
 • Vitamin C: 0.0 miligram

Khasiat telur masin untuk kesihatan

Kandungan natrium yang tinggi dalam telur masin mungkin menjadi perhatian utama sesetengah orang. Sebabnya, kadar natrium yang berlebihan dalam badan boleh mencetuskan masalah kesihatan, salah satunya adalah tekanan darah tinggi atau darah tinggi.

Walaupun, Jurnal Korea untuk Sains Makanan Sumber Haiwan menyebutkan telur masin dan sediaan yang serupa, seperti telur bit ( telur abad ) adalah produk olahan telur itik alternatif yang kaya dengan kandungan nutrien.

Anda boleh menemui beberapa nutrien penting, seperti protein, asid lemak tak jenuh, serta vitamin dan mineral. Berikut adalah beberapa kelebihan telur masin untuk kesihatan badan anda.

1. Membina dan memperbaiki rangkaian yang rosak

Telur biasanya dikenali sebagai sumber protein dalam diet harian. Bersama dengan makronutrien atau makronutrien lain, iaitu karbohidrat dan lemak, telur masin mempunyai sifat penting sebagai pengeluar tenaga utama dan simpanan tenaga untuk tubuh.

Kandungan protein yang tinggi dalam telur masin juga berfungsi dalam membangun sel baru, sambil memperbaiki sel dan tisu badan yang rosak. Pengambilan nutrien ini yang anda dapat juga membantu perkembangan otot, kulit, dan rambut.

Kombinasi ketiga nutrien ini, tentu saja, dapat mengekalkan fungsi metabolisme tubuh agar berfungsi dengan normal dan mencegah anda dari pelbagai jenis risiko penyakit.

2. Memelihara sistem imun

Bahan mentah untuk telur masin, iaitu telur itik, mengandungi beberapa mineral penting, seperti selenium dan zat besi yang dapat menjaga sistem kekebalan tubuh. Jurnal Penyelidikan Pemakanan dan Makanan Molekul menjelaskan bahawa badan akan menggunakan selenium untuk membentuk enzim yang disebut selenoprotein.

Selenoprotein mempunyai peranan penting dalam mempengaruhi tindak balas keradangan, mencegah kerosakan sel akibat pengoksidaan, dan meningkatkan daya tahan tubuh terhadap patogen tertentu. Selenium juga dapat membantu anda menghindari beberapa risiko penyakit, seperti gangguan tiroid dan barah prostat.

Kandungan zat besi dalam telur masin berguna dalam membantu pembentukan hemoglobin, sehingga Anda dapat menghindari anemia. Hemoglobin juga berperanan membawa oksigen untuk meningkatkan proses penyembuhan tisu badan yang rosak.

3. Meningkatkan fungsi penglihatan

Telur asin juga berpotensi untuk membantu anda meningkatkan fungsi penglihatan, berkat kelebihan kandungan vitamin A di dalamnya. Vitamin A membantu menangkap cahaya di mata untuk penghantaran lebih lanjut ke otak.

Kekurangan vitamin A dapat meningkatkan risiko kebutaan malam, katarak, dan gangguan mata yang lain. Atas sebab ini, anda perlu menjaga pengambilan vitamin A melalui makanan, dan melakukan aktiviti untuk menjaga kesihatan mata, seperti melakukan senaman mata, cukup tidur, bersenam, dan menjalani pemeriksaan mata secara berkala.

Selain khasiat vitamin A dalam telur masin untuk kesihatan mata, nutrien ini juga dapat membantu kesihatan rambut dan menghasilkan sel-sel baru di dalam badan.

4. Elakkan risiko osteoporosis

Kalsium dan fosforus mempunyai manfaat untuk pengembangan tulang dan gigi, jadi telur asin sangat sesuai untuk dimakan oleh anak-anak dan remaja selama tempoh pertumbuhannya.

Selain kalsium dan fosforus, anda juga dapat menemui kalium dalam telur masin dalam jumlah yang cukup tinggi. Kalium atau kalium mempunyai fungsi dalam membantu penyerapan kalsium dalam tulang. Mineral ini juga membantu agar kalsium tidak terbuang melalui air kencing.

Pada orang dewasa - terutamanya wanita pascamenopause, pengambilan mineral ini dapat membantu mengurangkan risiko osteoporosis. Kajian yang diterbitkan dalam jurnal Penyelidikan dan Amalan Pemakanan membuktikan bahawa pengambilan kalium membantu mengekalkan ketumpatan mineral tulang atau ketumpatan mineral tulang (BMD), sambil mencegah osteoporosis.

5. Menjaga kesihatan ibu hamil dan janin

Berkat kandungan kalsiumnya yang tinggi, telur masin juga mempunyai khasiat penting untuk kesihatan ibu hamil dan janin. Semasa mengandung, keperluan kalsium pada wanita hamil meningkat untuk membantu perkembangan tulang dan gigi janin di dalam rahim.

Di samping itu, kandungan asid lemak omega-3 - terutamanya asid eicosapentanoic (EPA) dan asid docosahexanoic (DHA) - dalam telur juga dapat membantu perkembangan otak, sistem saraf, dan penglihatan bayi. Nutrien ini juga dapat menurunkan risiko kelahiran pramatang.

Malangnya, kandungan natrium yang tinggi dalam telur masin boleh mencetuskan hipertensi semasa mengandung yang memberi kesan negatif kepada perkembangan ibu dan janin. Rujuk doktor anda jika anda ingin mengambil telur masin semasa mengandung.

Telur asin tidak boleh dianggap makanan yang sihat, kerana…

Walaupun memiliki sejumlah nutrien penting, seperti protein, vitamin dan mineral, telur asin tidak dapat dianggap makanan yang sihat kerana mengandung kolesterol dan sodium yang tinggi. Apakah kesan kedua telur masin ini pada kesihatan badan anda?

1. Meningkatkan tahap kolesterol badan

Menurut Kalpana Bhaskaran, Penyelidikan Pemakanan dan Ketua Unit Penyelidikan Indeks Glikemik di Sekolah Sains Gunaan Politeknik Temasek, makan telur masin dapat meningkatkan kadar kolesterol dalam badan.

Ini kerana jumlah kolesterol yang terkandung dalam telur masin umumnya melebihi ambang harian yang disyorkan, iaitu 300 miligram. Telur masin dapat mengandung 300-600 miligram kolesterol, bergantung pada proses pembuatannya.

Sekiranya anda makan telur masin terlalu banyak, sudah tentu anda mempunyai risiko penyakit kolesterol tinggi, di mana tahap kolesterol LDL lebih tinggi daripada HDL dalam darah. Selain makanan, keadaan ini juga dapat disebabkan oleh kegemukan, kurang bersenam, tabiat merokok, usia, genetik, dan juga jantina.

Sekiranya anda tidak mengatasinya dengan segera, kolesterol tinggi dapat menyebabkan masalah kesihatan lain akibat komplikasi, seperti penyakit jantung koroner, serangan jantung, dan strok. Rujuk doktor anda sekiranya anda berisiko tinggi mendapat kolesterol tinggi.

2. Mengandungi sodium tinggi

Membuat telur masin yang sengaja menggunakan garam, menjadikan makanan ini tinggi kandungan natrium. Natrium adalah mineral yang juga berfungsi sebagai elektrolit. Bahan ini diperlukan oleh tubuh untuk menjaga keseimbangan elektrolit badan, menjaga kadar air di dalam dan di luar sel-sel badan, dan menyokong kerja otot dan saraf.

Terlalu banyak natrium jelas tidak baik untuk kesihatan, kerana banyak penyakit serius bersembunyi jika tubuh anda mempunyai natrium berlebihan. Makan makanan yang tinggi garam bermaksud memakan makanan yang kaya dengan sodium. Biasanya ini terdapat dalam makanan siap makan, diproses, atau dibungkus, termasuk telur itik masin

Sebenarnya, menurut Permenkes No. 28 tahun 2019 mengesyorkan pengambilan natrium pada orang dewasa hanya 1,500 miligram sehari. Sementara itu, dalam 100 gram telur masin dapat mengandungi sekitar 483 miligram natrium atau hampir sepertiga dari kadar kecukupan pemakanan yang disyorkan.

Pengambilan sodium atau garam yang berlebihan dapat menyumbang kepada kemunculan tekanan darah tinggi dan meningkatkan risiko penyakit jantung dan strok. Untuk mengelakkan risiko ini, anda disarankan untuk mengambil telur masin dengan bijak.

Kesan pengambilan garam berlebihan pada telur masin

Diet rendah garam dapat membantu anda mengelakkan tekanan darah tinggi atau darah tinggi. Peningkatan tekanan darah yang berlebihan boleh menyebabkan penyakit jantung.

Tugas jantung adalah mengepam darah untuk mengalir melalui saluran darah. Daya mampatan yang dihasilkan ketika darah mengalir dan mendorong ke dinding pembuluh darah diukur sebagai tekanan darah. Semakin tinggi tekanan darah, semakin sukar jantung bekerja dalam mengepam darah.

Tekanan darah tinggi atau hipertensi boleh mencetuskan penyakit serius lain, seperti strok, aterosklerosis (pengerasan arteri), kegagalan buah pinggang, dan kegagalan jantung. Sebenarnya, kajian saintifik membuktikan bahawa orang yang mengambil garam berlebihan mempunyai risiko lebih tinggi mati akibat serangan jantung.

Telur itik masin atau telur masin dan makanan olahan lain memang enak untuk dijadikan lauk tambahan. Tetapi anda masih harus mengelakkan makan telur asin terlalu banyak untuk masih dapat merasakan faedahnya dan mengelakkan risiko terkena hipertensi.

Sekiranya anda mempunyai keadaan kesihatan tertentu, anda harus mengelakkannya atau berjumpa dengan doktor atau pakar pemakanan anda sebelum memakan telur masin.

Recent Posts