8 Kelebihan Sarang Burung Walet yang sangat disesalkan |

Sarang burung walet telah lama diproses menjadi makanan eksotik dengan harga jualan yang hebat. Namun, di sebalik harga yang terlalu tinggi, sarang burung walet juga dicari kerana dipercayai mempunyai pelbagai kandungan khasiat dan manfaat untuk tubuh. Ayuh, lihat penjelasan yang lebih mendalam mengenai faedah sarang burung walit melalui tinjauan ini!

Kandungan nutrien di sarang burung walet

Seperti namanya, bahan makanan ini berasal dari sarang burung walit. Sarang burung walet ini tinggal di Asia Tenggara, salah satunya di Indonesia.

Pada mulanya, burung walet membuat sarang dari air liurnya yang dilakukan secara beransur-ansur sehingga mengeras dengan sendirinya.

Burung ini biasanya tinggal di gua, tekstur air liurnya yang melekit berfungsi untuk merekatkan sarang ke langit-langit atau dinding atas gua sehingga tidak mudah jatuh.

Menariknya, air liur menelan bukan hanya air liur biasa. Air liur Swallow terbuat dari protein yang juga tinggi kalsium, zat besi, kalium, dan magnesium.

Itulah sebabnya, sarang burung walet mengandungi nutrien yang diperlukan oleh badan sambil mempunyai banyak faedah kesihatan.

Menurut maklumat pemakanan yang terdapat di halaman Data Komposisi Makanan Indonesia, 100 gram (g) sarang burung walet (mentah) mengandungi komposisi pemakanan berikut:

 • Tenaga: 281 kalori (Cal)
 • Protein: 37.5 g
 • Lemak: 0.3 g
 • Karbohidrat: 32.1 g
 • Kalsium: 485 miligram (mg)
 • Fosforus: 18 mg
 • Zat besi: 3 mg

Berdasarkan kandungan nutrisi ini, sarang burung walet boleh menjadi sumber protein, karbohidrat, dan sedikit lemak.

Sarang burung walet juga mengandungi glikoprotein yang lebih larut dan dilengkapi dengan kandungan antioksidan yang lebih tinggi daripada kandungan sup ayam dan ikan.

Selain itu, pelbagai vitamin dan mineral juga melengkapkan nutrien di sarang burung walet yang memberikan khasiatnya sendiri.

Kelebihan sarang burung walet untuk kesihatan

Sarang yang dihasilkan oleh burung walet sangat popular untuk diproses sebagai sup.

Walaupun begitu, banyak juga menuai faedah dengan memproses sarang burung walet menjadi pencuci mulut.

Perubatan tradisional Cina percaya bahawa memakan sarang burung walet dapat menangkis penuaan, melawan barah, dan meningkatkan konsentrasi.

Di samping itu, terdapat banyak kemungkinan faedah lain dari sarang burung walet yang sangat disesalkan, iaitu:

1. Sumber asid amino penting

Air liur untuk membuat sarang terbuat dari protein khas yang mengandungi pelbagai jenis asid amino, seperti:

 • Asidartik dan prolin berguna untuk pertumbuhan semula sel.
 • Cysteine ​​dan phenylalanine untuk meningkatkan ingatan kerja, kerja impuls saraf, dan kerja penyerapan vitamin D dari sinar matahari.
 • Tirosin untuk mempercepat pemulihan selepas sakit.
 • Glukosamin untuk membantu proses pemulihan tulang rawan.

Sebilangan asid amino ini tidak dapat dihasilkan oleh badan dan mesti diperoleh dari makanan.

Itulah sebabnya sarang burung walet adalah pilihan yang tepat untuk memenuhi keperluan asid amino kerana mempunyai rangkaian manfaat kesihatan

2. Menyokong fungsi organ

Sarang burung walet juga diperkaya oleh berbagai mineral yang diperlukan untuk menjaga tubuh yang sehat, termasuk mangan, tembaga, zink, dan kalsium.

Mineral mangan bertanggung jawab untuk membantu pertumbuhan tulang, penyembuhan luka, serta melancarkan metabolisme karbohidrat, kolesterol, dan asid amino dalam tubuh.

Sementara tembaga berperanan menjaga kesihatan jantung dengan menurunkan kadar kolesterol dan tekanan darah. Jangan lupa ada kromium mineral yang membantu penyerapan nutrien dalam usus.

Dari penggunaan mineral dalam pemakanan, sarang burung walet mempunyai sifat untuk mengoptimumkan pelbagai fungsi organ dalam badan.

3. Mencegah ketahanan insulin

Pengambilan sarang burung walet secara berkala berpotensi untuk mencegah ketahanan insulin pada orang yang terbiasa makan makanan berlemak.

Ketahanan insulin adalah salah satu faktor risiko diabetes yang paling besar.

Kandungan nutrien dalam sarang burung walet dapat membantu mencegah otak melepaskan isyarat yang mencetuskan peningkatan pengeluaran insulin sebagai tindak balas terhadap pengambilan lemak yang berlebihan.

Sarang burung walet juga berpotensi untuk menjaga metabolisme tubuh agar lebih efektif dalam memecahkan lemak.

Walaupun begitu, penyelidikan mengenai faedah sarang burung walet hanya diuji pada haiwan. Penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk mengetahui hasil yang serupa pada manusia.

15 Pilihan Makanan dan Minuman untuk Diabetes, Ditambah Menu!

4. Menurunkan risiko barah

Kajian yang diterbitkan dalam jurnal Surat Dalam Sains Kesihatan dan Biologi melaporkan bahawa sarang burung walet adalah makanan antioksidan tinggi yang mempunyai sifat anti-barah.

Antioksidan adalah sebatian aktif yang berguna untuk melawan kesan radikal bebas yang menjadi penyebab pelbagai penyakit kronik, salah satunya adalah barah.

Sebatian antioksidan juga dapat memperbaiki kerosakan sel yang sihat di dalam badan yang disebabkan oleh radikal bebas.

5. Menurunkan risiko penyakit kardiovaskular

Manfaat lain dari sarang burung walet adalah bahawa ia membantu mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular.

Penyelidikan jurnal Reka Bentuk, Pembangunan dan Terapi Dadah 2015 melaporkan bahawa sarang burung walet berpotensi untuk mengurangkan risiko pembekuan darah (hypercoagulation) kerana kolesterol tinggi.

Masalah pembekuan darah adalah salah satu penyebab penyakit kardiovaskular yang paling biasa.

Kajian ini juga menunjukkan bahawa sarang burung walet mempunyai kesan yang serupa dengan simvastatin (ubat penurun kolesterol).

Walau bagaimanapun, sarang burung walet tidak menunjukkan kecenderungan untuk memperburuk kerja metabolik.

6. Meningkatkan daya tahan semasa kemoterapi

Sarang burung walet telah lama dianggap sebagai makanan yang meningkatkan daya tahan tubuh di negara asalnya, China (RRC).

Nah, penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Reka Bentuk, Pembangunan dan Terapi Dadah pada tahun 2016 mendapati bahawa sarang burung walet secara khusus membantu daya tahan tubuh semasa menjalani kemoterapi.

Hasil kajian menunjukkan bahawa pengambilan sarang burung walet secara berkala selama 30 hari dapat meningkatkan sistem imun di usus yang dilemahkan oleh kemoterapi.

Sebatian dalam air liur burung walet juga dilaporkan berguna dalam mengurangkan kecederaan pada tisu usus yang disebabkan oleh kesan sampingan ubat siklofosfamid, iaitu ubat kemoterapi.

Penerapan Gaya Hidup Sihat untuk Pesakit Kanser

7. Melegakan keradangan

Gangguan autoimun seperti diabetes, rheumatoid arthritis (rematik), dan penyakit radang usus dikaitkan dengan peningkatan kadar TNF- (faktor nekrosis tumor alpha).

TNF-α adalah protein khas yang mencetuskan keradangan sistemik di dalam badan.

Kajian dari Malaysia yang diterbitkan dalam jurnal Jurnal Penyelidikan Makanan Antarabangsa pada tahun 2011 melaporkan bahawa penggunaan sarang burung walet secara berkala berkesan dalam mengurangkan pengeluaran TNF-α.

Kandungan mangan dalam sarang burung walet juga berfungsi untuk mengaktifkan dan memastikan enzim yang berperanan membantu mengurangkan keradangan berfungsi dengan baik.

8. Kulit sihat

Sarang burung walet juga sering digunakan sebagai asas kosmetik. Ini tidak dapat dipisahkan dari manfaat sarang burung walet untuk kesihatan kulit.

Nutrien dalam sarang burung walet mempunyai komponen anti-penuaan yang menyokong pertumbuhan semula sel di epidermis, yang merupakan bahagian paling luar kulit.

Tembaga yang terdapat dalam sarang burung juga mengoptimumkan fungsi imun dan meningkatkan pengeluaran kolagen dalam badan.

Kolagen berguna untuk meningkatkan keanjalan kulit dan mencegah munculnya tanda-tanda penuaan pada kulit.

10 Makanan Yang Boleh Melambatkan Proses Penuaan

Itu adalah pelbagai faedah yang boleh anda perolehi dengan memakan sarang burung walet.

Namun, harus difahami bahawa potensi sarang burung walet untuk kesihatan masih diteliti hingga sekarang. Sebilangan faedah yang dijumpai masih berasal dari kajian terhad.

Tidak banyak data saintifik yang benar-benar dapat membuktikan faedah sarang burung walit ini.

Anda masih harus berjumpa dengan doktor anda untuk mendapatkan nasihat terbaik sebelum memakan sarang burung walet.

Recent Posts