Anak-anak tanpa gigi kerana gigi dewasa mereka tidak tumbuh dengan segera, adakah itu normal?

Sebagai ibu bapa, anda tidak perlu risau apabila anda melihat anak tanpa gigi pada masa pertumbuhannya. Kerana gigi yang tercabut akan segera digantikan oleh gigi kekal - alias gigi dewasa. Namun, bagaimana jika gigi kekal tidak bertahun-tahun tumbuh? Apa yang menyebabkannya? Ketahui melalui tinjauan berikut.

Adakah normal gigi anak tidak bergigi dan gigi baru tidak tumbuh?

Manusia secara amnya akan mengalami dua tempoh tumbuh gigi. Pertama, gigi bayi mula tumbuh ketika bayi berusia 6 bulan dan berterusan sehingga 2 hingga 3 tahun.

Memasuki usia lima tahun, kanak-kanak akan mengalami gigi susu jatuh dan kemudian diganti dengan gigi kekal atau gigi dewasa. Pertumbuhan gigi kekal biasanya memakan masa satu minggu hingga enam bulan dari saat gigi bayi jatuh.

Namun, sebenarnya sebilangan kanak-kanak yang gigi susu jatuh tidak segera tumbuh gigi baru. Ini malah berterusan selama bertahun-tahun. Akibatnya, gigi anak hilang dan kadang-kadang membuatnya merasa tidak selamat.

Dennis J. McTigue, seorang profesor pergigian pediatrik di Ohio State University di Amerika Syarikat, memberitahu Pusat Bayi bahawa keadaan ini adalah perkara biasa. Kes ini disebut sebagai letusan tertangguhiaitu kelewatan gigi kekal.

Apakah penyebab gigi kekal anak tumbuh lambat?

Sumber: What Up Up Fagans

Pada dasarnya, gigi kekal berasal dari kuman gigi yang terdapat di gusi sejak lahir. Selagi ada kuman gigi, gigi yang tercabut tentu akan segera diganti dengan pertumbuhan gigi baru.

Walau bagaimanapun, sebilangan orang sebenarnya tidak mempunyai gigi kekal di gusi mereka. Ini bermaksud bahawa apabila gigi bayi jatuh, ia tidak mempunyai gigi ganti yang dapat menggantikan gigi yang hilang. Ini mungkin merupakan salah satu penyebab anak-anak tidak bergigi sejak sekian lama.

Gigi kekal yang tidak tumbuh pada kanak-kanak juga boleh disebabkan oleh trauma gigi. Trauma gigi boleh berupa gigi yang jatuh kerana jatuh atau pukulan keras ke kepala atau langsung pada gigi.

Apabila gigi jatuh sebelum waktunya, ini akan menyebabkan kawasan sekitar gigi yang hilang berdarah di dalam gusi. Ini boleh menyebabkan gigi anak kelihatan hitam dan gigi kekal sukar tumbuh.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor lain yang boleh menyebabkan gigi kekal anak tidak tumbuh dengan cepat setelah gigi bayi jatuh, termasuk:

1. Genetik

Faktor keturunan atau genetik boleh mempengaruhi perkembangan anak, termasuk pertumbuhan giginya. Sekiranya anda mengalami kelewatan gigi kekal berbanding dengan rakan sebaya, kemungkinan anak anda juga akan mengalami masalah yang sama.

2. Status pemakanan

Kanak-kanak yang kekurangan zat makanan cenderung mengalami kelewatan pertumbuhan gigi kekal. Sebabnya ialah gigi dan gusi kanak-kanak tidak mendapat nutrien yang mencukupi untuk memaksimumkan pertumbuhannya. Kesannya, gigi kanak-kanak tumbuh lambat.

3. Jantina

Kanak-kanak perempuan pada umumnya bercakap lebih pantas daripada kanak-kanak lelaki. Sebenarnya, ini juga mempengaruhi kesihatan gigi dan gusi.

Gadis, rata-rata, mula tumbuh gigi pada usia empat hingga enam bulan, lebih awal daripada kanak-kanak lelaki. Oleh itu, kemungkinan pertumbuhan gigi kekal juga cenderung lebih cepat dan mudah daripada kanak-kanak lelaki.

4. Postur

Kanak-kanak yang mempunyai perawakan yang besar cenderung tumbuh gigi kekal dengan lebih mudah daripada kanak-kanak yang bertubuh kecil. Di samping itu, bayi pramatang cenderung tidak mengalami gigi palsu kekal berbanding bayi jangka panjang.

5. Penyakit tertentu

Dalam kes yang jarang berlaku, masalah pergigian kekal disebabkan oleh pengerasan gusi. Apabila gusi anak mengeras, gigi kekal akan mengalami kesukaran untuk mencari jalan keluar sehingga mereka dapat tumbuh dan menggantikan gigi bayi yang hilang. Kesannya, pertumbuhan gigi kekal anak terbantut.

Selain itu, faktor hormon juga dianggap berperanan kuat dalam perkembangan gigi. Inilah sebabnya mengapa kanak-kanak dengan penyakit tiroid cenderung mengalami gigi yang lebih perlahan daripada kanak-kanak yang sihat.

Oleh itu, bagaimana anda menjadikan gigi kekal anak anda tumbuh semula?

Menjaga kesihatan gigi anak anda bukan sahaja tanggungjawab anak anda, tetapi tugas utama anda. Itulah sebabnya mengapa kanak-kanak memerlukan pemeriksaan gigi secara berkala setiap enam bulan, seperti yang disarankan oleh Kementerian Kesihatan. Bukan hanya untuk menjaga kesihatan gigi, ia juga dapat mencegah masalah gigi pada anak seawal mungkin.

Sekiranya gigi anak anda hilang terlalu lama, bawa anak anda ke doktor gigi dengan segera. Doktor mungkin melihat kelengkapan gigi anak anda dengan bantuan sinar-X. Sekiranya masih ada kuman gigi di tempat gigi jatuh, maka anda hanya perlu menunggu masa untuk gigi kekal tumbuh.

Walau bagaimanapun, jika gigi anak anda hilang dalam masa yang lama kerana gusi cenderung keras, doktor mungkin membuat sayatan kecil untuk memudahkan gigi kekal tumbuh. Walau bagaimanapun, sekali lagi ini jarang berlaku pada kanak-kanak.

Recent Posts