Filariasis (Kaki Gajah): Gejala, Punca, Dadah, dll. •

Definisi filariasis

Filariasis, atau lebih dikenal sebagai elephantiasis, adalah penyakit parasit yang disebabkan oleh cacing filarial.

Cacing seperti benang ini hidup di dalam sistem limfa manusia (kelenjar getah bening). Itulah sebabnya penyakit ini disebut juga filariasis limfa.

Dalam sistem limfa, cacing akan mempengaruhi sistem ketahanan badan dan menyebabkan jangkitan.

Penyakit ini menjadikan beberapa bahagian badan anda membengkak, terutama pada kaki, lengan, dan alat kelamin luar. Namun, kemungkinan payudara juga akan membengkak.

Filariasis adalah penyakit kronik yang boleh memberi kesan jangka panjang. Anda akan mengalami kesakitan dan pembengkakan badan untuk masa yang lama untuk kehilangan keupayaan seksual.

Seberapa biasa filariasis?

Filariasis atau elephantiasis adalah keadaan yang cukup biasa di negara tropika dan subtropika, seperti Afrika, Pasifik Barat, dan Asia.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menganggarkan bahawa 886 juta orang di 52 negara berisiko dijangkiti penyakit ini.

Bahkan pada tahun 2000, lebih daripada 120 juta orang dijangkiti, dan 40 juta daripadanya cacat.

Data dari Kementerian Kesehatan menunjukkan fakta bahawa dari tahun 2002 hingga 2014 kes filariasis kronik terus meningkat di Indonesia. Kes kecacatan tertinggi akibat filariasis berlaku di wilayah Nusa Tenggara Timur.

Keadaan ini boleh berlaku pada pesakit dari segala usia dan dapat diatasi dengan mengurangkan faktor risiko. Bincangkan dengan doktor anda untuk maklumat lebih lanjut.

Recent Posts