Cara Mengatasi Bengkak Tangan Kerana Menggunakan Infus

Seperti prosedur perubatan secara umum, infus juga mempunyai beberapa kesan sampingan. Salah satunya adalah jangkitan pada tempat suntikan infus yang membuat tangan membengkak.

Kawasan suntikan infusi terdedah kepada jangkitan kerana ia menjadi "sempadan" antara bahagian dalam badan dan persekitaran luar. Jadi, apa cara untuk mencegah dan merawat tangan yang bengkak akibat penggunaan infus?

Mencegah bengkak tangan kerana infusi

Tidak hanya dos infusi yang dipertimbangkan, kawasan infus juga harus dipantau secara berkala untuk memastikan tidak ada masalah atau komplikasi yang berpotensi. Pemantauan dilakukan sekurang-kurangnya setiap jam, termasuk pada waktu malam.

Jururawat bertanggungjawab sepenuhnya untuk memantau. Walau bagaimanapun, pesakit dan keluarga juga dapat turut serta dalam membantu memantau dan melaporkannya kepada perawat jika masalah berlaku.

Semasa anda mengambil bahagian dalam pemantauan, Anda juga pada masa yang sama mencegah komplikasi seperti pendarahan, jangkitan, dan tangan yang bengkak akibat infusi.

Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan bengkak tangan daripada infus, termasuk:

  • Rawat kawasan suntikan infus. Jarum infusi boleh keluar jika tiub infusi ditarik. Oleh itu, anda perlu lebih berhati-hati agar tiub infusi tidak keluar semasa anda tidur, berjalan, atau melakukan aktiviti lain.
  • Pastikan kawasan suntikan infusi kering. Ini akan mengurangkan risiko jangkitan dan mencegah jarum tergelincir.
  • Pastikan kawasan suntikan infusi mudah dilihat. Jururawat perlu memeriksa keadaan infusi semasa anda tidur. Dengan membuat IV mudah dilihat, perawat dapat memeriksanya tanpa harus membangunkan anda.
  • Perhatikan gejala komplikasi. Berhati-hatilah jika kawasan suntikan infus terasa sakit, gatal, atau mati rasa. Jangan mengganggu infus dan segera melaporkan gejala ini kepada perawat.

Cara mengatasi tangan yang bengkak kerana menggunakan IV

Sumber: Terapi Tangan Gurun dan Fizikal

Sekiranya langkah pencegahan tidak cukup berkesan untuk melindungi tangan anda dari bengkak, mungkin ada faktor lain yang menyebabkan tangan anda membengkak dengan IV. Cuba berjumpa doktor untuk mencari penyebabnya.

Anda juga boleh menggunakan beberapa kaedah mudah untuk melegakan bengkak tangan. Berikut adalah beberapa daripadanya:

1. Kompres panas atau sejuk

Suhu yang hangat dapat mengendurkan otot dan meningkatkan aliran darah ke tangan. Sementara suhu sejuk dapat mengurangkan rasa sakit dan bengkak. Anda boleh menggunakan keduanya secara bergantian mengikut keperluan.

Gunakan tuala lembut agar kulit tidak bersentuhan langsung dengan sumber panas atau sejuk. Hadkan penggunaan kompres hingga 20 minit dan biarkan kulit berehat sebelum menggunakan kompres lagi.

2. Regangan tangan dan pergelangan tangan

Kadang-kadang, cairan tubuh dapat terkumpul di tangan dan memperburuk pembengkakan di tangan daripada menggunakan IV.

Meregangkan tangan dan pergelangan tangan akan melancarkan peredaran cecair sehingga tangan secara beransur-ansur kembali normal.

Pilih pergerakan regangan ringan untuk mengelakkan kesakitan. Contohnya, dengan memutar pergelangan tangan, memautkan tangan, atau menggerakkan ibu jari. Berhenti meregang jika tangan anda sakit.

3. Angkat tangan yang bengkak

Cuba angkat tangan anda yang bengkak sehingga lebih tinggi dari hati anda. Kekalkan kedudukan ini selama 30 minit dan ulangi beberapa kali sehari. Lakukan dengan kerap setiap hari.

Anda juga boleh melakukannya semasa tidur, dengan meletakkan tangan di atas bantal tinggi. Pergerakan ini berguna untuk meningkatkan aliran darah ke jantung sehingga mengurangkan bengkak.

Tangan yang bengkak selepas infus akan kembali normal setelah beberapa hari. Selama itu, pastikan anda memastikan tempat suntikan tetap bersih dan perhatikan tanda-tanda jangkitan.

Segera berjumpa doktor sekiranya tempat suntikan infusi terasa gatal, terbakar atau berdarah. Jangan minum ubat atau melakukan perkara lain kerana ia boleh memperburuk jangkitan.

Recent Posts