Jenis Dadah dan Rawatan Kanser Payudara -

Setelah menjalani pemeriksaan barah payudara dan didiagnosis positif dengan penyakit ini, anda mesti segera menjalani rawatan. Rawatan ini diberikan untuk mengawal barah payudara, memanjangkan jangka hayat, dan bahkan dapat menyembuhkannya. Lalu, bagaimana merawat barah payudara dan ubat dan rawatan apa yang biasanya diberikan?

Pelbagai rawatan dan ubat untuk barah payudara

Terdapat beberapa cara untuk merawat barah payudara. Walau bagaimanapun, sebelum mencadangkan jenis rawatan yang tepat, doktor akan mempertimbangkan perkara berikut:

 • Jenis barah payudara yang anda ada.
 • Ukuran dan lokasi tumor ketulan atau payudara.
 • Penyebaran sel barah atau tahap barah payudara.
 • Status protein HER2, estrogen, dan progesteron.
 • Umur, termasuk sama ada anda pernah mengalami menopaus.
 • Hasil saringan atau ujian.
 • Keseluruhan keadaan kesihatan anda.
 • Keinginan diri.

Setelah mempertimbangkannya, berikut adalah beberapa pilihan untuk merawat dan merawat barah payudara, yang biasanya disyorkan oleh doktor:

1. Operasi

Pembedahan adalah kaedah utama yang umumnya dipilih untuk rawatan barah payudara. Terdapat beberapa jenis pembedahan barah payudara yang umumnya dilakukan, iaitu:

 • Pembedahan pemeliharaan payudara

Pembedahan ini, juga dikenali sebagai lumpektomi, dilakukan dengan membuang bahagian barah payudara bersama dengan sebahagian kecil tisu sihat di sekitarnya.

 • Mastektomi

Pembedahan mastektomi adalah prosedur untuk membuang payudara, salah satu atau kedua-duanya, untuk membuang sel barah.

 • Pembuangan nodus limfa

Pembedahan ini juga dikenali sebagai biopsi kelenjar getah bening sentinel atau biopsi kelenjar getah bening axillary, yang juga merupakan bentuk biopsi payudara. Ini secara amnya dilakukan untuk mengetahui sama ada barah payudara anda telah merebak ke kelenjar getah bening di sekitar payudara.

Pembedahan jenis ini membantu doktor mengetahui sama ada terdapat sel-sel kanser yang dapat dikeluarkan di kawasan tersebut.

 • Pembentukan semula payudara

Pembedahan ini dilakukan untuk memperbaiki atau memulihkan penampilan payudara setelah pembuangan tisu. Prosedur ini boleh dilakukan pada masa yang sama dengan penyingkiran tisu payudara atau di kemudian hari. Terdapat dua jenis pembedahan pembinaan semula payudara, iaitu menggunakan implan atau pembedahan kepak dengan menggunakan tisu dari bahagian lain badan anda, seperti perut, punggung, paha, atau punggung anda.

Sentiasa berjumpa dengan doktor anda mengenai pilihan prosedur pembedahan atau cara merawat barah payudara yang sesuai dengan keadaan anda.

2. Sinaran

Terapi radiasi atau radioterapi barah payudara dilakukan dengan menggunakan sinar-X berkuasa tinggi yang disasarkan untuk membunuh sel barah. Prosedur ini sering dilakukan untuk memusnahkan sel barah payudara yang terlepas atau tidak dikeluarkan semasa pembedahan.

3. Kemoterapi

Kemoterapi adalah kaedah untuk merawat barah, termasuk pada payudara, yang biasa diketahui oleh kebanyakan orang. Rawatan kemoterapi barah payudara dilakukan dengan menyuntik ubat secara langsung ke vena (melalui intravena) atau melalui mulut (oral).

4. Terapi yang disasarkan

Terapi yang disasarkan adalah cara merawat barah payudara dengan membunuh sel barah tanpa merosakkan sel yang sihat di sekitarnya. Rawatan ini secara amnya diberikan jika sel barah payudara anda menunjukkan HER2 positif (perubahan genetik yang dapat mencetuskan pertumbuhan sel barah).

Dadah dalam terapi yang disasarkan secara khusus dirancang untuk menyekat pertumbuhan dan penyebaran sel barah yang dilokalkan. Dadah yang biasa digunakan dalam terapi yang disasarkan termasuk:

 • Trastuzumab (Herceptin), yang diberikan untuk kanser payudara awal dan lanjut.
 • Pertuzumab (Perjeta), ubat ini diberikan sebelum atau selepas pembedahan untuk kanser payudara awal dan lanjut.
 • Ado-trastuzumab emtansine (Kadcyla atau TDM-1), dapat diberikan setelah pembedahan pada pesakit tahap awal atau tahap lanjut yang sebelumnya telah diberikan trastuzumab atau kemoterapi.
 • Fam-trastuzumab deruxtecan (Enhertu), umumnya untuk merawat barah payudara yang tidak dapat dikeluarkan dengan pembedahan atau telah merebak ke bahagian lain badan.
 • Lapatinib (Tykerb), ubat yang diberikan kepada pesakit pada tahap lanjut.
 • Neratinib (Nerlynx), ubat ini diberikan kepada pesakit dengan barah payudara peringkat awal setelah menjalani rawatan dengan trastuzumab selama setahun.
 • Tucatinib (Tukysa), yang biasanya digunakan untuk merawat pesakit lanjut usia.
 • inhibitor mTOR (sasaran mamalia rapamycin), ubat ini menyekat mTOR, protein yang membantu sel-sel barah tumbuh dan membahagi. Ini adalah ubat oral yang biasa diberikan kepada wanita yang sudah menopaus dan mempunyai barah payudara reseptor hormon HER2-positif.

Berhati-hati dengan kemungkinan penentangan ubat

Walau bagaimanapun, sebilangan orang boleh menjadi tahan terhadap ubat barah payudara, seperti lapatinib. Namun, sebuah kajian yang diterbitkan dalam jurnal CELL Reports menemukan ubat gabungan, iaitu perencat bromodomain BET, yang dapat mencegah perkembangan ketahanan terhadap lapatinib pada sel barah payudara positif HER2.

Sama dengan jenis terapi lain, cara merawat barah payudara dengan terapi yang disasarkan boleh menyebabkan kesan sampingan, seperti cirit-birit, kulit tangan dan kaki menjadi sakit, merah, lecet, dan mengelupas. Walau bagaimanapun, kesan sampingan terapi yang disasarkan untuk barah payudara positif HER2 umumnya boleh diterima.

Sentiasa berjumpa doktor untuk menentukan cara yang betul untuk merawat barah payudara.

5. Terapi hormon

American Cancer Society mengatakan dua daripada tiga kes barah payudara adalah positif reseptor hormon. Sel-sel barah dalam hal ini memiliki reseptor (protein) yang melekat pada hormon estrogen (positif-ER) dan / atau progesteron (PR-positif), yang membantu sel-sel barah tumbuh dan menyebar.

Dalam barah payudara jenis ini, terapi hormon adalah kaedah yang paling sesuai untuk merawatnya.

Terapi hormon untuk barah payudara adalah bentuk terapi sistemik. Dengan kata lain, ubat itu boleh masuk ke sel barah di semua bahagian badan, termasuk payudara. Tujuannya adalah untuk menjaga estrogen daripada memicu pertumbuhan sel barah.

Terapi hormon sering digunakan selepas pembedahan sebagai prosedur rawatan tambahan untuk barah payudara. Jenis terapi ini membantu mengurangkan risiko barah kembali selepas pembedahan.

Walau bagaimanapun, terapi hormon juga dapat diberikan sebelum pembedahan dimulakan. Di samping itu, terapi ini juga sering digunakan untuk merawat barah yang muncul semula selepas rawatan atau merebak ke bahagian tubuh yang lain.

Terdapat beberapa cara untuk melakukan terapi hormon, iaitu:

 • Menyekat reseptor estrogen

Ubat terapi hormon barah payudara yang biasa digunakan, iaitu smodulator reseptor estrogen elektif (SERM), seperti tamoxifen, raloxifen, dan toremifene.

 • Menurunkan tahap estrogen

Jenis ubat terapi hormon ini, iaitu inhibitor aromatase (menghentikan pengeluaran estrogen), seperti letrozole, anastrozole, dan exemestane.

 • Menghilangkan atau menekan fungsi ovari

Tindakan ini disebut penekanan ovari secara perubatan, yang dilakukan dengan menghilangkan atau menekan fungsi ovari, yang menghasilkan estrogen pada masa pramenopause. Dadah yang boleh digunakan dalam prosedur ini, yaitu goserelin dan leuprolide.

Rawatan barah payudara jenis ini menyebabkan kesan sampingan, seperti:

 • Suasana berubah.
 • Kilatan panas atau sensasi panas dari dalam badan.
 • Keputihan kering dan kerap keluar faraj.
 • Sakit kepala.
 • Mual.
 • Kesakitan atau kelembutan pada tulang.
 • Sakit di tempat suntikan.

6. Imunoterapi

Imunoterapi adalah cara merawat barah payudara dengan menggunakan ubat-ubatan yang merangsang sistem imun untuk mengenali dan memusnahkan sel-sel barah.

Contoh ubat untuk imunoterapi barah payudara adalah atezolizumab (Tecentriq) yang mensasarkan PD-11, protein yang terdapat pada beberapa sel tumor dan sel imun. Menyekat protein ini membantu meningkatkan tindak balas sistem imun terhadap sel barah payudara. Kemudian, tumor akan menyusut dan pertumbuhannya akan perlahan.

Atezolizumab diberikan secara intravena setiap 2 minggu. Sebagai tambahan, atezolizumab dapat digunakan bersama dengan abraxane (paclitaxel yang terikat albumin) untuk pesakit dengan barah payudara negatif tiga kali lipat yang tumornya menghasilkan protein PD-L1.

Walaupun berkesan, atezolizumab mempunyai kesan sampingan, seperti keletihan, batuk, mual, hilang selera makan, sembelit, dan cirit-birit. Kadang-kadang, ubat ini benar-benar menghilangkan kawalan sistem imun, sehingga sistem kekebalan tubuh mula menyerang bahagian tubuh yang sihat. Kesan sampingan ini boleh menyebabkan masalah serius dan mengancam nyawa.

Oleh itu, jika anda merasakan kesan sampingan baru setelah mengambil ubat ini, anda harus segera berjumpa doktor. Sekiranya kesan sampingan berbahaya bagi tubuh, doktor akan mengubah rawatan barah payudara dengan mencari alternatif, seperti kortikosteroid dosis tinggi.

Berapa lama rawatan atau ubat barah payudara diperlukan?

Tempoh rawatan barah payudara sangat berbeza dari orang ke orang. Sebabnya, keadaan badan, toleransi dadah, dan keparahan keadaan setiap orang berbeza.

Sebagai contoh, terapi radiasi boleh berlangsung selama lima hari berturut-turut atau tiga minggu, bergantung pada berapa banyak sesi terapi yang anda lakukan.

Begitu juga dengan kemoterapi, prosedur ini boleh memakan masa 12 minggu, tetapi ini tidak termasuk masa tambahan yang diperlukan sekiranya keadaan kesihatan anda bertambah buruk. Walaupun terapi hormon biasanya memakan masa lebih lama, sehingga bertahun-tahun.

Sehingga setiap cara untuk merawat barah payudara dicari secara optimum, ingatlah untuk selalu mengikuti saranan, cadangan, pesanan, dan cadangan doktor semasa menjalani rawatan barah payudara.

Sekiranya doktor anda menetapkan pantang larang tertentu, anda perlu mengikutinya agar rawatan barah payudara anda lebih berkesan. Jangan lupa berjumpa doktor dengan kerap mengikut jadual yang diberikan.

Pelbagai perubahan yang berlaku semasa rawatan barah payudara

Dadah dan pelbagai rawatan barah payudara boleh mengubah hidup anda. Berikut adalah beberapa perubahan dalam kehidupan yang mungkin berlaku pada anda semasa menjalani rawatan barah payudara:

 • Perasaan bercelaru

Anda mungkin merasa terkejut, sedih, marah, kecewa, takut, malah hancur ketika anda didiagnosis menghidap barah payudara. Mempunyai perasaan ini adalah perkara biasa, tetapi tidak terlalu lama. Bangun dan tetap positif dan minta pertolongan dan sokongan daripada mereka yang terdekat dengan anda.

 • Perubahan fizikal

Dadah dan rawatan untuk barah payudara menyebabkan kesan sampingan yang akan mengubah fizikal anda, seperti keguguran rambut, penurunan berat badan, atau perubahan bentuk payudara.

 • Masalah kesuburan

Kemoterapi dan terapi hormon boleh memberi kesan kepada kesuburan anda. Ini akan menjadikan anda tidak subur untuk sementara waktu atau bahkan secara kekal.

 • Kehidupan seks berubah

Perubahan hormon yang ketara akan membuat anda mengalami perubahan mood yang tidak menentu, penurunan nafsu seks, kekeringan faraj, dan keletihan, jadi hubungan seks dengan pasangan mungkin merupakan cabaran yang lebih sukar.

Pelbagai kesan sampingan rawatan barah payudara dan ubat-ubatan

Dadah dan rawatan untuk barah payudara mempunyai kesan sampingan jangka pendek yang mungkin anda rasakan. Kesan sampingan ini pastinya membuat anda merasa tidak selesa dan kadang-kadang boleh membuat keadaan kesihatan anda merosot.

Sekiranya anda mengalaminya, lebih baik berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat. Walau bagaimanapun, anda juga boleh mengikuti petua di bawah untuk menangani pelbagai kesan sampingan ubat ini.

 • Sakit tulang dan sendi

Anda secara amnya dapat merasakan kesan sampingan ini ketika menjalani rawatan terapi hormon. Selain ubat dari doktor, anda juga dapat merawat sakit tulang dan sendi dengan menggunakan kompres hangat atau sejuk, akupunktur, urut, dan mengekalkan berat badan yang ideal dengan mengamalkan diet yang sihat dan melakukan senaman secara teratur.

 • Kilatan panas

Sekiranya anda mengalami angin ahmar atau kilat panas, Anda boleh mencuba mengatasinya dengan memakai pakaian nipis, menyejukkan badan di penghawa dingin atau kipas angin, mandi sebelum tidur, urut, akupunktur, yoga, atau mengelakkan pengambilan lemak. Anda juga perlu mengelakkan pencetus kilat panas, seperti tekanan, merokok, alkohol, kafein, minuman panas, sauna, atau mandi air panas.

 • Keletihan

Cara mengatasi keletihan ketika anda merawat barah payudara adalah dengan cukup berehat dan menjadikan badan anda cergas. Anda perlu makan makanan yang sihat, bersenam secara teratur, tidur siang, menguruskan aktiviti harian anda, atau berlatih teknik lain, seperti akupunktur, meditasi, urut, atau yoga.

 • Keguguran rambut

Rambut gugur identik dengan rawatan barah, termasuk payudara. Sekiranya ini berlaku kepada anda, anda boleh memilih potongan rambut yang sangat pendek, menggunakan pelindung matahari untuk melindungi kepala anda, menjaga agar kepala anda tetap hangat, menggunakan rambut palsu termasuk mencari maklumat mengenai penjagaan rambut palsu yang betul, memakai topi, dan memastikan anda, keluarga dan saudara anda bersedia menerima perubahan penampilan anda.

 • Mual

Mual biasa berlaku semasa anda menjalani kemoterapi dan terapi lain dalam rawatan barah payudara. Untuk mengatasinya, anda perlu makan bahagian kecil tetapi sering, makan makanan yang tidak membuat anda mual, elakkan makanan berminyak, minum minuman bergas, dan duduk selepas makan.

Sebaliknya, anda perlu memenuhi pemakanan tubuh dengan memakan makanan untuk barah payudara, yang mengandungi serat, protein, antioksidan, dan beta karoten. Aktiviti fizikal atau senaman ringan diperlukan untuk menjaga kesihatan badan anda. Berunding dengan doktor anda mengenai aktiviti fizikal yang sesuai dengan keadaan anda.

Komplikasi rawatan barah payudara yang mungkin berlaku

Sebagai tambahan kepada kesan sampingan jangka pendek yang mungkin anda alami, ubat dan rawatan barah payudara juga boleh menyebabkan komplikasi jangka panjang. Namun, tidak semua pesakit akan mengalami komplikasi ini. Berikut adalah beberapa komplikasi yang mungkin timbul.

 • Lymphedema, yang merupakan keadaan kronik yang disebabkan oleh pengumpulan cecair limfa. Keadaan ini menyebabkan pembengkakan pada payudara, lengan, atau tangan pada bahagian badan yang dikendalikan.
 • Malah hati.
 • Masalah pergigian.
 • Osteoporosis.
 • Pembekuan darah.
 • Kebimbangan mengenai kehilangan ingatan dan fungsi kognitif.

Petua merawat pesakit barah payudara dalam rawatan

Hidup dengan barah payudara tidaklah mudah, baik bagi pesakit dan orang yang merawatnya. Bagi anda yang menjaga, secara amnya anda membantu pesakit dalam apa sahaja yang boleh membuat anda letih dan terdedah kepada kemurungan.

Untuk mengelakkan ini, anda boleh mengikuti petua di bawah dalam merawat pesakit barah payudara yang sedang menjalani rawatan:

 • Jangan buat semuanya sendiri. Pastikan ahli keluarga atau orang lain menolong anda.
 • Kadang-kadang melakukan aktiviti yang menyeronokkan dengan pesakit.
 • Berikan sokongan emosi kepada pesakit dengan menjadi pendengar yang baik terhadap perasaannya.
 • Beri diri anda masa ketika anda lapang.
 • Jangan lupa menjaga kesihatan anda sendiri.
 • Jaga komunikasi yang baik dengan pesakit.
 • Sekiranya anda adalah pasangan pesakit, anda perlu menjaga hubungan yang harmoni dan intim dengan pesakit.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found