Cecair Pecahan: Bolehkah Ini Menyebabkan Kehamilan? •

Anda lelaki pasti tertanya-tanya mengenai cecair yang keluar sebelum ejakulasi atau cecair pra-ejakulasi. Cecair yang keluar tidak banyak, berbeza dengan cairan yang keluar ketika terjadi ejakulasi. Kemudian adakah cecair ini mengandungi sperma? Sekiranya cecair mengandungi sperma, bolehkah kehamilan berlaku? Mari lihat penjelasannya.

BACA JUGA: Panduan Penting untuk Seks yang Selamat

Adakah cecair pra-ejakulasi?

Ramai yang mengesyaki bahawa cecair pra-ejakulasi sama dengan air mani yang dikeluarkan semasa ejakulasi. Cecair pra-ejakulasi berasal dari kelenjar Cowper - kelenjar sangat kecil yang terletak di pangkal zakar. Fungsi cecair ini adalah untuk melumasi uretra, memudahkan air mani mengalir keluar.

Rangsangan seksual mencetuskan cecair ini keluar. Setiap lelaki mempunyai kapasiti yang berbeza untuk cecair pra-ejakulasi. Terdapat banyak cecair sebelum ejakulasi berlaku, ada yang sama sekali tidak keluar semasa hubungan seksual. Bagi anda yang tidak mengeluarkan cecair sebelum ejakulasi, tenang, mungkin jumlah cecair yang dihasilkan oleh kelenjar Cowper tidak banyak.

Adakah cecair pra-ejakulasi mengandungi sperma?

Sebenarnya, tidak seperti cecair pra-ejakulasi, sperma dihasilkan oleh testis. Jadi, cecair dan sperma pra-ejakulasi berasal dari dua bahagian zakar yang berlainan. Kami segera menganggap bahawa cecair itu bebas dari sperma. Adakah benar?

Ternyata, berdasarkan kajian yang melibatkan 27 orang, yang dipetik dari NCBI, mendapati 10 dari 27 orang mempunyai sperma dalam cairan pra-ejakulasi mereka. Sebilangan sampel yang tinggal tidak menemui sperma dalam cairan ejakulasi mereka.

BACA JUGA: Manfaat dan Risiko Menelan Sperma Semasa Seks Oral

Namun, cairan yang dikeluarkan sebelum ejakulasi cukup kecil, sekitar 4 ml, sperma yang terkandung di dalam cairan juga cukup kecil. Walaupun air mani yang keluar semasa ejakulasi, sperma sangat banyak di dalamnya. Rata-rata, setiap lelaki mempunyai kepekatan sperma yang sama dalam cecair pra-ejakulasi. Tetapi mengapa semua lelaki tidak mengeluarkan cecair pra-ejakulasi yang mengandungi sperma?

Baiklah, keadaan badan setiap orang berbeza. Cecair sebelum ejakulasi pada setiap lelaki dipengaruhi oleh makanan dan ubat yang dimakannya. Sudah tentu, apabila seseorang menggunakan ubat-ubatan tertentu, kepekatan sperma dalam cairan pra-ejakulasi akan berkurang. Keadaan ini juga boleh dikaitkan dengan tahap kesuburan.

Tetapi jangan bimbang, anda tidak dapat langsung menganggap bahawa ketiadaan sperma dalam cairan pra-ejakulasi bermakna lelaki itu tidak subur. Sekali lagi, adalah perlu untuk meneroka beberapa faktor pencetus.

Bolehkah cecair pra-ejakulasi membuat anda hamil?

Baiklah, ini adalah soalan yang dinantikan. Sperma yang terkandung dalam cairan pra-ejakulasi kecil, tetapi para penyelidik juga menyarankan agar selalu menggunakan kondom ketika melakukan hubungan seks. Para penyelidik juga tidak menyimpulkan bahawa penemuan sperma meningkatkan risiko kehamilan, tidak bermaksud anda bebas dari risiko kehamilan kerana cairan pra-ejakulasi. Anda dan pasangan anda tidak tahu sama ada cecair itu mengandungi sperma atau tidak.

Kehamilan boleh berlaku ketika sperma berada di dalam atau di sekitar bukaan faraj. Kami tidak tahu dengan tepat sperma mana yang berjaya menyuburkan telur. Untuk itu, seks selamat mesti dilakukan. Selain itu, lelaki tidak selalu tahu kapan mereka akan ejakulasi, walaupun ada yang berjaya menarik kembali zakar mereka sebelum terjadi ejakulasi.

BACA JUGA: Mengapa "Ejakulasi Luaran" Masih Boleh Menyebabkan Kehamilan

Bolehkah cecair pra-ejakulasi menyebarkan penyakit kelamin?

Tetapi mengeluarkan zakar sebelum ejakulasi, tetap menjadi seks yang berisiko. Ia bukan hanya kehamilan. Penyakit kelamin juga boleh disebarkan melalui cecair pra-ejakulasi ini. Anda mungkin menganggap bahawa hanya sebilangan besar air mani yang boleh menyebabkan kehamilan dan penyebaran penyakit kelamin.

Seperti yang dijelaskan di atas, cecair ini dihasilkan oleh kelenjar Cowper. Contohnya dalam kes gonorea. Jangkitan ini menyerang uretra dan kelenjar yang membantu pembiakan manusia. Bakteria dan virus dapat menjangkiti kelenjar Cowper, sehingga bakteria dan virus sangat mungkin merebak semasa seks oral. Ya, bakteria boleh bergerak walaupun tanpa ejakulasi.

Kelenjar Cowper sangat mudah dijangkiti bakteria, di mana bakteria dapat bertahan lama pada kelenjar. Bukan hanya gonore, HIV juga dapat menular melalui cairan pra-ejakulasi. Penyelidik dalam skala kecil mendapati bahawa HIV dijumpai dalam cairan pra-ejakulasi. Inilah sebabnya mengapa anda masih perlu mengamalkan seks selamat.

BACA JUGA: 5 Langkah Menjamin Seks Selamat Sekiranya Pasangan Anda Mempunyai HIV

Recent Posts