Kekuatan dan Kelemahan Keperibadian ISFJ, dan Kerjaya yang Sesuai

Adakah anda mempunyai jenis keperibadian ISFJ? Berdasarkan data dari Ball State University, ISFJ adalah jenis keperibadian yang paling biasa di populasi dunia dengan peratusan 13.8 peratus. Sementara itu, jenis keperibadian lain, seperti INFJ, INTJ dan INFP, berada di bawah angka tersebut. Apakah ciri-ciri orang dengan jenis keperibadian ISFJ? Pada pendapat anda, kerjaya apa yang sesuai dengannya? Berikut adalah maklumat lengkap untuk anda.

Keperibadian seseorang boleh berubah, benarkah?

Apa maksud ISFJ?

ISFJ adalah salah satu daripada 16 jenis keperibadian menurut Petunjuk Jenis Myers-Briggs (MBTI). Petunjuk ini dikembangkan oleh Isabel Briggs Myers dan Katharine Briggs, berdasarkan teori jenis keperibadian yang dikemukakan oleh Carl G. Jung.

Melalui penunjuk ini, seseorang dapat mengenal pasti jenis keperibadian, kekuatan, dan keutamaannya ke depan, termasuk kerjaya. Jenis keperibadian dikenal pasti berdasarkan empat skala utama, iaitu: Extraversion (E) - Introversi(Saya), Sensasi (S) - Intuisi (N), Berfikir (T) - Perasaan (F), dan Menilai (J) - Menganggap (P).

Berdasarkan skala ini, ISFJ adalah jenis keperibadian dengan watak utama introversi(I), sensasi (S), perasaan (F), dan judging (J). Untuk menjadi jelas, berikut adalah makna setiap watak ISFJ:

 • Introversi Ini bermaksud bahawa orang ini mempunyai watak introvert atau lebih suka menghabiskan masa bersendirian.
 • Sensasi Ini bermaksud bahawa orang ini lebih suka maklumat yang konkrit dan terperinci daripada idea, konsep, atau gambaran besar.
 • Perasaan bermaksud bahawa orang ini membuat keputusan berdasarkan emosi atau perasaan dan nilai daripada maklumat objektif.
 • Mengadili bermaksud orang ini lebih suka sesuatu yang dirancang dan disusun daripada sesuatu yang spontan dan fleksibel.

Menurut The Career Project, seseorang yang mempunyai ISFJ keperibadian sering mendapat nama panggilanPelindung"(Pelindung) atau"Pengasuh”(Pengasuh) kerana kesungguhannya untuk menolong dan melayani orang lain. Dia cenderung ingin memberi sumbangan kepada masyarakat, terutama ketika mengurus orang lain.

Kelebihan jenis keperibadian ISFJ

Seseorang dengan jenis keperibadian ISFJmempunyai tanda atau ciri khas, baik positif dan negatif. Berikut adalah kelebihan atau ciri positif keperibadian ISFJ:

 • Berstruktur

Orang dengan keperibadian ISFJ adalah individu yang tersusun, teratur, dan teratur dalam semua aspek. Perwatakan ini membuatnya senang melakukan rutin berulang dan berurutan. Dia menjadi bersemangat dan bertanggungjawab dalam melaksanakan tugas-tugas yang memerlukan rutin ini.

 • Hangat dan bertimbang rasa terhadap orang lain

Seseorang yang mempunyai keperibadian ini adalah individu yang ramah, baik, penyayang, dan penyayang. Dia terkenal dengan keprihatinannya untuk menolong orang lain dan memastikan bahawa orang lain selamat dan sihat, tanpa mengharapkan apa-apa balasan atau balasan.

 • Bersemangat

Walaupun dia kelihatan pendiam, dia adalah pekerja keras yang serius dan boleh dipercayai. Dia memberi sepenuh perhatian untuk menyelesaikan tugas-tugas yang perlu dilakukannya.

 • Berhati-hati

Individu dengan keperibadian ISFJ memberi tumpuan kepada perincian kecil daripada konsep dan gambaran besar. Oleh itu, dia cenderung teliti dan tajam dalam melakukan sesuatu, memikirkan ketepatan, dan mempunyai ingatan yang baik mengenai perincian kecil.

 • Setia

Sikapnya yang rajin dan peka terhadap perasaan orang lain menjadikannya tumbuh menjadi orang yang setia dan setia. Dia sering membentuk ikatan emosi dengan tempat kerja yang dia rasa dia berdedikasi.

Kelemahan keperibadian ISFJ

Berikut adalah sifat negatif keperibadian ISFJ:

 • Tenang atau malu

Tidak seperti watak ekstrovert, sifatnya yang introvert menjadikannya cenderung pendiam dan pemalu. Sebenarnya, kadang-kadang orang salah menafsirkannya sebagai tingkah laku sombong, walaupun ini tidak berlaku.

 • Tertutup dan sukar untuk meluahkan perasaan

Kepekaan dan keprihatinannya terhadap orang lain sebenarnya menyukarkannya untuk meluahkan fikiran dan perasaannya. Daripada berkongsi perasaan, dia sering menekannya. Bahkan kadang-kadang, hingga menimbulkan perasaan negatif terhadap orang lain.

 • Tidak suka perubahan

Individu yang mempunyai watak ISFJ suka perkara yang teratur dan teratur. Oleh itu, dia sering tidak suka bekerja dalam keadaan di mana peraturannya sentiasa berubah. Dia juga dapat merasa kesal dan jengkel jika orang lain melanggar atau mengabaikan peraturan, walaupun ungkapan ini tidak selalu ditunjukkan.

 • Selalunya dipandang rendah

Sifatnya yang rajin, boleh dipercayai dan jarang mengharapkan apa-apa sebagai balasan atas usahanya menjadikannya kadang-kadang dipandang rendah dan dimanfaatkan oleh orang lain. Inilah yang kadang-kadang membuat dia menyimpan emosi hingga ke penderitaan.

 • Sering mengabaikan kepentingannya sendiri

Dia terlalu mementingkan perasaan dan keperluan orang lain, sehingga kadang-kadang dia mengabaikan kepentingannya sendiri. Dia juga cenderung berusaha melakukan semua pekerjaannya daripada memaksa orang lain membantunya. Ini menjadikannya sering terlalu banyak bekerja, merasa letih atau menyebabkan kekejangan otot.

Kerjaya yang sesuai dengan keperibadian ISFJ

Seseorang dengan jenis keperibadian ISFJ umumnya akan berkembang maju di persekitaran di mana dia dapat memperhatikan keperluan orang lain, seperti perawat. Dengan menjadi jururawat, dia dapat menunjukkan keperihatinannya kepada orang lain sambil menggunakan kemahiran dan keinginannya untuk bekerja secara teratur mengikut prosedur.

Walaupun dia mempunyai watak introvert, dia cenderung memiliki kemahiran sosial yang kuat kerana kepekaannya terhadap perasaan orang lain. Oleh itu, dia cenderung mengalami masalah sebagai jururawat, dan dapat berinteraksi dan memahami pesakit.

Walau bagaimanapun, kejururawatan bukanlah satu-satunya kerjaya yang sesuai dengan keperibadian ISFJ. Pekerjaan di bidang kesihatan lain juga dikatakan sesuai untuk seseorang yang mempunyai keperibadian ini, seperti doktor atau ahli farmasi.

Selain kesihatan, seseorang dengan keperibadian ini juga cenderung sesuai dengan bidang kerjaya lain yang mengutamakan perkhidmatan dan berkaitan dengan segala sesuatu yang tersusun. Berikut adalah beberapa pilihan kerjaya yang biasanya sesuai dengan ISFJ:

 • Pekerja sosial
 • Kaunselor
 • Cikgu
 • Akauntan
 • Jurubank
 • Setiausaha
 • Pentadbir
 • ahli psikologi
 • Penyedia penjagaan kanak-kanak
 • Pengurus pejabat

Kalkulator BMI

Recent Posts