Mengatasi Gangguan Lidah Dimulai dengan Menjaga Kebersihannya

Berbanding dengan gigi, lidah adalah bahagian mulut yang sering diabaikan untuk kebersihan dan kesihatan. Walaupun membersihkan lidah sama pentingnya dengan menggosok gigi secara berkala dengan teknik yang betul. Kerana, terdapat beberapa gangguan pada lidah yang terjadi disebabkan oleh keadaan lidah yang kotor.

Dr. Puneet Ahuja, Perunding Kanan Pergigian Pembedahan di Institut Perubatan Aksi Sri Balaji India, mengatakan bahawa beberapa jangkitan boleh disebabkan oleh kebersihan lidah yang buruk.

Bagaimana mengatasi gangguan lidah?

Kesakitan pada lidah menjadi perubahan fizikal pada lidah yang dikenali sebagai glossitis adalah gangguan pada lidah akibat keradangan. Penyebabnya berbeza-beza, mulai dari faktor genetik, reaksi alergi, jangkitan, mulut kering, kekurangan zat makanan, dan trauma ke mulut.

Sebilangan besar penyebab glossitis mengehadkan diri dan tidak memerlukan rawatan yang serius. Mengamalkan kebersihan gigi dan mulut secara berkala dapat melegakan gejala keradangan lidah.

Berikut adalah rawatan khusus untuk merawat gangguan lidah seperti gejala glossitis.

 • Pencuci Mulut , menggunakan ubat kumur yang mengandungi kortikosteroid dan lidokain yang dapat melegakan eksaserbasi akut dari glossitis migrasi.
 • Vitamin B12 intramuskular , suntikan vitamin ini boleh dilakukan sekiranya anda menghidap glossitis atropik.
 • Ubat antikulat , jenis ubat ini dapat digunakan jika ada gejala yang berkaitan dengan jangkitan yis, misalnya sebagai ubat untuk glossitis rhomboid median.
 • Hentikan ubat yang mencetuskan glossitis Sekiranya anda berhenti menggunakan ubat diuretik, ubat diabetes, atau ubat penurun tekanan darah tinggi yang mencetuskan glossitis, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu.

Matlamat rawatan glossitis atau keradangan lidah adalah untuk mengurangkan bengkak dan kesakitan yang anda rasakan. Oleh itu, kebanyakan orang tidak perlu pergi ke hospital, kecuali lidahnya sangat bengkak.

Beberapa rawatan yang boleh dilakukan bermula dari tabiat harian yang dapat membantu mengurangkan keadaan termasuk yang berikut.

 • Penjagaan mulut yang baik dengan menerapkan teknik memberus gigi yang betul secara menyeluruh dan teratur.
 • Gunakan benang gigi (benang gigi) sekurang-kurangnya sekali sehari untuk membantu menggosok gigi.
 • Gunakan antibiotik atau ubat serupa untuk merawat jangkitan.
 • Ubah diet anda dan ambil suplemen untuk mengatasi kekurangan zat makanan yang boleh mencetuskan glossitis.
 • Elakkan makanan yang terlalu pedas atau panas, dan kurangkan pengambilan alkohol dan tembakau.

Rawatan dan rawatan glossitis yang perlu anda tentukan berdasarkan penyebabnya. Secara amnya, yang paling boleh anda lakukan ialah menjaga kebersihan dan kesihatan lidah anda.

Oleh itu, penting bagi anda untuk mengetahui cara menjaga kesihatan lidah yang baik untuk mengelakkan sejumlah jangkitan pada gangguan lidah yang boleh mempengaruhi kesihatan keseluruhan.

Seperti apa lidah yang sihat?

Lidah yang sihat berwarna merah jambu dengan bintik-bintik kecil yang disebut papillae yang mempunyai lapisan putih nipis di atasnya. Dr. Puneet Ahuja mengatakan bahawa lidah merah jambu bukanlah mitos, tetapi fakta yang perlu diketahui oleh semua orang.

Sekiranya lidah anda berwarna hitam, kuning, putih, bahkan merah, ini menunjukkan bahawa lidah anda mungkin tidak bersih atau dalam keadaan tidak sihat.

Bagaimana anda membersihkan lidah anda?

Mengabaikan penjagaan lidah boleh memberi kesan negatif. Lidah menunjukkan tanda-tanda masalah ketika berubah warna.

Dalam beberapa kes, perubahan warna lidah juga disertai dengan rasa sakit atau ketidakselesaan. Lidah yang berubah warna atau sakit dapat menunjukkan masalah kesihatan yang lebih serius, seperti kekurangan vitamin, AIDS, atau barah mulut.

Untuk mengelakkan pelbagai gangguan lidah yang mungkin berlaku, anda mesti menjaga lidah yang sihat dengan cara berikut.

1. Bersihkan lidah dengan pencuci lidah khas

Dr. Euan Swan dari Persatuan Pergigian Kanada di Ottawa mengatakan permukaan lidah boleh menyimpan banyak bakteria. Pengumpulan kuman pada lidah boleh menjadi salah satu penyebab bau mulut.

Bakteria yang terperangkap di lidah anda boleh bergerak ke bahagian lain mulut anda. Ini boleh menyebabkan penumpukan plak yang menyebabkan kerosakan gigi dan penyakit gusi dan mulut.

Oleh itu, dr. Ahuja berkata cara penting untuk menjaga kesihatan lidah adalah membersihkannya dengan menggunakan pembersih lidah khas. Anda boleh menggunakannya dengan menariknya dari pangkal ke hujung lidah. Ulangi aktiviti ini dua hingga tiga kali semasa proses pembersihan lidah.

Menurut Cleveland Clinic, membersihkan lidah dengan pembersih lidah atau pembersih lidah boleh membuang bakteria dan serpihan makanan yang tersekat pada lidah.

Selain itu, alat ini juga mampu mengurangkan sebatian sulfur yang sering menyebabkan bau mulut. Inilah cara membersihkan lidah anda dengan betul pembersih lidah.

 • pilih pembersih lidah diperbuat daripada plastik atau logam. Anda boleh mendapatkannya dengan mudah di kedai.
 • Semasa melihat di cermin, jagalah lidah anda. Kemudian tempelkan alat di bahagian dalam kawasan lidah.
 • Kemudian, tekan alat dan gerakkan ke hadapan.
 • Selepas itu, bilas mulut anda dengan air suam untuk menyingkirkan kotoran dan bakteria. Lakukan ini beberapa kali untuk hasil maksimum.
 • Kemudian basuh pembersih dengan air agar tetap bersih dan simpan di tempat yang kering.

Marc Lowenberg, seorang doktor gigi kosmetik di New York, mengatakan bahawa anda harus membersihkan lidah anda sekurang-kurangnya sekali sehari. Gunakan pembersih lidah selepas menggosok gigi sama ada pada waktu pagi atau malam.

Setelah menggunakan pembersih lidah, anda dinasihatkan untuk menggunakan ubat kumur tanpa alkohol atau berkumur dengan air suam.

2. Bersihkan lidah menggunakan berus gigi

Walaupun kurang berkesan, anda boleh menggunakan kaedah ini sebagai pilihan kedua dalam membersihkan lidah. Kaedah ini lebih mudah dilakukan dan diingat kerana secara amnya dilakukan setelah menggosok gigi.

Walau bagaimanapun, anda harus menggunakan kaedah ini dengan berhati-hati. Sebabnya, banyak orang yang sering melakukan kesalahan, seperti menggosok terlalu keras atau terlalu dalam. Lidah boleh cedera dan anda juga boleh muntah dari ini.

Kaedah selamat menggunakan berus gigi untuk membersihkan lidah termasuk yang berikut.

 • Pilih berus gigi yang lembut dan bersih.
 • Sambil melihat di cermin, lengkapkan lidah anda ke hadapan. Letakkan berus gigi di bahagian dalam lidah.
 • Kemudian, sikat perlahan-lahan berus gigi dari belakang ke depan,
 • Keluarkan air liur yang terkumpul dan berkumur beberapa kali dengan air bersih.
 • Lakukan ini setelah anda menggosok gigi untuk mendapatkan hasil yang maksimum.

3. Minum banyak air

Minum dua liter air setiap hari agar badan sentiasa terhidrat. Ia juga dapat membantu menjaga lidah anda merah jambu dan sihat kerana air membantu membersihkan bakteria di permukaan lidah anda dan menjadikannya lembap.

Mengonsumsi air yang mencukupi juga dapat mengelakkan mulut anda kering, yang berisiko mendorong pertumbuhan mikroba di permukaan lidah.

4. Berkumur dengan air garam

Untuk mengekalkan lidah yang sihat, anda boleh berkumur dengan air garam. Caranya, isi segelas setengah penuh dengan air suam dan masukkan setengah sudu teh garam ke dalamnya. Kemudian, gunakan cecair untuk membilas mulut anda.

Dalam artikel mengenai Jurnal Pergigian British mengatakan bahawa membilas air garam berguna untuk meningkatkan pH di rongga mulut sehingga dapat menghambat pertumbuhan bakteria.

5. Jangan gunakan perhiasan lidah

Melakukan tindik badan membawa risiko jangkitan pada badan. Menurut Persatuan Pergigian Kanada, risiko jangkitan menggunakan tindik lidah jauh lebih tinggi.

Ini kerana mulut dan lidah penuh dengan bakteria. Selain itu, perhiasan logam yang digunakan juga boleh merosakkan gigi dan gusi anda. Bahkan prosedur menindik lidah itu sendiri boleh merosakkan saraf yang boleh membuat lidah kehilangan kepekaannya.

Bagaimana membersihkan lidah bayi?

Sebagai ibu bapa, anda juga perlu menjaga kebersihan lidah bayi anda. Dalam beberapa keadaan, lidah bayi akan menjadi putih yang menyebabkan bayi menjadi rewel dan tidak mempunyai selera makan.

Lidah putih pada bayi adalah keadaan normal jika berlaku kerana sisa susu yang melekat pada lidah. Keadaan ini lebih kerap berlaku pada bayi dengan ikatan lidah. Noda-noda putih ini mudah dibersihkan dan biasanya hanya di kawasan lidah.

Sementara lidah putih bayi yang perlu diperhatikan disebabkan oleh jangkitan yis oral yang disebut Candida albicans juga dikenali sebagai oral thrush. Keadaan ini lebih sukar untuk disingkirkan dan boleh merebak ke bahagian lain dari rongga mulut, seperti pipi dan gusi dalaman.

Untuk membersihkan lidah bayi untuk mengelakkan jangkitan kulat dan masalah kesihatan mulut yang lain, anda boleh melakukan perkara berikut.

 • Siapkan kain kasa, kapas, atau kain bersih dengan segelas air minuman.
 • Basuh tangan anda dengan sabun sehingga bersih dan steril.
 • Balut hujung jari telunjuk dengan kain kasa, kapas, atau kain bersih dan lembapkan dengan air minum.
 • Posisikan bayi dalam keadaan selamat dan selesa, begitu juga ketika anda ingin menyusui.
 • Letakkan jari anda dengan lembut di sudut mulut bayi dan tunggu sehingga perlahan-lahan dibuka.
 • Gosok perlahan-lahan dengan corak bulat di permukaan lidah, lakukan perkara yang sama pada gusi dan pipi dalaman.
 • Lakukan kaedah ini sekurang-kurangnya sekali sehari atau selepas bayi menyusu.

Pada bayi yang belum tumbuh gigi, anda hanya perlu memperhatikan kebersihan gigi dan lidah mereka. Namun, jika gigi pertama bayi tumbuh sekitar usia 5-7 bulan, anda juga perlu menjaga gigi bayi untuk mengelakkan risiko berlakunya rongga.

Sekiranya terdapat masalah dengan lidah pada bayi, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan selanjutnya.

Recent Posts