Pelbagai Ciri-ciri Anda Digigit oleh Bed Bugs |

Pernahkah anda mendapati kulit di tangan atau kaki anda tiba-tiba gatal dan ruam merah ketika anda bangun? Ini mungkin merupakan gejala digigit oleh kutu tidur. Perosak kecil ini tentunya membuat anda jengkel dan tidak selesa ketika tidur.

Namun, anda mungkin tidak pasti sama ada ini disebabkan oleh kutu tidur atau gigitan nyamuk. Untuk lebih jelas, mari kita lihat gejala dan ciri-ciri digigit oleh kutu tidur dalam tinjauan di bawah.

Di mana bug tidur disembunyikan?

Walaupun namanya pepijat, perosak kecil ini tidak hanya mendarat di tilam, anda tahu! Bug tempat tidur juga boleh bersembunyi di permaidani, langsir, sofa, atau perabot lain di rumah.

Walau bagaimanapun, kutu jenis ini lebih sering tersembunyi di luar tilam lembap kerana timbunan peluh atau debu. Setelah malam jatuh, kutu tidur akan bergerak aktif dan mula menggigit kulit anda semasa tidur sehingga pagi.

Gejala digigit oleh kutu katil

Anda mungkin tidak sedarkan diri ketika digigit oleh kutu katil. Sebabnya, gejala yang disebabkan oleh gigitan pepijat tidak langsung membuat kulit anda meradang.

Bug katil akan mengeluarkan sejumlah kecil anestetik ke dalam badan anda sebelum menggigit. Itulah sebabnya kulit anda hanya akan bertindak balas terhadap gigitan kutu tidur dan berasa gatal selama beberapa hari selepas itu Garis Kesihatan.

Ramai orang sukar membezakan gejala gatal-gatal pada kulit yang disebabkan oleh gigitan nyamuk dan yang disebabkan oleh pepijat. Walaupun kedua-duanya gatal, berikut adalah gejala dan ciri khas kulit kerana digigit oleh kutu tidur.

  • Kulit merah dan bengkak, biasanya di wajah, leher, bahu, tangan, dan kaki. Sementara tanda gigitan nyamuk lebih kerap muncul di tumit dan tangan.
  • Keradangan pada kulit membentuk garis atau ketulan dalam kumpulan. Sedangkan tanda gigitan nyamuk pada umumnya berbentuk lebam kemerahan yang terpisah.
  • Terdapat bintik-bintik darah kering kecil di cadar atau pakaian yang dipakai untuk tidur.

Bilakah anda mesti berjumpa doktor?

Walaupun kelihatan remeh, sesetengah orang boleh mengalami reaksi alahan yang berlebihan kerana gigitan kutu tidur. Keadaan ini dikenali sebagai kejutan anafilaksis. Terutama jika anda alah kepada gigitan serangga, maka anda mungkin mengalami:

  • demam,
  • sukar bernafas,
  • kulit melepuh,
  • loya,
  • lidah bengkak, dan
  • degupan jantung tidak teratur.

Namun, tidak perlu risau. Digigit oleh kutu katil tidak akan menyebarkan penyakit berbahaya yang lain. Yang penting adalah berjumpa doktor dengan segera sekiranya reaksi alergi yang muncul cenderung berlebihan dan mengganggu tidur anda setiap malam.

Recent Posts