5 Bahaya Klorin di Kolam Renang untuk Kesihatan, Apa itu?

Berenang membuat anda menggerakkan seluruh badan anda dan melawan arus. Selain itu, berenang juga bagus untuk meningkatkan kerja dan fungsi jantung, membina daya tahan, sambil tetap menghilangkan beberapa kesan tekanan dari badan anda. Sebaliknya, air kolam renang tinggi klorin. Klorin bukan sahaja dapat menjadikan kulit dan rambut kering, tetapi terdapat sejumlah bahaya klorin untuk kesihatan tubuh. Ada apa-apa?

Apa fungsi klorin di kolam renang?

Kalsium hipoklorit atau lebih dikenali sebagai klorin adalah salah satu jenis disinfektan yang biasa digunakan dalam air kolam renang. Klorin umumnya dalam bentuk serbuk putih yang akan berpecah di dalam air untuk menghasilkan oksigen dan gas klorin yang mempunyai bau yang menyengat.

Fungsi klorin dalam air kolam renang tidak hanya untuk membunuh bakteria patogen yang tersebar di air kolam renang, tetapi juga untuk membersihkan air kolam renang. Penggunaan klorin di kolam renang harus disesuaikan dengan kepekatan yang diperlukan dan had selamat yang ditetapkan oleh agensi pengawalseliaan.

Kepekatan klorin yang tidak mencukupi dapat menyebabkan bakteria patogen di kolam renang tidak dibersihkan sehingga dapat menyebabkan penyebaran penyakit berjangkit. Sementara itu, kepekatan klorin yang berlebihan akan menyebabkan bahaya kepada kesihatan kerana baki gas klorin di air kolam renang.

Apa bahaya klorin dalam air kolam renang?

Klorin di air kolam renang dapat memasuki tubuh seseorang melalui beberapa bentuk dan cara, baik dalam bentuk gas klorin yang masuk melalui pernafasan, kontak langsung air kolam klorin dengan kulit atau mata, dan ketika air kolam renang ditelan oleh perenang secara tidak sengaja . Gas klorin dari tindak balas klorin dengan air kolam beracun. Sekiranya tertelan, bahan ini akan menyebabkan kerosakan pada tisu di dalam badan. Selain itu, gas klorin yang dihirup dalam kepekatan tinggi boleh menyebabkan penyempitan saluran udara dan pembengkakan paru-paru.

1. Kerengsaan mata

Apabila ia bertindak balas dengan bahan organik seperti air kencing dan peluh perenang, klorin akan menghasilkan sebatian seperti nitrogen triklorida. Sebatian nitrogen triklorida dapat menyebabkan kerengsaan pada selaput lendir (lendir), sehingga memicu kerengsaan mata. Lama kelamaan, mata yang sering terkena air kolam renang yang mengandungi sebatian reaksi ini dapat mengalami masalah penglihatan lain seperti kornea berawan, iritis, retinitis, dan pembentukan katarak.

2. Jangkitan kulit

Klorin boleh menyebabkan kerengsaan kulit dan pembakaran kulit. Sentuhan dengan air kolam renang yang mengandungi klorin berlebihan akan menyebabkan ruam merah dan jangkitan kulit. Di samping itu, klorin bertindak balas dengan bahan organik untuk menghasilkan bahan toksik yang merosakkan kulit. Kanak-kanak lebih mudah terdedah kepada kesan buruk toksin daripada klorin di kolam renang.

3. Gangguan sistem pernafasan

Sistem pernafasan adalah salah satu sistem organ dalam badan yang paling mudah terkena klorin dalam bentuk gas di kolam renang. Fungsi klorin di kolam renang boleh menyebabkan beberapa penyakit paru-paru seperti bronkitis dan radang paru-paru bronkokonstriksi yang disebabkan oleh senaman (EIB) atau asma yang disebabkan oleh senaman.

Asma yang dialami seseorang setelah berenang sering disebut sebagai asma perenang. Tidak jarang seseorang yang menghidap asma juga akan mengalami berulang ketika berenang. Perkara ini disyaki berpunca dari pendedahan gas klorin. Selain itu, sebatian klorin dalam klorin juga dapat menyebabkan epiglottitis, iaitu pembengkakan dan keradangan epiglotis yang mengganggu proses pernafasan. Penyakit pernafasan akibat berenang cenderung lebih sering terjadi pada seseorang yang berenang di kolam renang dalaman dengan peredaran udara yang lemah kerana udara di kolam renang dalaman akan diisi dengan gas klorin.

4. Pereputan dan perubahan warna gigi

Reaksi klorin dengan air kolam menghasilkan pH air kolam renang yang tinggi. Ketidakseimbangan pH ini menyebabkan beberapa masalah pada gigi, seperti perubahan warna dan kerosakan gigi. Klorin adalah salah satu sebatian yang boleh menyebabkan perubahan warna gigi. Keadaan di mana perenang mengalami perubahan warna gigi depan mereka dikenali sebagai kalkulus perenang. Selain perubahan warna, pH yang tidak seimbang di kolam renang juga menyebabkan enamel gigi menjadi lembut dan membuat gigi lebih mudah reput dan menjadikan gigi lebih sensitif. Dalam jangka masa panjang, gas klorin boleh menyebabkan karat gigi, sering disebut sebagai hakisan perenang.

5. Masalah sistem pencernaan

Apabila dimakan, klorin boleh menyebabkan pelbagai gangguan pada sistem pencernaan. Gangguan yang paling biasa dialami seseorang setelah menelan air kolam adalah sensasi terbakar di kerongkong. Sekiranya jumlah klorin yang dicerna cukup besar, ada kerosakan pada tisu di dalam badan, terutama di sepanjang saluran pencernaan. Selain itu, jika kepekatan klorin yang terkandung di dalam air kolam renang melebihi had selamat, ia dapat menyebabkan kerosakan pada mulut, kerongkongan, dan perut, yang dalam kes yang teruk dapat menyebabkan pendarahan.

Fungsi klorin di kolam renang sebenarnya boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan. Bukan hanya di bahagian luar badan, tetapi juga gangguan pada organ dalaman. Oleh itu, beberapa perlindungan diperlukan ketika berenang, seperti menggunakan kacamata renang, penutup hidung, dan harus berhati-hati dalam membuka mulut ketika berenang agar tidak menelan terlalu banyak air kolam.

Recent Posts