Fungsi Enzim Amilase dalam Pencernaan |

Sistem pencernaan yang kompleks memerlukan sejumlah enzim untuk tubuh menyerap nutrien dan salah satunya adalah enzim amilase. Lihat apa fungsi enzim amilase dalam pencernaan di bawah!

Apakah amilase?

Amylase adalah enzim pencernaan yang bertindak pada kanji makanan. Enzim amilase memainkan fungsi penting dalam memecah makanan menjadi molekul karbohidrat yang lebih kecil.

Tubuh manusia biasanya menghasilkan enzim di dua tempat, iaitu kelenjar air liur di mulut (air liur amilase) dan di pankreas (pankreas amilase).

Fungsi enzim amilase

Fungsi utama enzim amilase dalam pencernaan adalah memecah ikatan glikosidik dalam molekul kanji. Iaitu, enzim pencernaan ini mengubah nutrien karbohidrat menjadi gula sederhana.

Selain itu, amilase terbahagi kepada tiga jenis, iaitu:

 • alpha-amilase,
 • beta-amilase, dan
 • gamma-amilase.

Ketiga-tiga enzim amilase ini masing-masing bertindak pada bahagian yang berbeza dari molekul karbohidrat. Jika dilihat berdasarkan lokasi di mana ia dihasilkan, berikut adalah beberapa peranan enzim pencernaan ini.

Amilase air liur

Salivary amylase adalah enzim yang dihasilkan oleh kelenjar air liur di mulut anda. Enzim ini memulakan proses mencerna makanan dengan memecah kanji semasa anda mengunyah.

Amilase kemudian akan menukar serpihan makanan menjadi maltosa (jenis karbohidrat yang lebih kecil). Sekiranya makanan berkanji seperti nasi atau kentang mulai pecah di mulut anda, anda mungkin akan merasakan sedikit rasa manis ketika maltosa dilepaskan.

Amilase pankreas

Sebenarnya, pankreas menghasilkan sekitar 40% enzim amilase, yang melakukan fungsi penting dalam pencernaan makanan.

Pada mulanya, enzim ini akan melengkapkan pencernaan karbohidrat dan menghasilkan glukosa. Glukosa adalah molekul kecil yang diserap dalam darah anda dan dibawa ke seluruh badan anda.

5 Gejala Umum Gangguan Pencernaan dan Kemungkinan Sebab

Periksa tahap enzim amilase

Memandangkan enzim amilase mempunyai fungsi penting dalam tubuh, ada kalanya anda perlu mengetahui tahap enzim pencernaan ini melalui ujian amilase darah.

Ujian amilase biasanya digunakan untuk membantu mendiagnosis dan memantau pankreatitis akut atau kronik (radang pankreas), serta masalah pankreas lain.

Ujian ini juga boleh digunakan bersamaan dengan ujian lipase untuk mengesan penyakit pankreas.

Anda mungkin diminta menjalani pemeriksaan ini jika anda mengalami sejumlah gejala gangguan pankreas dan masalah pencernaan lain, seperti:

 • loya atau muntah,
 • sakit perut yang teruk,
 • demam, dan
 • hilang selera makan.

Penyakit kerana masalah dengan amilase

Sekiranya amilase berada dalam julat normal, ini bermakna enzim ini akan menjalankan fungsinya dengan betul. Walau bagaimanapun, tahap amilase yang terlalu tinggi dapat menunjukkan masalah dalam badan. Berikut adalah penyakit yang mempengaruhi tahap enzim amilase.

1. Penyakit pankreas

Secara amnya, kadar amilase yang tinggi dalam darah boleh menjadi tanda masalah dengan pankreas, seperti pankreatitis akut.

Amilase dalam darah selalunya 4-6 kali lebih tinggi daripada biasa pada pankreatitis akut. Peningkatan ini boleh berlaku 4-8 jam selepas kecederaan pada pankreas.

Sebenarnya, tahap amilase ini dapat terus meningkat sehingga penyebabnya dirawat sepenuhnya. Ketika dirawat, kadar amilase akan menurun dan mulai kembali normal untuk memainkan fungsi dalam proses pencernaan.

Sebagai tambahan kepada pankreatitis akut, masalah pankreas lain yang boleh mempengaruhi tahap amilase termasuk:

 • pankreatitis kronik,
 • asites pankreas,
 • pseudocyst, atau
 • trauma pankreas.

2. Masalah dengan air liur

Salah satu penyakit yang mempengaruhi air liur dan mempengaruhi tahap enzim amilase adalah parotitis. Parotitis dikatakan meningkatkan isoamilase jenis-S kerana beberapa perkara, seperti:

 • trauma kelenjar air liur atau pembedahan,
 • sinaran ke kawasan leher yang mempengaruhi kelenjar parotid, dan
 • saluran air liur calculi.

Kelenjar air liur juga boleh rosak kerana penyalahgunaan alkohol yang telah memasuki tahap kronik. Sebabnya ialah tahap amilase air liur tiga kali lebih tinggi daripada biasa pada sesetengah pesakit alkoholisme.

3. Penyakit buah pinggang dan hati

Bukan hanya penyakit pankreas, fungsi ginjal dan hati yang terganggu juga mempengaruhi tahap amilase, yang tentu saja dapat mengganggu fungsi enzim ini.

Sebagai contoh, kegagalan buah pinggang boleh mencetuskan peningkatan isoamilase jenis S dan jenis P. Sementara itu, penyakit hati (hati) dari hepatitis atau sirosis dapat memicu lonjakan amilase yang sama.

4. Gangguan usus

Gangguan usus, termasuk apendisitis, peritonitis, dan penyumbatan usus, biasanya menyebabkan peningkatan kadar amilase.

Ini berlaku kerana peningkatan penyerapan amilase dari lumen usus. Sementara itu, perforasi (pembentukan lubang) di usus dikaitkan dengan kebocoran kandungan usus ke dalam peritoneum (membran dinding organ) yang menyebabkan keradangan.

Keadaan ini juga membolehkan penyerapan amilase merentasi peritoneum yang meradang. Akibatnya, hiperamilasemia (tahap amilase tinggi) berlaku.

5. Gangguan lain

Selain penyakit yang telah disebutkan, ada sejumlah kondisi yang juga dapat memicu kadar amilase dalam darah, yaitu:

 • gastroenteritis (selesema perut),
 • ulser perut,
 • kolesistitis,
 • makroamilasemia,
 • kehamilan ektopik, dan
 • kesan sampingan ubat-ubatan tertentu.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai fungsi enzim amilase dan masalah yang berkaitan, sila berjumpa doktor.

Recent Posts