Apakah Diet Sihat? |

Diet berkait rapat dengan usaha memotong bahagian makanan untuk menurunkan berat badan. Diet setem juga lebih melekat pada orang gemuk dan juga kegemukan. Adakah betul? Apa sebenarnya maksud diet yang sihat?

Diet yang sihat bukan hanya untuk menurunkan berat badan

Diet adalah penyerapan perkataan Inggeris yang secara harfiah bermaksud "makanan yang biasanya dimakan". Jika diteliti lebih jauh, sebenarnya perkataan "diet" berakar pada bahasa Yunani Kuno yang bermaksud "cara hidup".

Oleh itu, Diet sebenarnya adalah tabiat makan yang menjadi gaya hidup.

Jadi, jika tabiat makan anda penuh dengan makanan berlemak, anda boleh mengatakan bahawa anda menjalani diet berlemak. Sekiranya anda terbiasa makan makanan bergula, anda menjalani diet tinggi gula. Kemudian, begitu juga yang lain.

Hanya dalam beberapa dekad kebelakangan ini, istilah "diet" lebih popular didefinisikan sebagai cara atau kaedah untuk membatasi bahagian makanan dan memilih sumber makanan untuk mencapai tujuan tertentu, yang biasanya menurunkan berat badan.

Istilah diet kini dapat ditafsirkan sebagai rancangan makan termasuk cadangan dan pantang larang untuk menguruskan keadaan tertentu. Contohnya termasuk diet Mediterranean untuk penyakit jantung dan diet DASH untuk mengawal kolesterol dan darah tinggi.

Secara sederhana, diet tidak hanya dilakukan untuk menurunkan berat badan. Peraturan diet mempunyai banyak tujuan lain, bergantung pada individu. Satu perkara yang pasti: Diet yang sihat adalah kebiasaan makan makanan berkhasiat seimbang.

Setelah kita menjelaskan apa sebenarnya diet, kita dapat menyimpulkan bahawa setiap orang dari semua lapisan masyarakat dan peringkat umur boleh menjalani diet: lelaki, wanita, bayi, kanak-kanak, remaja, dewasa, hingga orang tua.

Bilakah seseorang mesti melakukannya?

Sebenarnya tidak ada peraturan khusus yang menetapkan masa terbaik untuk anda memulakan diet. Kerana seperti yang dijelaskan sebelumnya, diet pada dasarnya adalah kebiasaan makan yang menjadi gaya hidup.

Anda boleh mula mengubah tabiat makan anda menjadi lebih baik, walaupun dari saat ini, dengan memilih makanan berkhasiat tinggi untuk memenuhi keperluan pemakanan anda. Dengan kata lain, anda boleh memutuskan untuk menjalani diet pada bila-bila masa.

Diet yang sihat dan seimbang membantu organ tubuh berfungsi dengan berkesan. Sekiranya anda tidak mendapat nutrien yang mencukupi, anda akan lebih mudah terkena penyakit, jangkitan, keletihan, dan ketahanan badan anda juga akan berkurang.

Bolehkah orang sihat diet?

Sekali lagi ditekankan bahawa diet adalah gaya hidup untuk mengubah diet yang lebih sihat. Walaupun anda dalam keadaan sihat, diet yang sihat tetap penting.

Orang yang mempunyai berat badan yang ideal adalah baik untuk menjalani diet, asalkan diet yang sihat dengan pemakanan seimbang untuk mengekalkan tubuh yang sihat.

Ia tidak hanya terhad kepada orang yang sihat. Orang yang sakit, ingin menurunkan atau menambah berat badan, atau untuk tujuan lain untuk menyokong kesihatan juga boleh menjalani diet.

Sudah tentu, lakukan diet dengan peraturan tertentu mengikut nasihat pakar pemakanan setelah anda berunding dengannya.

Bagaimana melakukan diet yang sihat?

Perlu perubahan untuk menyokong kejayaan diet sihat anda. Sama ada pada diet, bahagian makanan, dan jenis makanan.

Jenis makanan yang dapat menyokong diet yang sihat termasuk sayur-sayuran, buah-buahan, daging tanpa lemak, ikan, kacang, biji, susu rendah lemak, yogurt biasa. (yogurt biasa), dan kanji.

Sementara itu, ada jenis makanan yang tidak digalakkan dan anda harus mengehadkan pengambilannya semasa diet. Berikut adalah senarai.

  1. Produk berasaskan gula seperti makanan tinggi gula dan minuman bergula.
  2. Sumber lemak trans seperti daging berlemak, susu krim penuh, makanan goreng, makanan segera, marjerin.
  3. Lemak tepu seperti keju, ais krim, santan, mentega, marjerin.

Pastikan anda makan pelbagai makanan dalam jumlah yang seimbang. Untuk mempermudah sesuatu, anda boleh mencuba membahagikan bahagian setiap jenis makanan pada satu pinggan makan yang sihat.

Cara Praktikal untuk Mengukur Bahagian Makanan untuk Mengekalkan Berat

Pengambilan sayur-sayuran dan buah biasanya maksimum, jadi anda perlu mengisi separuh pinggan anda dengan jenis makanan ini. Pilih sayur-sayuran dan buah-buahan dengan pelbagai jenis dan warna.

Seterusnya, isi seperempat pinggan anda dengan sumber karbohidrat seperti nasi, roti, atau pasta. Untuk lebih sihat, pilih biji-bijian lain seperti beras perang atau gandum memandangkan makanan ini mempunyai kesan yang lebih ringan pada gula darah.

Anda boleh mengisi baki suku dengan sumber protein yang sihat seperti ikan dan daging tanpa lemak. Anda boleh makan daging merah atau daging yang diproses seperti sosej, tetapi tidak terlalu kerap.

Anda boleh memasak makanan dengan cara yang sihat dengan memanggang, mengukus atau mendidihnya. Sekiranya anda ingin menggorengnya, gunakan minyak sayuran seperti zaitun, kanola, atau jagung untuk alternatif yang lebih sihat.

Di samping itu, sesuaikan bahagian makanan dengan keperluan kalori harian. Pada hakikatnya, kunci utama dalam menjalani diet yang sihat adalah makan secara sederhana dan seimbang.

Recent Posts