Gejala Alahan Makanan, Dari Ringan Hingga Parah

Ketam adalah salah satu makanan laut yang enak yang boleh merosakkan lidah. Tetapi sayangnya, ramai yang mengadu pening setelah memakannya. Sekiranya anda mengalaminya, mungkin anda mempunyai alergi terhadap ketam.

Sebabnya, alahan makanan boleh menyebabkan pening yang muncul segera atau beberapa jam setelah memakannya. Jadi, apa lagi gejala alergi makanan yang mungkin juga berlaku?

Pelbagai gejala alahan makanan yang boleh muncul

Pada dasarnya, reaksi alergi dicetuskan oleh makanan yang mengandungi jenis protein tertentu. Apabila protein ini memasuki tubuh, sistem imun akan mengenalinya sebagai bahan berbahaya yang menimbulkan ancaman. Akibatnya, tubuh juga menghasilkan antibodi yang disebut imunoglobulin E (IgE).

Antibodi akan bergerak ke arah sel yang akan melepaskan histamin. Kehadiran histamin dalam aliran darah inilah yang menyebabkan gejala alergi setelah anda memakan makanan ini, salah satunya adalah pening yang anda alami setelah makan ketam.

Biasanya alahan tidak hanya menyebabkan satu gejala tetapi ada gejala lain yang menyertainya. Pelbagai gejala lain yang biasanya muncul adalah gatal, sesak nafas, sakit perut, atau bengkak di beberapa bahagian badan seperti bibir, muka, dan tekak.

Walau bagaimanapun, alahan juga boleh menyebabkan gejala yang teruk dan mengancam nyawa, ini dikenali sebagai anafilaksis. Sekiranya anda pernah mengalami gejala ini, anda mesti segera mendapatkan bantuan perubatan.

Anda harus tahu, gejala yang dialami oleh setiap orang boleh berbeza-beza bergantung kepada penyebab alergi makanan. Anda juga tidak akan selalu merasakan gejala yang sama setiap kali anda mengalami reaksi alahan.

Alahan Punca Tersembunyi dalam Makanan Anda

Gejala alahan makanan ringan

Biasanya gejala alergi boleh berlaku kira-kira beberapa minit selepas makanan memasuki badan. Namun, ada juga yang mengalami gejala hanya beberapa jam kemudian. Berikut adalah beberapa gejala alahan makanan yang biasa.

1. Ruam merah

Salah satu gejala yang paling biasa yang akan dialami setelah memakan alergen makanan adalah munculnya ruam merah pada kulit. Ruam merah ini muncul kerana adanya histamin yang mencetuskan keradangan di bawah kulit.

Pada sesetengah orang, ruam boleh bertahan lebih lama bergantung pada seberapa cepat sistem imun badan bertindak balas terhadap alergen dalam makanan. Selain itu, penampilan gejala ini juga dipengaruhi oleh jenis atau berapa banyak pemicu alergi makanan yang telah dimakan.

2. Gatal

Kemunculan ruam merah yang menjadi gejala biasanya juga diikuti dengan sensasi gatal pada kulit. Gatal berlaku kerana tisu kulit mempunyai sel khas yang berfungsi melindunginya dari bahan asing. Dalam kes ini, sel khas ini berfungsi melindungi kulit daripada alergen yang masuk ke dalam badan.

Kadang kala, reaksi gatal ini juga boleh berlaku pada bahagian badan lain yang tidak mengalami ruam. Melancarkan American College of Allergy Asthma and Immunology (ACAAI), gatal dapat dirasakan di bumbung mulut, lidah, bibir, atau tekak.

Sekiranya anda mula merasa gatal dan ruam pada kulit, anda tidak boleh menggaru dengan segera kerana ini akan menjadikan gatal lebih teruk dan bertahan lebih lama. Menggaru kulit juga akan meningkatkan risiko kecederaan dan jangkitan.

3. Mual dan muntah

Mual dan muntah yang anda alami setiap kali anda makan makanan tertentu juga boleh berlaku sebagai gejala alahan makanan. Reaksi ini datang dalam usaha melindungi anda dengan mendorong penghapusan makanan alergenik.

Sistem imun manusia yang mengeluarkan antibodi dan histamin akan menyebabkan keradangan yang akan diterima oleh otak sebagai isyarat bahaya kepada tubuh. Otak akan memerintahkan tubuh mengeluarkan makanan dengan mengeluarkannya melalui mulut.

Selain mual dan muntah, anda juga mungkin mengalami ketidakselesaan dalam bentuk kekejangan perut atau kembung.

4. Cirit-birit

Simptom pencernaan lain yang disebabkan oleh alergi makanan adalah cirit-birit. Sama seperti penjelasan sebelumnya, histamin dan antibodi yang dilepaskan akan mencetuskan keradangan pada organ pencernaan. Tindak balas ini mendorong sistem pencernaan segera menghilangkan alergen dari badan sehingga habis.

5. Bengkak

Bengkak boleh muncul di sekitar bibir, lidah, atau mata. Gejala ini juga dikenali sebagai angioedema. Pembengkakan ini juga boleh berlaku di kerongkong. Tisu bengkak kerana terdedah kepada alergen makanan akan menyebabkan penyempitan rongga.

Gejala alahan ini dapat bertahan satu hingga tiga hari setelah memakan makanan yang mencetuskan alergi. Kadang-kadang gejala ini juga disertai dengan gatal.

6. Gangguan pernafasan

Selepas keradangan berlaku di saluran radang yang melewati makanan, gejala seperti sesak nafas dapat terjadi. Sistem imun yang mengesan alergen menghasilkan histamin, yang menyebabkan saluran pernafasan menjadi radang dan membengkak dan mengeluarkan lendir.

Kerana reaksi ini, kerongkong menyempit, mencegah udara mengalir masuk dan keluar secara normal. Setiap penyedutan dan pernafasan akan menyebabkan bunyi siulan yang disebut wheezing.

Gejala alahan makanan yang teruk

Apabila reaksi alergi tidak segera diubati, gejala akan bertambah buruk dari masa ke masa. Terutama jika anda terus memakan makanan yang mengandungi alergen dan memakannya dalam jumlah besar, akibatnya sistem imun anda akan mengeluarkan lebih banyak bahan kimia juga.

Gejala alahan yang teruk yang berkembang dengan cepat juga disebut anafilaksis. Anafilaksis menjadikan sistem imun badan melepaskan sejumlah besar bahan kimia yang akan menyebabkan kejutan anafilaksis. Tekanan darah anda turun secara tiba-tiba, saluran udara juga sempit dan menyekat pernafasan.

Sebenarnya, gejala yang dialami serupa dengan gejala ringan, tetapi mempunyai intensiti yang lebih tinggi dan boleh melemahkan. Gejala kejutan anafilaksis akibat alahan makanan juga disertai dengan penurunan tekanan darah yang drastik, degupan jantung yang lemah, kesukaran bernafas, hingga pening yang boleh membuat anda kehilangan kesedaran.

Kejutan anaphylactic tentunya sangat berbahaya dan boleh mengancam nyawa jika tidak dirawat dengan segera kerana boleh berhenti bernafas atau degupan jantung. Orang yang mengalami reaksi ini harus segera mendapat suntikan epinefrin dan pergi ke UGD.

Anafilaksis lebih cenderung berlaku pada orang yang pernah mengalami anafilaksis sebelumnya, orang yang menderita asma atau lebih daripada satu jenis alergi, dan orang yang mempunyai keadaan lain seperti penyakit jantung atau sel darah putih yang berlebihan.

Alergi atau intoleransi, apa perbezaan antara keduanya?

Mungkin sesetengah orang berpendapat bahawa alahan dan intoleransi adalah perkara yang sama, memandangkan terdapat beberapa gejala yang serupa seperti mual, sakit perut, muntah, dan cirit-birit. Walau bagaimanapun, sebenarnya alahan dan intoleransi adalah perkara yang berbeza.

Intoleransi makanan berlaku kerana tubuh tidak mempunyai enzim khas yang dapat mencerna jenis makanan tertentu. Intoleransi juga dapat disebabkan oleh penyakit Celiac, penyakit kekebalan tubuh yang membuat seseorang tidak dapat makan makanan yang mengandung protein gluten. Tubuh terlalu sensitif terhadap bahan kimia dalam makanan boleh mencetuskan intoleransi.

Perbezaannya dengan gejala alergi makanan, gejala intoleransi makanan muncul dengan perlahan dan kebanyakkannya hanya akan berlaku setelah memakan sejumlah besar makanan. Intoleransi makanan tidak akan menyebabkan kematian, tetapi gejalanya dapat membuat tubuh anda merasa sakit dan tidak selesa, dan menyerang sistem pencernaan lebih banyak.

Bilakah anda mesti berjumpa doktor?

Kadang kala reaksi alergi akan hilang dengan sendirinya, tetapi jika gejalanya bertambah buruk, jangan ragu untuk memeriksanya. Oleh itu, anda harus segera berjumpa doktor sementara reaksi alahan masih berlaku sehingga masalah itu dapat didiagnosis dengan segera.

Terutama jika simptomnya dirasakan beberapa kali setelah anda makan makanan tertentu. Anda perlu melakukan beberapa pemeriksaan untuk mengetahui sama ada anda mempunyai alahan makanan. Sekiranya anda mengesyaki anda mempunyai alahan, doktor akan merujuk anda untuk ujian selanjutnya.

Bukan itu sahaja, anda juga harus mula membaca label maklumat mengenai ramuan yang terdapat dalam produk makanan atau minuman yang akan dimakan. Doktor anda mungkin memberi nasihat mengenai pertolongan cemas yang harus anda lakukan sekiranya anda secara tidak sengaja mengambil alergen.

Ketahui juga gejala yang boleh muncul dengan teliti. Sekiranya anda mempunyai alergi yang teruk, selalu ada pucuk epinefrin di tangan sekiranya berjaga-jaga dan segera ke bilik kecemasan apabila gejala timbul. Perlu diingat bahawa suntikan ini mesti dibeli dengan preskripsi doktor.

Recent Posts