5 Cara Berkesan untuk Menurunkan Tahap Trigliserida Tinggi •

Selain protein dan vitamin, badan anda juga memerlukan lemak. Bahan ini diperlukan tubuh sebagai bahan bakar simpanan untuk menghasilkan tenaga, dan bertanggungjawab untuk menyerap vitamin. Selain kolesterol, terdapat juga jenis lemak trigliserida di dalam badan. Walaupun badan memerlukannya, tahapnya tidak boleh melebihi had normal. Sekiranya tahap trigliserida dalam badan sudah tinggi, bagaimana anda menurunkan kadarnya? Ayuh, cari jawapannya dalam ulasan berikut.

Apa itu trigliserida dan mengapa kadarnya normal?

Sebelum membincangkan cara mengurangkan kadar trigliserida yang tinggi, ada baiknya anda memahami lemak ini terlebih dahulu. Trigliserida adalah sejenis lemak (lipid) yang terdapat di dalam darah anda.

Semasa anda makan, badan anda menukar lebihan kalori menjadi trigliserida. Maksudnya, tubuh tidak langsung menggunakan kalori ini sebagai bahan bakar tenaga. Trigliserida ini disimpan dalam sel lemak. Apabila diperlukan, tubuh akan menggunakan hormon untuk melepaskan trigliserida untuk tenaga.

Sekiranya anda makan makanan yang tinggi kalori, tetapi tubuh hanya membakar sebahagian daripada kalori tersebut, maka tahap dalam badan akan tinggi. Keadaan ini dikenali sebagai hipertrigliseridemia.

Walaupun badan kemudian memerlukan trigliserida untuk tenaga, tahap tinggi dapat menyebabkan masalah kesihatan. Oleh itu, anda perlu mengetahui cara menurunkan kadar trigliserida yang tinggi di dalam badan.

Menurut Mayo Clinic, tahap trigliserida yang tinggi boleh menyebabkan pengerasan dan penebalan dinding arteri (aterosklerosis). Keadaan ini dapat meningkatkan risiko serangan jantung, penyakit jantung, strok, dan pankreatitis (radang pankreas akut).

Dalam beberapa kes, kadar trigliserida yang tinggi dapat menjadi tanda masalah kesihatan, seperti diabetes, sindrom metabolik, atau hipotiroidisme (hormon tiroid rendah).

Cara menurunkan kadar trigliserida yang tinggi

Untuk mengetahui tahap trigliserida, anda boleh memeriksanya melalui ujian darah sederhana yang anda ketahui sebagai panel lipid.

Tahap trigliserida normal, kurang daripada 150 mg / dL. Sekiranya anda telah melepasi had ini, iaitu 500 mg / dL atau lebih, itu adalah tanda bahawa tahap trigliserida dalam darah anda sangat tinggi.

Sekiranya melebihi had normal, doktor akan menggunakan kaedah untuk menurunkan kadar trigliserida, termasuk:

1. Bersenam secara berkala dan lebih aktif

Bersenam adalah salah satu langkah untuk mencegah serta mengatasi beberapa masalah kesihatan, salah satunya adalah hipertrigliseridemia. Aktiviti fizikal ini jika anda melakukannya secara berkala dapat menurunkan trigliserida dengan meningkatkan kolesterol baik. Cuba lakukan sekurang-kurangnya 30 minit senaman setiap hari.

Manfaat bersenam untuk jantung dapat dilakukan sebagai cara untuk membantu anda menjaga jantung yang sihat, kerana dapat menurunkan tekanan darah tinggi. Ia juga mengurangkan faktor risiko penyakit jantung, seperti tekanan. Ini kerana senaman dapat membantu meningkatkan mood, sehingga mengurangkan tekanan dan kegelisahan.

Sebenarnya, ini bukan sekadar bersenam, anda juga boleh bergantung pada usaha untuk menjadi lebih aktif sebagai cara menurunkan kadar trigliserida yang tinggi. Anda boleh memilih untuk menaiki tangga daripada menggunakan lif, atau memilih untuk berjalan kaki dari perhentian bas terdekat dan bukannya menaiki kenderaan.

2. Kurangkan pengambilan kalori

Sekiranya tahap trigliserida anda berada dalam julat ringan atau sederhana, fokus untuk mengurangkan pengambilan kalori anda. Seperti yang dijelaskan sebelumnya, jika trigliserida terbentuk daripada kalori tambahan. Oleh itu, dengan mengurangkan pengambilan makanan berkalori tinggi, anda dapat membantu badan anda menurunkan kadarnya.

Anda boleh mengurangkan bahagian makanan, atau lebih bijak memilih makanan. Caranya, gunakan pinggan makan yang berukuran lebih kecil, kurangkan penggunaan makanan goreng, dan lebih suka air berbanding minuman ringan. Anda juga boleh menerapkan langkah ini untuk menurunkan berat badan.

3. Hadkan minum alkohol

Apabila anda minum alkohol, tubuh akan rosak dan mengubahnya menjadi trigliserida dan kolesterol di hati. Jadi, kesimpulannya minum alkohol dapat meningkatkan kadar trigliserida dan kolesterol dalam darah anda.

Sekiranya anda masih minum alkohol, ia boleh menyebabkan pengumpulan lemak di hati. Pengaruh alkohol boleh menyebabkan penyakit jantung, jika anda terus melakukan tabiat ini dengan kadar trigliserida yang tinggi.

Oleh itu, jika anda seorang peminum dan ingin mengurangkan kadar trigliserida, cara yang paling berkesan adalah dengan mengurangkan kebiasaan minum alkohol. Namun, anda harus tahu bahawa anda tidak boleh berhenti minum alkohol kerana akan ada gejala penarikan alkohol yang berlaku di dalam badan. Jadi, lakukan ini dengan perlahan.

4. Perhatikan pilihan makanan

Pengambilan makanan yang mengandungi karbohidrat sederhana, yang mengandungi gula dapat meningkatkan kadar trigliserida. Sekiranya anda sering makan makanan bergula, cubalah hadkannya.

Di samping itu, pilih juga makanan yang mengandungi lemak sihat, iaitu lemak tak jenuh. Gantikan daging berlemak dengan ikan yang kaya dengan asid lemak omega-3, atau pilih daging tanpa lemak. Gunakan minyak zaitun atau kanola untuk memasak lebih sihat.

5. Ambil ubat untuk menurunkan kadar trigliserida yang tinggi

Kaedah terakhir yang paling berkesan untuk menurunkan kadar trigliserida tinggi adalah dengan mengambil ubat. Doktor biasanya mengesyorkan ubat statin, seperti kalsium atorvastatin (Lipitor) atau kalsium rosuvastatin (Crestor). Terutama jika tahap kolesterol anda juga tinggi atau anda mempunyai sejarah arteri atau diabetes yang tersumbat.

Jenis ubat lain yang mungkin disarankan oleh doktor anda untuk membantu menurunkan kadar trigliserida termasuk:

  • Fenofibrate (TriCor, Fenoglide, lain-lain) dan gemfibrozil (Lopid) dapat mengurangkan kadar trigliserida tetapi boleh digunakan oleh orang dengan penyakit ginjal atau hati yang teruk.
  • Minyak ikan atau suplemen asid lemak omega 3 juga dapat membantu menurunkan trigliserida anda. Walau bagaimanapun, pengambilan suplemen ini tidak boleh berlebihan kerana boleh mengganggu proses pembekuan darah.
  • Niacin, atau asid nikotinik, dapat menurunkan trigliserida dan kolesterol LDL - kolesterol jahat.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found