Perkembangan Jantung Janin dari Trimester Pertama hingga Ketiga

Bagi bakal ibu bapa, salah satu detik paling intim semasa mengandung adalah mendengar degupan jantung bayi di dalam kandungan. Nah, anda sudah tahu bagaimana tahap perkembangan jantung janin di rahim? Inilah langkah-langkah yang perlu anda pelajari.

Perkembangan jantung janin pada setiap peringkat

Tahap berikut perkembangan jantung janin di rahim:

Tahap satu perkembangan jantung janin, pembentukan tiub dan degupan jantung

Memetik dari Apa Yang Harus Diharapkan, pada usia satu bulan atau 4 minggu kehamilan setelah pembuahan, secara amnya degupan jantung janin tidak dapat didengar walaupun jantung sudah mulai berkembang.

Perlu diingat, pada tahap perkembangan ini, tiub hati yang menjadi embrio jantung janin akan terbelah menjadi dua bahagian, jantung dan injap.

Nah, pada minggu ke-5 kehamilan biasanya bunyi degupan jantung janin dapat didengar. Sekiranya anda belum dapat mendengar hati, itu baik dan jangan risau. Saya

Ini kerana biasanya degupan jantung baru akan didengar dengan jelas setelah memasuki minggu ke-12 kehamilan.

Sementara itu, pada minggu ke-6 kehamilan, perkembangan jantung janin mencapai pembentukan 4 rongga jantung, iaitu venus sinus, atrium primitif, ventrikel primitif dan bulbus cordis. Biasanya jantung janin akan berdegup pada 110 kali seminit.

Pada minggu ke-9 dan ke-10, degupan jantung janin akan meningkat menjadi 150-170 degupan seminit. Ini hampir dua kali ganda daripada kadar jantung dewasa yang normal.

Tetapi selepas minggu 9 dan 10, degupan jantung janin akan berkisar antara 110-160 denyutan seminit.

Pada masa inilah doktor atau bidan biasanya mula meletakkan alat ultrasound genggam (USG) yang dipanggil doppler di perut anda untuk mengesahkan dan merakam bunyi degupan jantung janin.

Tahap dua perkembangan jantung janin, pemeriksaan ultrasound dan kecacatan jantung kongenital

Pada peringkat kedua, pemeriksaan perkembangan jantung janin merangkumi ujian ultrasound dan kecacatan jantung kongenital. Berikut adalah perincian pemeriksaan mengikut usia kehamilan setiap trimester:

Trimester pertama

Kadang-kadang antara 6 hingga 9 minggu kehamilan, doktor akan melakukan ultrasound pada perut wanita hamil. Ini dilakukan sebagai pengesahan kehamilan atau anggaran tarikh lahir pada trimester pertama ini.

Sekiranya pertumbuhan dan perkembangan jantung janin berada dalam keadaan baik, wanita hamil akan mendengar degupan jantung bayi untuk pertama kalinya pada kehamilan 9 minggu. Denyut jantung janin adalah kira-kira 170 degupan seminit.

Trimester kedua

Sementara itu, semasa ultrasound trimester kedua, doktor akan memeriksa struktur jantung bayi dan melihat apakah ada masalah (dikenali sebagai cacat jantung kongenital) atau tidak dan adakah ia boleh dirawat.

Kira-kira 36,000 bayi (atau 9 dari setiap 1,000 bayi) yang dilahirkan setiap tahun mengalami kecacatan jantung kongenital. Namun, tidak semua kecacatan jantung kongenital dapat dikesan sejak bayi masih dalam kandungan.

Walau bagaimanapun, pengesanan kecacatan jantung pada bayi sangat berguna bagi doktor dalam menentukan tempat atau hospital jantung mana yang boleh dijadikan tempat bersalin mengikut masalah perubatan yang dialami bayi anda.

Berita baiknya adalah bahawa kebanyakan kecacatan jantung kongenital dapat diperbaiki dan diatasi jika dikesan lebih awal dan dirawat secara berkala.

Sekiranya anak anda mengalami kecacatan jantung kongenital, kanak-kanak itu perlu kerap mengunjungi pakar kardiologi dari kecil hingga dewasa.

Trimester ketiga

Perkembangan jantung janin agak matang pada masa ini. Walau bagaimanapun, sistem peredaran darah bayi akan terus berjalan dengan perlahan dan stabil sehingga kehamilan 40 minggu.

Uniknya, sistem peredaran darah semasa janin dan selepas mereka dilahirkan adalah berbeza. Ketika dalam kandungan, bayi akan bernafas melalui oksigen ibu yang mengalir melalui saluran darah.

Kemudian setelah dilahirkan, bayi akan bernafas melalui paru-paru. Ingat, sebelum kelahiran, paru-paru bayi tidak berfungsi kerana janin tidak bernafas di dalam rahim.

Tahap tiga perkembangan jantung janin, dapat didengar melalui stetoskop

Pada usia kehamilan 12 minggu, sumsum tulang bayi pada amnya mula menghasilkan sel darah. Kemudian, pada minggu ke-17, otak janin mula mengatur degupan jantung sebagai persediaan untuk kelahiran seterusnya.

Sementara itu, dalam 3 minggu ke depan, iaitu minggu ke-20, ibu bapa dapat mendengar degupan jantung janin melalui stetoskop. Kadang-kadang alat ultrasound khas diperlukan untuk memeriksa jantung janin antara minggu ke-18 dan ke-24 kehamilan.

Pada tahap ini juga, kapilari janin telah mula mengalirkan darah melalui arteri jantung ke tisu ke seluruh badan bayi. Ia juga membolehkan darah yang terdeoksigenasi kembali ke paru-paru.

Ini menjadikan saluran darah kecil berubah menjadi komponen utama sistem peredaran janin yang berkaitan dengan perkembangan jantung.

Denyutan jantung janin berubah sepanjang kehamilan

Denyut jantung janin berubah sepanjang kehamilan kerana masih berkembang.

Biasanya, degupan jantung pertama janin bermula antara 90 hingga 110 denyutan seminit pada minggu pertama kehamilan.

Kemudian ia akan meningkat pada kehamilan 9-10 minggu, degupan jantung janin biasanya mencapai 140-170 denyutan seminit.

Selepas itu, degupan jantung janin akan kembali normal, sekitar 110 hingga 160 degupan seminit. Perkembangan degupan jantung janin berbeza-beza semasa mengandung pada setiap perundingan dengan doktor.

Doktor akan memeriksa semua jenis degupan jantung janin, termasuk pecutan (kenaikan jangka pendek dalam denyutan jantung) dan penurunan (penurunan kadar jantung). Untuk pecutan, sekurang-kurangnya 15 kali seminit yang berlangsung selama 15 saat, ini adalah tanda jantung janin yang sihat.

Sementara itu, perlambatan dibahagikan kepada tiga jenis, pemboleh ubah awal, lambat, dan tidak teratur. Perlambatan awal biasanya adalah degupan jantung yang normal. Walaupun lambat boleh menjadi tanda bahawa janin tidak sihat.

Sekiranya perlambatan tidak teratur, degupan jantung janin bergerak sangat dinamik dan perbezaannya agak jauh. Walaupun di monitor denyut jantung, ia kelihatan seperti bergerigi.

Keadaan ini berlaku kerana penerimaan aliran darah yang tidak stabil melalui tali pusat. Corak ini berbahaya untuk perkembangan jantung janin.

Sekiranya doktor mempunyai kebimbangan mengenai alat pacu jantung janin, degupan jantungnya terlalu perlahan, cepat, atau tidak teratur, ini adalah tanda bahawa janin mempunyai masalah dengan jantungnya.

Doktor akan melakukan echocardiogram janin untuk memeriksa keadaan perkembangan jantung janin dengan lebih lanjut.

Petua untuk menjaga kesihatan jantung janin

Berdasarkan penjelasan di atas, jantung bayi akan berkembang dengan cepat semasa dalam kandungan. Jadi, ibu memerlukan penjagaan tambahan untuk memaksimumkan pertumbuhan dan perkembangan jantung janin.

Berikut adalah perkara penting yang harus anda lakukan semasa mengandung:

Pengambilan asid folik

Untuk membantu perkembangan jantung janin, mengambil lebih banyak asid folik sebelum dan semasa kehamilan. Ini bertujuan untuk mencegah dan membantu mengelakkan penyakit jantung kongenital pada bayi.

Elakkan rokok dan asap

Elakkan rokok dan merokok kerana pakar mendiagnosis bahawa ibu yang merokok semasa mengandung boleh menyebabkan kecacatan jantung.

Selain itu, untuk menjaga perkembangan jantung janin, juga mengelakkan pengambilan alkohol dan ubat-ubatan haram.

Jaga gula darah

Sekiranya anda menghidap diabetes jenis 2 atau diabetes kehamilan, pastikan gula darah anda terkawal semasa mengandung.

Kerana ibu yang menghidap diabetes berkait rapat dengan peningkatan risiko kecacatan jantung pada bayi. Periksa secara rutin dengan pakar obstetrik mengikut jadual untuk terus memantau perkembangan jantung janin.

Recent Posts